E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTCMB yarın ne kadar faiz indirecek?---

TCMB yarın ne kadar faiz indirecek?

TCMB yarın ne kadar faiz indirecek?
24 Temmuz 2019 - 10:48 borsaningundemi.com

Piyasalar TCMB'nın yarınki PPK toplantısına odaklandı. Merkez'in ne kadar faiz indirimi yapacağını Alan Yatırım değerlendirdi

FED ve Avrupa Merkez Bankası cephesinden gelen parasal genişlemeye yönelik söylemler, gelişen piyasa ülkeleri merkez bankalarını faiz indirimi konusunda cesaretlendirirken, geçtiğimiz hafta Güney Afrika, Endonezya ve Güney Kore gibi ülkeler politika faizlerinde 25’er baz puan indirime gittiler. Avrupa Merkez Bankası faiz kararını TCMB ile aynı gün açıklayacakken; yavaşlayan büyüme ve zayıf seyreden enflasyon rakamları, Avrupa Merkez Bankası’nı parasal gevşeme konusunda teşvik ediyor. Piyasa analistleri Avrupa Merkez Bankası’ndan bu toplantıda faizlerde herhangi bir indirim beklemezken, Eylül’ deki bir faiz indirimine yönelik olarak kapıyı aralamasına kesin gözüyle bakılıyor. FED ise 30-31 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştireceği toplantı sonrasında faiz kararını açıklayacak. FED toplantısına yönelik beklentiler bu ay 25 baz puan indirime gidileceği yönünde ağırlık kazanıyor. Küresel ticarette yaşanan ivme kaybı ve ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimi gelişmiş piyasa ülkelerinin büyüme oranlarında da yavaşlamalara sebep olurken, küresel iktisadi faaliyetteki aşağı yönlü riskler canlı kalmaya devam ediyor. Tüm bu sebepler gelişmekte olan Piyasa ülkelerine yönelik portföy akımlarının dalgalı bir seyir izlemesine neden olabilecek gelişmeler olarak karşımıza çıkıyor.

Enflasyondaki düşüş trendinin devam etmesi ve küresel bazda faizlerin düşeceği beklentileri TCMB’ ye Temmuz ayında faiz indirimine gitmesi için hareket alanı yaratırken, yukarıda sıraladığımız aşağı yönlü riskler ise politika faizi belirlenirken dikkate alınması gereken hususlar arasında yer alıyor. Önceki analizlerimizde de değindiğimiz üzere Merkez Bankası politika faizi konusunda enflasyonun dinamiklerini yakinen takip ediyor. Haziran ayı toplantısından sonra açıklanan enflasyon verisi piyasa beklentilerinden bir miktar daha iyi gelerek %15.72 seviyesinde gerçekleşirken, enflasyonda enerji ve dayanıklı tüketim malları fiyatlarının etkileri görülmüştü. Merkez Bankası Başkanı değişikliği sonrasında yapılacak ilk toplantı olması nedeniyle Temmuz ayı Para Politikası Kurulu toplantısı daha önemli hale geldi. Piyasa beklentilerinin büyük çoğunluğu bu toplantıda politika faizinde indirime gidileceği yönünde iken indirim miktarına dair farkı görüşler dikkat çekiyor. Toplantı sonrasında yayınlanacak karar metnindeki ifadeler de kurulun önümüzdeki dönemde izleyeceği stratejiye dair yol gösterici olacak.

Merkez Bankasının yayınladığı TÜFE beklenti anketinde yıllık enflasyon beklentilerinin düşüş eğiliminde olduğunu Grafik 1’de gözlemlemekteyiz. 2018 yılında döviz kuru ve gıda fiyatları farklı şoklara maruz kalmıştı. Bu durum enflasyon beklentilerinin de yukarı yönlü şekillenmesine neden olurken, bu sebeple 2019 yılında aşağı yönlü baz etkilerinin olacağı piyasalar tarafından bilinmektedir. Geçen sene Kasım ve Aralık aylarında dayanıklı tüketim mallarındaki vergi indirimleri sebebiyle, bu sene negatif yönlü baz etkisi görülecekken, geçen sene yaz aylarında temel mal ve hizmet fiyatlarındaki hızlı yükseliş nedeniyle baz etkisinin Haziran Eylül arasındaki zaman diliminde pozitif bir şekilde yansıyacağını söyleyebiliriz. Yıllık enflasyonun baz etkisiyle Ekim ayında tek hanelere kadar düşeceği, yıl sonuna doğru tekrardan yükseliş eğilimine geçeceği bilinmekte. Yılsonu tüketici enflasyonu beklentileri ise %15 seviyelerinde kümeleniyor. Enflasyonun gerilemesinde Merkez Bankasının kararlı duruşu ve atacağı adımların oldukça önemli olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Grafik 2 bize tarihsel perspektifte reel faizin seyrini göstermekte. 2006 yılından başlamak üzere reel faizler gerileme eğiliminde olurken, bu dönemde enflasyon ve faiz arasındaki makasın daraldığı gözlemleniyor. Son dönemde enflasyon ve faizler arasındaki makasın açılması da dikkat çekiyor.

