E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Fed'in faiz kararının ardından faizlerde yukarı yönlü hamle yapması beklenen TCMB, Aralık ayı toplantısında faiz oranlarını sabit tutma kararı aldı. Böylelikle 2016 yılını politika faizini yüzde 8'de, faiz koridorunun üst bandını yüzde 8.50'de, faiz koridorunun alt bandını ise yüzde 7.25'te tamamlamış olduk. Özet metine bakacak olursak, iktisadi faaliyetin yılın üçüncü çeyreğinde ivme kaybettikten sonra son çeyrekte kısmi bir toparlanma sergilediği vurgulanmış. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendiriyor. Döviz kuru hareketleri ve petrol fiyatlarındaki yükselişin enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk unsuru olduğu yinelenirken, toplam talepteki daralmanın bu etkileri sınırladığı ifade edilmiş. Kurul, önümüzdeki dönemde para politikası kararlarının enflasyon görünümüne bağlı olacağını ve açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceğini belirtti.
TCMB'nin beklemeyi tercih etmesi ile sadeleşme sürecinin tamamlanması önümüzdeki yıla bırakılmış oldu. Son aylarda kur tarafında yaşanan sert yükselişlerin gecikmeli etkileri ve vergi artırımları, 2017 yılı enflasyon görünümü için yukarı yönlü risk unsuru olarak öne çıkıyor. Ayrıca enerji fiyatlarındaki düşürücü etki, petrol fiyatlarının yükselmesi ile önümüzdeki dönemde sınırlanacaktır. Bu gelişmeler göz önüne alındığında, 2016 yılında enflasyon hedeflenen seviyelerine yakın seyretse de 2017 yılında bozulan görünüm ile birlikte faizlerde artırım yönünden kararlar görebiliriz.
BoJ'dan yeni hamle yok
Japonya Merkez Bankası 2016'nın son toplantısında faiz oranlarında ya da varlık programında değişikliğe gitmedi. BoJ ekonomik görünüm ile ilgili değerlendirmesinde ihracatta ölçülü iyileşmenin devam ettiğini ancak enflasyondaki zayıflığının ve buna bağlı risklerin devam ettiğini belirtti. Trump zaferi sonrası yen'de yaşanan zayıflık Baanka üzerindeki baskıyı hafifletti. USDJPY ise geçtiğimiz hafta Fed kararıyla beraber 118.70 ile son 10 ayın zirvesini görmüştü. Boj kararı sonrasında yeniden tırmanan kur 118.00 seviyesinin üstünde fiyatlanıyor.
USDTRY
Dün akşam Rusya'nın Ankara büyükelçisinin uğradığı suikast ile kurda yükseliş hareketinin hakim olduğunu görmüştük. Bugün ise günün ana gündem maddesi TCMB'nin verdiği faiz kararıydı. Piyasadaki genel beklentinin aksine faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmeyen Merkez Bankası'nın kararı sonrasında kurda ilk tepki yukarı yönlü olurken, tepki ile birlikte 3,5440 seviyesine kadar yükseliş meydana geldi. Anlık tepki sonrasında ise kur tekrar 3,52 seviyesinde fiyatlanmaya devam ediyor. Ancak önümüzdeki süreçte TCMB'nin faizleri artırmama kararının etkileri kurda yukarı yönlü hareketlere neden olabilir. Teknik olarak baktığımızda yükseliş trendi içerisindeki hareket devam ederken 3,55 seviyesinin üzerinde kalıcı fiyatlamalar görmemiz durumunda 3,58 seviyesi test edillebilir. Aşağı yönlü hareketlerde ise 3,5020 ve 3,4850 destekleri takip edilmeli.
EURUSD
Piyasalarda dolar baskısı yeniden kendini gösteriyor. Artan politik risklere rağmen dolar güvenli liman görevi gören para birimlerine karşı dahi değerlendi. Berlin'de yaşanan terör saldırısı ise Merkel'in göçmen politikaları nedeniyle yaklaşan seçimlerde Almanya Şansölyesi için yeni bir risk unsuru. Piyasalar ise 2017'de ABD ekonomisinin yüksek enflasyon ve büyümeye bağlı olarak daha hızlı bir faiz artışı yoluna gireceğine inanmış durumda. Geride bıraktığımız günde Fed Başkan Yellen da açıklamalarında ABD ekonomisiyle, özellikle de istihdam piyasasıyla ilgili güçlü iyimser ifadeler kullandı. Kurda ise güçlü satış baskısıyla yeni rekor dip seviyeler görülüyor. 1.0350 seviyesinin kırılması halinde 1.0320 -1.0300 seviyeleri gündeme gelebilir. Kurda toparlanmalarda ise 1.0370 üstünde 1.0400-1.0430 güçlü direnç seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor.
