E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yerlisinden yabancısına herkesin duyarlılığını üst seviyeye çıkardığı kurdaki hareket için söz sırası artık TCMB'de. Güven endekslerinin yerle azaldığı, ekonomik verilerin bozulmaya uğradığı ve de endişesinin üst sıralara çıktığı bu dönemde, Dolar’ın gücüne güç kattığı bir dönemkarşımızda. Bu nedenle, söz sırasının TCMB’ye düştüğü haftada TL’ye sahip çıkma sırası ise, artık merkezde !
Neden en çok TL satılıyor ?
MB'nin gündeminde mutlak suretle bu soru yer almalı. Son günlerde tartışılan en önemli konu niteliğinde olan TL'deki hızlı değer kaybı, artık korkulan boyuta ulaşmış durumda. Bir yandan zayıflayan ekonomik aktivite, diğer yandan reel sektörün döviz borçluluk miktarındaki artış gibi bir çok etmen konuşulurken, enflasyon, cari açık ve büyümeye yönelik endişelerin arttığı da bir süreç yaşıyoruz. Bu nedenle de TL'deki hareket artık gelişmekte olan ülke kurlarındaki muadil para birimlerine göre bağımsız bir boyuta ulaşmış durumda.
Yıl başından bu yana EM para birimlerine baktığımızda, Arjantin pesosu, Meksika pesosu ve Çin yuan'ını saymazsak (Devaluasyonlar ve Trump'ın spesifik etkileri) burada en çok satılan para birimi TL . Bu durumda sorgulanması gereken durumun başında da mutlak suretle Dolar endeksi zirve seviyelere ulaşmış olsa da, TL neden bu kadar negatif ayrışıyor ? Artan risk algısını ve tansiyonu düşürüp, normalleşme sürecine neden giremiyor ?
Rusya ile bozulan ilişkiler, başarısız terörist darbe girişimi, Moody'sin not indirimi, FITCH'in negatif izlemede sessiz bekleyişi, Trump'ın FED faiz artırımı politikalarına destek verecek nitelikteki beklenmeyen iyimser etkisi ve son olarak da AB ile bir türlü ilerlemeyen ve sonuçta bozulan ilişkiler. Daha da eklersek yurdun güneyinde askeri operasyonlar ve artan risk primi. Yani bozulan ve ekonomik aktiviteyi yavaşlatan, güven ortamını sarsan bir çok gelişme de hasır altına alınmamalı. Bir an önce burada sayılan bir çok önemli badirenin de etkilerini azaltabilecek ve tansiyonu düşürecek mesajların, önlemlerin alınma sürecinin geldiği bir dönem. Şüphesiz ki bu da TCMB'nin elinde olan bir durum değil.
Faiz artırmak çözüm olmayacaktır
Ancak faizi cazip, dikkat çekici bir unsur olarak kullanmamız gerekmektedir. Diğer ülkelere baktığımızda Rusya'da yüzde 10'lara yakın faiz, Brezilya’da yüzde 14'lere yakın faiz derken, ortalamaları alırsak, rakiplerde reel getirinin neredeyse yüzde 2 olduğu olduğu bir tablo. Ayrıca risklerinin de görece bize göre daha görece düşük olduğu söylenebilir. Türkiye'de ise, enflasyon-politi ka faizi kıyaslaması yaparsak, hem reel getiri bakımında cazip görünmüyoruz hem de risklerimiz kısa vadede çok daha fazla. Bu nedenle TCMB burada dengeleri sağlamak adına bir görev edinmek durumunda. En azından negatif ayrışmanın temelinde kısa vadeli bir çözüm için faiz adımı tercih edilebilir.
TCMB ne yapar ?
TCMB'nin ekonomik aktivite-kur denklemi üzerinde dengeleri bozmamak ve de üzerindeki baskıyı kaldırmak adına politika faizini 25 baz puan yukarı çekme ihtimali bu toplantıda yüksek görünüyor. Bu silahı kullandığı sırada da net ve sağlam bir şekilde karar metninde faizlerin daha da artabileceği yönünde beklenti de oluşturulmalıdır . Yoksa TL’nin şu zorlu süreçte yara almadan kurtulma ihtimali çok daha zayıf olacaktır.
En azından şu nokta kabul edilmeli ve TCMB, FED'in faiz artırımı ihtimalleri de ilerleyen dönemlerde çok daha kuvvetli görünüyor üzerine programını yapmalı. Trump etkisi ister istemez böyle bir ralli yaşatacak ihtimali FED'in radarında olduğu sürece, faizler konusunda dünyada yön yukarı olacak. Yani Aralık ayında FED'den iyimser bir tablo çıkar yönünde bir plan yapılarak iyimser beklentiler içerisinde artık olmak çok doğru olmayacaktır.
İleride bir çok risk unsuru ile karşı karşıya kalabilecek MB’nin koridordan vazgeçmesi ise, elindeki önemli silahını kaybetmesine neden olabilir. Bu nedenle çok lazımsa simetrik bir hale getirilmeli, ancak ilerleyen dönemlerde bir çok sıkıntılı sürece karşı da manevra alanını elde tutmalı.
Dönem dönem iyimser beklentiler ile faizleri indiren TCMB’nin, şu süreçte de ‘’kontrol bende’’ mesajını vermesi gerekiyor. Yani, TCMB’nin TL’ye antibiyotik tedavisi yapmasını istiyoruz. Ancak zamanın bu ilacı bir çok kez verdiğimiz için ilaca karşı bağışıklık kazandığını hatırlamamız gerekiyor. Bu nedenle TCMB’nin görevi dozajı iyi ayarlamak olacak ancak bu ilaç kur için sağlıklı bir tedavi olmayacak !
Gökhan Özkan IşıkFX Araştırma Uzmanı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
bu memleketin hiçbirşeyine yatırım yapımaz besten yeedik vadeliden yedik borsadanda yedik daha ne olsun....
Garson seneye en son kahveleri de getirdikten sonra 15 yıllık yüklü bir faturayı masaya bırakacak
en az 75 baz puan artmalı yoksa dolar 3.70
BESE YATRIMLARIMIZ BUHAR OLDU BU GİDİŞLE PEÇETE BİLE ALAMYACAK DURUMA DÜŞECEK GİBİYİZ .KEŞKE DOLAR ALSAYDIK.
afedersin p.. gibi sokağa bıraktı TLyi, 2014 yılında 2 TL olan Dolar şimdi 3.30 TL
merkez bankasına kim sahip çıksın.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:26)