E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), yılın ilk faiz toplantısında, politika faizini yüzde 9'da sabit tuttu.
PPK açıklaması şöyle:
Yakın dönemde iktisadi faaliyete ilişkin açıklanan veriler tahmin edilenden daha olumlu seviyelerde gerçekleşmesine rağmen, jeopolitik risklerin ve faiz artışlarının da etkisi ile gelişmiş ülke ekonomilerinde resesyon endişeleri sürmektedir. Türkiye’nin geliştirdiği stratejik nitelikte çözüm araçları sayesinde temel gıda başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının olumsuz etkileri azaltılmış olsa da uluslararası ölçekte üretici ve tüketici enflasyonu yüksek seviyelerini sürdürmektedir. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Ülkeler arasında farklılaşan iktisadi görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adım ve iletişimlerindeki ayrışma devam etmektedir. Finansal piyasalarda artan belirsizliklere yönelik merkez bankaları tarafından geliştirilen yeni destekleyici uygulama ve araçlarla çözüm üretme gayretlerinin sürdüğü gözlenmektedir. Ayrıca finansal piyasalar, artan durgunluk risklerine karşı faiz artışı yapan merkez bankalarının faiz artırım döngülerini yakında sonlandıracağını beklentilerine yansıtmaya başlamıştır.
2022’nin ilk üç çeyreğinde güçlü bir büyüme gerçekleşmiştir. Yılın son çeyreğine dair göstergeler ise zayıflayan dış talebin etkisiyle büyümedeki yavaşlama eğiliminin iç talepteki görece güçlü seyir ile telafi edildiğine işaret etmektedir. İmalat sanayi üzerindeki dış talep kaynaklı baskıların iç talep ve arz kapasitesi üzerindeki etkilerinin şimdilik sınırlı düzeyde kaldığı görülmektedir. İstihdam kazanımları benzer ekonomilere göre daha olumlu seyretmektedir. Özellikle istihdam artışına katkı veren sektörler dikkate alındığında büyüme dinamiklerinin yapısal kazanımlarla desteklenmekte olduğu görülmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, turizmin cari işlemler dengesine beklentileri aşan güçlü katkısı yılın tüm aylarına yayılarak devam etmektedir. Bunun yanında, iç tüketim talebi, enerji fiyatlarındaki yüksek seviye ve ana ihracat pazarlarının resesyona girme olasılığı cari denge üzerindeki riskleri canlı tutmaktadır. Cari işlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesi, fiyat istikrarı için önem arz etmektedir. Kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşması yakından takip edilmektedir. Kurul, 2023 Yılı Para Politikası ve Liralaşma metninde belirttiği üzere, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarını kararlılıkla kullanmaya devam edecek ve fonlama kanalları başta olmak üzere tüm politika araç setini liralaşma hedefleriyle uyumlu hale getirecektir.
Sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için uygulanan bütüncül politikaların desteğiyle enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmeler görülmeye başlanmıştır. Azalan dış talebin toplam talep koşulları ve üretim üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Küresel büyümeye yönelik belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin daha da arttığı bir dönemde sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi ile arz ve yatırım kapasitesindeki yapısal kazanımların sürekliliği açısından finansal koşulların destekleyici olması kritik önem arz etmektedir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir.
TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. TCMB, fiyat istikrarının kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması için Liralaşma Stratejisi’ni tüm unsurlarıyla uygulayacaktır. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır.
Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edecektir.
Merkez Bankası'ndan ihracatçılara destek paketi
Merkez Bankası'ndan bankalara faiz uyarısı!
Merkez Bankası'ndan TL mevduatları için yeni teşvik
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Düşük faiz yüksek enflasyon varken bankalar çöküyor.
TCMB' nın dövizlerin bulunduğu yere yanlızca döviz yiyerek hayatta kalan fare girse fare açlıktan ölür. Kasada ne bir dolar nede bir euro yok. Amma adamsınız. Girdiğiniz yeri kurutuyorsunuz. Sizin doymak bilmeyen hırsınızdan memlekete bir damla yağmur yağmıyor.
