E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Merkez Bankası, Nisan ayı Para Politikası Kurulu toplantısını gerçekleştirdi. PPK'dan piyasa beklentilerine paralel bir şekilde faizlerin sabit tutulması kararı çıktı. Böylece politika faizi yüzde 14 seviyesinde kaldı.
TCMB, geçen yılın son 4 toplantısında faizde toplam 500 baz puan indirime gittikten sonra, bu yılın ilk 3 toplantısında faizde bir değişiklik yapmamıştı.
TCMB'nin bir sonraki toplantısı 26 Mayıs'ta gerçekleştirilecek.
TL’nin negatif reel getirisi 47 puana ulaştı
TCMB'nin politika faizinde değişikliğe gitmemesi ve Mart ayı enflasyon oranının yüzde 61'i aşmasının ardından TL’nin negatif reel getirisi 47 puana ulaştı.
Karar sonrası değerlendirme şöyle:
Etkisi sürmekte olan jeopolitik riskler, küresel ve bölgesel iktisadi faaliyet üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tutmakta ve belirsizliklerin artmasına yol açmaktadır. Küresel gıda güvenliğindeki belirsizlikler, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, enerji başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının daha da belirgin hale gelmesi ve taşımacılık maliyetlerindeki yüksek seviye uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artmasına yol açmaktadır. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Bununla birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğuna bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini değerlendirmektedir. Bu çerçevede, iktisadi faaliyet, işgücü piyasası ve enflasyon beklentilerinde ülkeler arasında farklılaşan görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası iletişimlerinde ayrışma gözlenmekle birlikte, merkez bankaları destekleyici parasal duruşlarını halen sürdürmekte, varlık alım programlarını azaltarak devam ettirmektedir.
Cari işlemler dengesinin önemi vurgulandı
Kapasite kullanım seviyeleri ve diğer öncü göstergeler yurt içinde iktisadi faaliyetin, bölgesel farklılıklar ortaya çıksa bile dış talebin giderek artan olumlu etkisiyle güçlü seyrettiğine işaret etmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, cari işlemler dengesinde enerji fiyatlarından kaynaklanan riskler devam etmektedir. Cari işlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesi, fiyat istikrarı için önem arz etmektedir.
'Makroihtiyati politika çerçevesi' metne girdi
Karar metninde "makroihtiyati politika setinin güçlendirileceği" ifadesi dikkat çekti. Daha önceki toplantı metinlerinde kullanılmayan ifadelerin bulunduğu kısım şöyle:
"Kurul, uzun vadeli Türk lirası yatırım kredileri de dâhil olmak üzere kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşmasının finansal istikrar açısından önemli olduğunu değerlendirmiştir. Bu çerçevede Kurul, makroihtiyati politika setinin güçlendirilmesine karar vermiştir."
Emtia fiyatlarındaki artışta güçlü negatif arz şokları etkili oldu
Enflasyonda yakın dönemde gözlenen yükselişte; jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışları, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının geçici etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şokları etkili olmaya devam etmiştir. Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın tesisi için atılan ve kararlılıkla sürdürülmekte olan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesi ve enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir.
Liralaşma stratejisi devam edecek
Alınmış olan kararların birikimli etkileri yakından takip edilmekte ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam etmektedir.
TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır.
Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edecektir.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Erdoğa nın iktidarını sonladırmanın tek yolunun ekonomik buhran olduğunu düşünen Abd ve Avrupa fonlu hainler halkı ekmeğini zerre düşünmüyor hatta yalan dolan haberlerle kaos oluşturmak istiyorlar ALLAHIM vatanıma kötülük yapma peşinde olanların hepsinin belasını versin Onlara öyle bir dert versin ki bu mübarek günlerde vatanımla uğraşmayı unutsunlar
Politikacı faizini % 5 yap ancak bankaları % 35 den fonla bu enflasyonu durdur sadece tarımda sanayide özel proje kredi faizleri düşük tutulsun seyretmeyin şu enflasyonu kendi kendine düşmez yangın değil bu işi bitince sönsün
KKM lerde tavan faizi % 17 den % 30 bandına işler raydan çıkmadan çıkarmak gerekir. Böylece KKM den para çıkmaz hem de hazine (halk) kur faiz farkını düşürerek bankaları daha az sübvanse eder MB daha az para basar daha az enflasyon yaratır. Birilerinin artık aldıkları maaşları hak etmesi gerekiyor.
Eeee ne oldu bizim indirim işlerine aylardır pas pas pas? He ne oldu çok atanlar nerde indirim???
Tünele girmiştir
MB nin alacağı tek karar enflasyon % 250 olmadan para basmayı durdurması
Büyüme deniyor? yahu büyüyen firmalarıns ermayesi artar. artan sermaye ile yeni yatırım atları kurarlar ve işçi talep ederler.. büyüme :D dedikçe, sermaye erimesi iç/dış enflasyon sonucu bankadan kredi çekimi çekilen kredi faizler yüzde 35 lerde yıllık :D işçi çıkartmalar masliyeti 6 bin tl bir işçinin.. var olma, ayakta kalma modeline dönen firmalar. Neden ? eriyor kar gibi sermayeler .. tüketimi biten emekçiler... tüketmedikçe küçülen firmalar... hizmet sektörü desen sezonluk çalışan hayatını ailesini kuramayan genç nesil.. işsiz gençler ve yeni doğum oranlarının düşmesi, misafirlerin doğum oranlarının artması gelecekte oluşacak büyük etnik problemler... faiz neden, enflasyon sonuç. alkışlar bana :D büyüyen gelişen üreten şahlanan Türkiye hayırlı olsun.. Merkez harikasın ışıltını aldık.. Halley yıldızı misali gidiyorsun kaya kaya : )) bahane çok. satırlar almaz...
Yahu enflasyon artıyor. Faizleri düşürün enflasyon sıfırlansın. dünyanın bütün devletleri enflasyon için faizi arttırdı onların yöneticileri ekonomist değil. sıfırlayın faizi, bitsin ENFLASYON sonucu ... :D ya bu savı savunanları hala tv lerde görmek hatta yorumcu diye dinlemek zorunda kalacak ne günah işledik :D inanılır gibi değil. zırvlaıkları savunanlar kem küm utanmadan konuşuyor. Ödül almışmış, yok bilmem ne miş. kurdular bir kalbur üstü sistem birbirlerini öff öff pöff pöff 7/24 konuşuyorlar :D . üretmeden olmaz. devlet üretecek. evde boş boş oturan kim varsa alacaksın evinden servisle sokacaksın fabrikaya çatır çatır çalıştırıp ürettireceksin. Aslında para basıyoruz. basım için faizi düşürecektik amaaaa cesaret edemediler çünkü millet pide kuyruklarında, ekmek kuyruklarında kredi kart kullanımında. Bu durumu kötüye götürmemek için inatlarını zorunlu olarak dondurdular. ama bu iş üretmeden asla bitmez. hatta üretmek isteyen tarım çifçisine destek vermek lazım.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:01)