MERKEZ BANKASI TEMMUZ AYI TOPLANTISINDA KAÇ BAZ PUAN FAİZ İNDİRİMİ YAPABİLİR?

Türkiye’nin faiz ve enflasyon grafiğini 2005-2008, 2008-2019 ve 2005-2019 olacak şekilde 3 farklı zaman serisine ayıracak olursak reel faizin kimi zaman…

Analizin tamamı ve Merkez Bankası faiz indirimine ilişkin öngörülerimiz için tıklayınız...

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • emekci25 Temmuz 2019 00:22

    adam başkan olmaya yakın bıyık salmış, artık bıyıklı resmini kullanın

  • Broker24 Temmuz 2019 22:57

    Faiz haram olduğu için dibine kadar altın ve dolar dayım.

  • 1 indir 3 bindir24 Temmuz 2019 16:13

    şimdi 200 indirir ekim de 600 çıkarır . bu yıl eylül ekim zor geçecek . aralıkta dövizi göreceğim. 2 yıl önce döviz 3400 lerdeydi i.bankası yetkilisi bana sordu 5,30 olacak dedim. bütün banka güldü. 7 yi görünce bankaya gittim hepsi başı önde.

  • RİZEli mulivbjk24 Temmuz 2019 18:37

    Kapatılmış olan ADABANKmı muhatabınız..ne içiyonuz la...hep riv riv riv

  • metin cetin24 Temmuz 2019 15:37

    Bankalarda yatan dolara kesilecek cezaya hazır olun ...Önceki kriz sonralarına bakın ne dediğimi anlama ihtimaliniz yükselir...YTD... :D 

  • vatandaş24 Temmuz 2019 13:42

    biri bu uyuyan güzeli uyandırmalı ayakta uyuyor bu

  • Kaçan Grup24 Temmuz 2019 12:50

    faize karşıyım, dolardayım.

  • ıtri24 Temmuz 2019 11:46

    faizleri her ay %1,5 %1,5 indirseler, yumuşak geçiş olur. FED öyle yapıyor, ne yapacaksa 6 ay öncesinden açıklama yapıyor, bilgilendiriyor. %90 da piyasalar FEDin ne yapacağını doğru tahmin edebiliyor bu yüzden. enflasyonun düşmesi için Merkez Bankasının öngörülebilir olması lazım. bu arada reel faiz vermek demek, ülkenin batması demektir. ülke son 2 yıldır reel faiz ödüyor

  • kubilayhan24 Temmuz 2019 12:01

    en az 600 baz yapar kafa bu ve enflasyon %15 miş bunada kargalar güler.Gidiyoruz yine bir yerlere fed ve ab faiz indirimi piyangodur ve yine vurdu TÜRKİYEM e.İyi kullanacağızmı? zannetmem gene aynı sorunlar kabul edilmiyor.

  • Bika24 Temmuz 2019 11:22

    Türkiye politika faizini,enflasyonu ve CDS'ini % 75 düşürmeli ki diğer gelişmekte olan ülkeler seviyesine gelsin.

  • borsacı24 Temmuz 2019 11:19

    250 baz puan beklenti hiç bir şey. gönderilen merkez bankası başkanı da 250 yapardı... beklentimiz 350-400 olmalı.

  • mali 24 Temmuz 2019 11:16

    Yüzde 2 indirebilir.

  • cello24 Temmuz 2019 11:10

    CDS,miz çok yüksek....nasıl düşer,çaresi ne m.b'dan sonra ekonomi bakanı değişikliği işe yararmı...arkadaşlar bi yorumlayalım...

  • mezarci24 Temmuz 2019 12:32

    CDS neden yüksek? Borçlarını zamanında ve eksiksz şekilde ödeyen bir ülkenin borçlarını ödemekte zorlanan ülkelere karşı CDS si neden yüksek olur acaba?

  • kubilayhan24 Temmuz 2019 12:25

    iktidar değişmedikce zor.