E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini yüzde 9'a düşürdü.
Ekim ayındaki sürpriz 150 baz puanlık indirim sonrası, kasımda da 150 baz puan indirime giden Merkez Bankası, böylelikle faizi 26 aylık aranın ardından yeniden tek haneye çekti.
Karar metninde faiz indirim döngüsünün sonlandırılmasına karar verildiği belirtildi. Mevcut politika faizinin yeterli düzeyde olduğuna dikkat çeken TCMB parasal aktarımı destekleyecek ek tedbirlerin alınacağını ve uygulanacak politikaların 2023 para-kur metninde yayımlanacağını belirtti.
Yılın ilk 7 ayında faizi yüzde 14 seviyesinde sabit tutan Merkez, ağustos ayında başlayan indirimlerle politika faizini toplam 500 baz puan düşürmüş oldu.
TCMB'nin bir sonraki toplantısı 24 Aralık'ta gerçekleşecek.
Toplantıdan sonra yapılan açıklamada şöyle denildi:
"Jeopolitik risklerin dünya genelinde iktisadi faaliyet üzerindeki zayıflatıcı etkisi artarak sürmektedir. Önümüzdeki döneme ilişkin küresel büyüme tahminleri aşağı yönlü güncellenmeye devam etmekte ve resesyonun kaçınılmaz bir risk faktörü olduğu değerlendirmeleri yaygınlaşmaktadır. Türkiye’nin geliştirdiği stratejik nitelikte çözüm araçları sayesinde temel gıda başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının olumsuz etkileri azaltılmış olsa da uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artış eğilimi sürmektedir. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Bununla birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları yüksek enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğu ile işgücü piyasalarındaki katılıklara bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini vurgulamaktadırlar. Ülkeler arasında farklılaşan iktisadi görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adım ve iletişimlerinde ayrışma artarak devam etmektedir. Finansal piyasalarda artan belirsizliklere yönelik merkez bankaları tarafından geliştirilen yeni destekleyici uygulama ve araçlarla çözüm üretme gayretlerinin sürdüğü gözlenmektedir.
"Kredi-kredi faizi makası yakından takip ediliyor"
2022’nin ilk yarısında güçlü bir büyüme gerçekleşmiştir. Yılın ikinci yarısına dair öncü göstergeler ise zayıflayan dış talebin etkisiyle büyümedeki yavaşlamanın sürdüğüne işaret etmektedir. Bununla birlikte, imalat sanayi üzerindeki dış talep kaynaklı baskıların iç talep ve arz kapasitesi üzerinde şimdilik sınırlı olan etkileri daha belirgin hale gelmektedir. İstihdam kazanımları benzer ekonomilere göre daha olumlu seyretmektedir. Özellikle istihdam artışına katkı veren sektörler dikkate alındığında büyüme dinamiklerinin yapısal kazanımlarla desteklenmekte olduğu görülmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, turizmin cari işlemler dengesine beklentileri aşan güçlü katkısı devam etmektedir. Bunun yanında, enerji fiyatlarındaki yüksek seyir ve ana ihracat pazarlarının resesyona girme olasılığı cari denge üzerindeki riskleri canlı tutmaktadır. Cari işlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesi, fiyat istikrarı için önem arz etmektedir. Kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşması yakından takip edilmektedir. Ayrıca, son dönemde belirgin şekilde açılan politika-kredi faizi makasının ilan edilen makroihtiyati tedbirlerin katkısı ile geldiği denge yakından takip edilmektedir. Kurul, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarını kararlılıkla kullanmaya devam edecek ve ilave tedbirleri devreye alacaktır. Uygulanacak politikalar aralık ayında açıklanacak olan 2023 Yılı Para ve Kur Politikası metninde kapsamlı olarak ilan edilecektir.
Faiz indirim döngüsünün sonlandırılmasına karar verildi
Enflasyonda gözlenen yükselişte; jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışlarının gecikmeli ve dolaylı etkileri, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şokları etkili olmaya devam etmektedir. Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için atılan ve kararlılıkla uygulanan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir. Azalan dış talebin toplam talep koşulları ve üretim üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Küresel büyümeye yönelik belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin daha da arttığı bir dönemde sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi ile arz ve yatırım kapasitesindeki yapısal kazanımların sürekliliği açısından finansal koşulların destekleyici olması kritik önem arz etmektedir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinin 150 baz puan düşürülmesine karar vermiştir. Kurul, mevcut politika faizinin küresel talebe ilişkin artan riskleri dikkate alarak yeterli düzeyde olduğunu değerlendirmiş, ağustos ayında başlatılan faiz indirim döngüsünün sonlandırılmasına karar vermiştir. Fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam etmektedir. Değerlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir.
TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır.
Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edecektir."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
İmdirmişken sıfır yapsaydı. Nasılsa kimseye faydası yok. Enflasyonu şişirmeye yarıyor.enflasyon yüzde 9 dayken vergi ve cezalara yüzde 122 zam yapıldı
AHMET ÖZBILEN rumuzlu zındık. Sen hain oğlu hainsin. Millete ikide bir hain veya fetö cü deme. Burada 15 Temmuzdan önce neredeyse hocanıza tapìyor. Açılımda PKK seviciliği yapıyordun. Saca göre tarak vurmak senin gibilerin işi.