Hem Sn. BABACAN'ın yüzde bir alamayacağınì söylerler. Ama her türlü edepsizliği yaparlar. Yuh olsun size. Adamın hırsızlığını mı gördünüz, ekonomi yönetiminin mükemmelliğinin meyvesini Reisiniz yıllarca onun sayesinde iktidarda kalarak meyvesini yedi. Şimdi ise demediğinizi bırakmıyorsunuz. Nankörlersiniz. Ve iftirada üzerinize tanımam.
MB Başkanı eskiden yandaş Yeni Şafak gazetesinde habire ekonomiye güzellemeler yapar, ne kadar iyi ve cevval bir ekonomist olduğunu köşe yazılarında anlatırdı. O zamanlar sahada değildi atması kolaydı. Formayı giy gir sahaya dediler. Boyasıda döküldü. Kaç model olduğu ortaya çıktı. MB Başkanı Şahap gibi binlercesini bir araya getir ne bir Eski MB Başkanı DURMUŞ YILMAZ etmez. Bunlara bakınca eskiler herifmiş ve adammış.
Kasa tam takır. MB tam gaz 200 TL'lik para basmada 7/24 çalışıyor. Yıllık enflasyon 100'ün üzerinde. TL en deĝersiz para ve pul olmuş. 1$=19 TL ye dayanmış ve MB Başkanı ise hiç bir şey yokmuş gibi masal anlatmaya devam ediyor. El insaf. Biraz edep ve haya.
ADİ VE KANI BOZUK BENİM ADIMA NEDENYORUM YAPIYORSUN.BEN BU YORUMU ASLA VE ASLA YAPMADIM.
Bende MB Başkanının yaptıklarını emin olun yaparım. Ben asgari ücret alırken o neden katmerli maaş, makam aracı, lojman, koruma, itibar ve makam cabası benim neyim eksik.
ULAN ŞEREFSİZ PİSLİK KANI BOZUK BENİM ADIMA YORUM YAPIP DURMA.BENİM BÖYLE BİR YORUMUM YOKTUR.
Okusaydın...bir başarı gösterseydin ....hani olmaz ya ... şansın da varsa.....maalesef Burada vakit öldürdüğüne göre.... böyle hayal kurarak yaşa troll seni...
yüzde 9 hikaye. bankalar yüzde 25 alıyor tüketici kredisinden. örtülü faiz var resmen. oyum iyi partiye.
Saray emreder MB Başkanı yapar. Sorsan bağımsızım der. itibar, makam ve para azgını olan insanları iyi buluyorlar. Zaten anladıklarì tek işte o.
Ne bağımsızı lan...sen yüzde elli dokuz hissen olan firmanın müdürünü bağımsız bırakır mısın? Bağımsızım ben diyip sana lolo yapsa kçına tekmeyi basmaz mısın....troll seni
Bizim köyün koyun çobanı Muhittin abide bunun kadar MB başkanlığı yapar. Neden mi? Adam kendisi karar almıyor. Saray söylüyor o yapıyor. Bence Muhittin abide aynısını yapar. Bunlara verilen para ve itibara yazık.
NAS ne diyor ? ha Yüzde 9 ha Yüzde 25 faiz =faiz ...Muhalefet iktidara gelince faizi düşürecektir. Çünkü bu ekonomi modeli herkesin parasını eritmektedir. Eskiden, parası olmayanların parası olmadığı için erimiyordu.... Ekonomi programı ile, 1 tl dahai harcıyan yurttaş faiz karşısında enflasyon oluşturulması ile zarar görüyor... Fakirlik geliyor... Global faiz artışı olsa para pul ile işi olmayan yurttaş, emekli, ücretli, çocuklar, öğrenciler vb. etkilenmeyecek parası olan kodamanlarda zaten önlem alabilcek bilgiye ulaştığı için işlerini güçlerini görebilecekti. FAİZ DÜŞTÜ, ENFLASYON NEDEN DÜŞMEDİ ? BU KONU HAKKINDA MERKEZ BANKASI konuşacak mı ? bir yorum göremedik.
Mucise Reis : ) gardaş EBABIL sürüsü laftan anlamaz. Bu EBABIL Fil Suresinde geçen bir kuştu o kuşu bile dini duygu sömürüsü için kattılar. Bunlar aşağılık insanlar. iftira, yalan, dolan, sahtekarlık, riya, devlet malına el uzatma, hırsızlık, pudra şekeri, fesat çıkarma ve her türlü ahlaksızlık var.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:03)