GBPUSD
ABD gündeminin hafiflemesiyle kurun odağında yeniiden Brexit var. İngiltere Başbakanı May parlamentoda ilk defa yeni ticari anlaşmalar yapılana kadar tampon görevi görecek bir plana sıcak baktığının sinyallerini verdi. Ayrıca ortak pazara erişim için AB bütçesine ödeme yapılması da seçenekler arasında. May, Mart 2017'de AB'den çıkış sürecini başlatmak konusunda kararlı. Konuyla ilgili mahkeme kararı ne olursa olsun parlamentonun hükümetin süreçle ilgili zaman çizelgesine saygı duyulacağı kanısı var. Kura baktığımızda ise dolar endeksinin son 14 yılın zirvesine yakın seyretmesiyle satış baskısının hakim olduğunu görüyoruz. 1.2330 seviyesinin altında 1.2300-1.2250 önemli destek seviyeleri. Paritede toparlanmanın momentum kazanması durumunda 1.2350-1.2400 dirençlerinde hareket hız kesebilir.
ALTIN
Değerli metal iki günlük yükselişin ardından yönünü tekrar aşağıya çevirmiş durumda. Güvenli liman niteliğindeki varlıklara olan talebin azalması altın fiyatları üzerindeki baskının artmasına neden olurken, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde bugüün yüzde 1'in üzerinde bir yükseliş görüyoruz. Diğer taraftan dolar endeksindeki yukarı yönlü hareket altın fiyatlarında değer kaybının devam etmesini sağlayan önemli bir etken durumunda. Teknik olarak ise değerli metalde düşüş trendi içerisindeki hareket devam ediyor. Özellikle 1122 dolar destek seviyesinin kırılması durumunda, satış baskısının hız kazandığını görebiliriz. Bu durumda 1110 Dolar yeni hedef fiyat olarak karşımıza çıkıyor. Yukarı yönlü hareketlerde ise 1136 ve 1142 dirençleri takip edilmesi gereken önemli seviyeler.
BRENT PETROL
Petrol fiyatlarında hafif alıcılı bir gün geçiriyoruz. OPEC ve OPEC dışı ülkelerin anlaşması sonrası ise fiyatlamalarda stabil bir seyir izliyoruz. Ancak henüz ülkelerin hedeflediği 55-60 dolar bandı yakalanabilmiş değil. Yarın ABD tarafında haftalık ham petrol stokları açıklanacak. Son 4 haftadır azalan stokların bu hafta da 2.4 milyon varil azalması bekleniyor. Fiyatların yükselmesi ile birlikte ABD'li kaya gazı üreticilerinin ise üretime yavaş yavaş hız verdiğini söyleyebiliriz. Faaliyete geçen sondaj kuyusu sayısı, geçen haftaki artış ile 510'a ulaştı. Ülkedeki üretim ise günlük ortalama 100 bin varil kadar artış göstermiş durumda. Teknik olarak ise gün boyu süren yükselişin ardından Brent petrolün oldukça önemli bir seviyeye geldiğini söyleyebiliriz. 55.70-55.80 aralığının üzerinde kalıcılık sağlanırsa 56.30-56.70-57.00 seviyeleri gündeme gelebilir. Geri çekilmelerde ise 55 dolar desteği kırılırsa 54.50 ve 54.00 seviyelerine kadar gevşeme görebiliriz.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
cetinkaya yüzünden dolar aldıracaklar bana
Her gün Türk lirası mum gibi eriyor.Siyasi baskı yüzünden Sn.Çetinkaya da gereğini yapamadı.Yapamaz da zaten.Ne yapsın makamından işinden mi olsun.
Ben Merkez bankası başkanı olsam DOLAR BASARIM SURERIM PİYASAYA NASIL OLSA KAĞIT MÜREKKEP
TCnin merkez bankası yok olsaydı TL bu durumda olmazdı bir hayali kuruluş şu anki konuşan Çetinkayada müdürü o hayali kuruluşun
Halkımıza soruyorum. Hepimiz için en hayırlısı %1 altına düşen bir faiz mi, yoksa dövizi frenleme pahasına %15 olan bir faiz mi?
halkın alım gücü eriyor dolara fren lazım .zamlar belimizi büküyor
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:24)