Politika faizi 9 (dokuz) gerçek enflasyon 100'ün üzerinde. Aradaki makasa bakarmısın. Şaka gibi. Sonrada önüne gelen ekonomiden ahkam kesiyor. Yırtılan Delibekir'in yakası olduktan sonra sorun yok.
Evet😣😤😢
yabancılar çıksa borsa batar diyen tek bir uzman göremez sesini duyamaz olduk nerede bu yatırım uzmanıyım diye ahkam kesenler
Araplardan dolar bol geldi, sağa sola sürüyorlar
herks konuşuyo hhauhauhauhau .yok böle olması lazım yok şöle falan .ben ne dersem o .borsa çökecek dolar ucacak .hahuhhauhauh ben fantomaaa .
Borsaya manyak gibi para giriyor bu paralar nereden geliyor anlamak mümkün değil.böyle gider ise yılsonunda 7500 rahat oluruz.
350 olmasın sakın
Mart ayından itibaren dövizin 3-5 TL arasında artık düşmesi gerekir çünkü doğalgaz o kadar az para ödeyeceğiz.
Endeks 6500 olması gerekir yılsonunda bu faizler ile.
politika faizini indirerek ne enflasyon düşer ne de farkirlik düzelir. bu faiz merkez ile bankalar arasındaki para alışverişinin faiz oranı. kredilerden bu oranın iki misli vatandaşa kitliyorlar. kazana bankalar oluyor.
Ahmet Özbilen rese inanmakla, borsa ile bu konunun bağlantısı nedir anlamadım. ayrıca pandemide borsaya girmiştim. hala yatırım yaptığım şirketlerin hisselerini tutuyorum. 1500 200 kaç kişi. yoksullaşan kaç kişi bir bak bakalım.
sen galiba borsadan hiç bir şey kazanmadın değilmi.Reise inananlar 1500 kata kadar borsadan para kazandı.
İşte bu. Allahım bugunleride gördük. Ağlamak istiyorum.
Faiz indikce enflasyon daha da hortlayacaktır.2023 de % 150 rahat olur.bakın görün derim.
Faizler sıfır.Helal paramız artık.Hayaldi gerçek oldu.Bankalar faizsiz kredi veriyor.Otomobiller faizsiz nakit alınıyor.Faiz hayatımızdan kalktı hamdolsun.Kredi kart ödemiyoruz faiz borcu yok.Borçları ödemiyoruz faiz yok.Bugün bayram olsun.ev alıyoruz faizsiz kredi ile hemde. Faizler düşünce enflasyonda düştü.enflasyon faiz indikçe düştü ve yok oldu hayatımızdan.
Faizi ne yapacam bir sene bekleyeceğim % 9 faiz alacağım diye ben bu karı bir günde yapıyorum.
Amaç, altın ile diğer emtiaların değeri ve doviz yükselsin ve secim öncesi yüksek miktarda para basmak.. vatandaşın elindeki erir ( onu dış mihraka bağlarsın) yönetenler ise aynı oranda para basarak kasayı doldururak secim öncesi atraksıy yapar
program şahane, herşey harika faiz haram eee neden sıfırlanmıyor ? yüzdük yüdük kuyruğuna geldik. bir kerede sıfırlayalım enflasyonda sıfırlansın. fai neden enflasyon sonuç Merkes bankası istifa beklıyorum faizci lobiyi neden sevindiriyor ? sıfırla gitsin. :D
Şapka çıktı kel göründe ben zaten long pozisyonda idim 30 günlük .
Şimdi de dövizden para kazanma zamanı olup, hisse senetlerinin dövize dönüşeceğini tahmin etmekteyim.
Abuk subuk sonu görülmeyen adımlar. :D bırak okulluyu, sokaktan geçen bir admaı başkan yap buyursun merkezi bankasını yönetsin. :D sıgır iktisat sıfır bilgi... al yönet ... Allah akıl fikir versin.. Ne ettikde bu günleri gördük ? eskiden üniversiteli okullu mektepli global düşünen insanlar az deniyordu, ama azda olsa tam yetki ve görev alıp işlerini yapıyormuş. Şimdi vatandaş millet ekonomisr oldu yapılması gerekeni söylüyor ama yöneten yapmıyor :D saçma sapan işler...
Bence bu faiz artışını borsa çoktan fiyatlamış idi bundan sonra faiz indirimi hareketi hiç bir işe yaramayacak ve borsa da bir düzeltme ve kar satışları gelebilir dikkatli olun.
Hemen gidip yarın bankadan kredi alıyım % 9 dan.. :))) Hey allahım yaa.. dalga geçiyolar bizimle yemin ediyorum
bence hiç faiz olmamalı çünkü faiz haramdır.onun yerine altın gümüş ve döviz sistemi olmalıdır.MB ve hükümetimizi destekliyorum.
Aynen 1 TL 1Dolarla eş olmali 1tl=1$ askeri üçret de ayni
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:31)