E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Financial Times'da Çarşamba günü yayınlanan bir haberde 12 Nisan haftasında 28.1 milyar dolar olan TCMB net Döviz rezervinin, aslında 16 milyar doların altında olduğu belirtildi.
Financial Times'ın hesaplamasına dayandırılan haberde, net rezerv rakamının bankalardan yapılan kısa vadeli borçlanmadaki (swap) artıştan etkilendiği, swaplar çıkarıldığında geriye kalan rakamın 16 milyar doların altında olduğu ifade edildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan “Financial Times” eleştirisi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Memur – Sen programındaki konuşmasında Türkiye'ye karşı ekonomik propaganda yapıldığını belirterek Financial Times gazetesini eleştirdi.
“Ne yaparsanız yapın, hangi başlıkları atarsanız atın, Türkiye dimdik ayaktadır, güçlenerek de yoluna devam edecektir.” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, FT'nin Türkiye ekonomisini kötü gösterdiğini ifade etti.
“TCMB rezervleri konusunda şeffaflık faydalı olur”
Londra'da bulunan Nomura Holdings ekonomisti İnan Demir, Bloomberg International'a yaptığı e-posta notunda konuyla ilgili değerlendirmede bulundu.
“Piyasanın uzun zamandır çok düşük net rezerv rakamlarıyla ilgili endişeleri vardı ve net rezervlerin düşünülenden daha düşük olabileceği yönündeki haber bu endişeleri artırdı.” diyen Demir, TCMB rezervleri konusunda şeffaflığın faydalı olabileceğini ifade etti.
Nomura ekonomisti net rezervin söz konusu haberde belirtildiği üzere 16 milyar dolar olması durumundaysa, “Bu rakamın bir aylık ithalatı bile karşılayamadığını” ve bunun piyasalar açısından endişe verici olduğunu söyledi.
Vadesi gelmemiş swap işlemleri 12.1 milyar dolar
Merkez Bankası tarafından açıklanan son verilere göre TCMB'nin brüt döviz rezervi 12 Nisan haftası itibariyle 276 milyon dolar artarak 76.679 milyar dolara yükseldi. Altın rezervi aynı haftada 20.627 milyar dolar olarak gerçekleşti.
TCMB'nin net uluslararası rezervi ise son verilere göre 28.4 milyar dolar oldu. Bu rakamın yaklaşık 12.1 milyar dolarlık kısmı vadesi gelmemiş swap işlemlerinden oluşuyor. Grafikte vadesi gelmemiş swap pozisyonlarındaki artış görülüyor. Merkez Bankası bünyesindeki döviz karşılığı TL swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satış limiti 4 Nisan'da yüzde 30'dan yüzde 40'a çıkarılmıştı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
swap hareketi forex piyasasına vurulan kanun dışı bir hareketti malesef bunun sonucunu şu an görüyorsunuz. hem yabancı yatırımcının güveni sarsıldı hem dolar o günkünden daha yükseğe çıktı. çünkü güven duyamıyorlar piyasamıza. ekonomiden azcık anlayan birileri durumu net görebiliyor
Arkadaş hidlerin sabunu ile mi yıkandın diyor Heyy allahım ne günlere kaldık Ben neyle yıkandığımı biliyorum ilk önce devletimi ve milletimi biliyorum ve onun için kaygılanıyorum bugün Türkiye borç ödeyemez duruma düşse ne olacak o arkadaşa soruyorum ayrıca bu suriyeli olayına niye bu kadar düştünüz az milliyetci olun yakında Türk ırkı kalmayacak 4 milyon insanı getirdiniz buraya bunun sonu ne olacak diye kimse sormuyor cb nın arkası dan körü körüne bayrak sallayak olmaz yakında çıkıpta kandırıldım derse o zaman ben ne yazacağımı biliyorum
f.times e swap balyozu KALIN gelmiş.
hep söyledik merkez bankasının kasasında suriyelilere harcanan 40 milyar dolar olsaydı böyle kıvranırmıydık. 7 sene olmuş hala yok misafir yok bilmem ne diyorlar, allah korusun yarın savaş olsa bu suriyeliler kendi vatanı için savaştı mı ki türkiye için savaşsınlar.
Sağlam ekonomin varsa sağlam durursun. Ülkenin kaynaklarının heba edilmesini istemiyoruz. Meseleyi saçma yerlere çekme.
swap sopası soykırımcı yabancı ırkçı döviz teröristlerine vuruldu sen onların yanındamıydın ?hitlerde senin gibi düşünerek İNSANDAN sabun üretti.
37 milyar dolar harcadık suriyelilere Yazık değilmi bize niye harcadık biz bu parayı? İyi insan olduğumuz için mi
hitlerin İNSANDAN ürettiği sabunlamı yıkandın ?
SWAP da alınan dolar aktiflerde vadesi gelmemiş borç ise nazım hesaplarda durur. VIOP da satılan dolar da nazım hesaplarda durur. Öte yandan TCMB TL yi ve kısa vadeli faizini belirleyen bir kurum. Faizi artırdığı zaman dolar gelir. Şu an doların kontrollü yükselmesi isteniyor. Ne zaman Çin mallarının ithali azalır o zaman doların yükselişi durur. Yazın turistler gelmeden yukarı bir hamle yaptırıp satmak isteyen yabancıların bir oyunu olabilir, Financial Times gel gel yapıyor, bu haberi yapturanlar dolar satacak olanlardır.
Yani anlayacağımız merkez bankasında dolar yok. Acaba şu bankadaki dolar mevduatlarına el mi koysak? :D
MİLLİ DEVLET dolar teröristlerine balyozu indirdi TÜRKİYE düşmanı times eziğide kuyruğunu kaptırmış ciyaklıyor.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:18)