E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiTCMB kritik faiz kararını açıkladı---

TCMB kritik faiz kararını açıkladı

TCMB kritik faiz kararını açıkladı
17 Mart 2022 - 14:00 borsaningundemi.com

TCMB politika faizini beklentiler doğrultusunda yüzde 14'te sabit tuttu.

Merkez Bankası, Mart ayı Para Politikası Kurulu toplantısını gerçekleştirdi. PPK'dan piyasa beklentilerine paralel bir şekilde faizlerin sabit tutulması kararı çıktı. Böylece politika faizi yüzde 14 seviyesinde kaldı.

TCMB, geçen yılın son 4 toplantısında faizde toplam 500 baz puan indirime gittikten sonra, bu yılın ilk 2 toplantısında faizde bir değişiklik yapmamıştı.

TCMB'nin bir sonraki toplantısı 14 Nisan'da gerçekleştirilecek.

Enflasyonda 'sıcak çatışma'ya işaret edildi

Merkez Bankası, enflasyonda yakın dönemde gözlenen yükselişte; sıcak çatışma ortamının yol açtığı enerji maliyeti artışları, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının geçici etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar ve talep gelişmelerinin etkili olduğunu bildirdi.

Cari denge için 'risk' vurgusu

Önceki metinlerde cari işlemlerde iyileşme'ye dikkat çeken Merkez Bankası, bu ifadesini değiştirdi. Açıklamada; "Cari işlemler dengesinde enerji fiyatlarından kaynaklanan riskler yakından takip edilmektedir. Cari işlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesi, fiyat istikrarı için önem arz etmektedir" denildi.

TCMB, açıklamasında "Tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam etmektedir" ifadelerine yer verdi.

Karar sonrası değerlendirme şöyle:

Çatışmaya dönüşen jeopolitik riskler ve salgında varyantlar, küresel ve bölgesel iktisadi faaliyet üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tutmakta ve belirsizliklerin daha da artmasına yol açmaktadır.

Küresel talepteki toparlanma, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, enerji başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının daha da belirgin hale gelmesi ve taşımacılık maliyetlerindeki yüksek seviye uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artmasına yol açmaktadır. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Bununla birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğuna bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini değerlendirmektedir.

Bu çerçevede, iktisadi faaliyet, işgücü piyasası ve enflasyon beklentilerinde ülkeler arasında farklılaşan görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası iletişimlerinde ayrışma gözlenmekle birlikte, merkez bankaları destekleyici parasal duruşlarını halen sürdürmekte, varlık alım programlarını azaltarak devam ettirmektedir.

Kapasite kullanım seviyeleri ve diğer öncü göstergeler yurt içinde iktisadi faaliyetin, bölgesel farklılıklar ortaya çıksa bile dış talebin de olumlu etkisiyle güçlü seyrettiğine işaret etmektedir.

Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, cari işlemler dengesinde enerji fiyatlarından kaynaklanan riskler yakından takip edilmektedir.

Cari işlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesi, fiyat istikrarı için önem arz etmektedir. Kurul, uzun vadeli Türk lirası yatırım kredileri de dâhil olmak üzere kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşmasının finansal istikrar açısından önemli bir rol oynayacağını değerlendirmiştir.

Enflasyonda yakın dönemde gözlenen yükselişte; sıcak çatışma ortamının yol açtığı enerji maliyeti artışları, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının geçici etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar ve talep gelişmeleri etkili olmaktadır.

Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın tesisi için atılan ve kararlılıkla sürdürülmekte olan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesi ve enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir.

Bu çerçevede Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir. Alınmış olan kararların birikimli etkileri yakından takip edilmekte ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam etmektedir.

TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır.

Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edecektir.

Bakan Nebati 'den Londra buluşmasında enflasyon mesajı

 

KKM ve katılma hesaplarında biriken tutar artış gösterdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ASTOR17 Mart 2022 16:38

    YÜZDE 14 SABİT BIRAKMIŞLAR  İYİDE NİYE BANKA KONUT KREDİLERİ YÜZDE 2 NASIL OLUYOR BU. EVDE BAŞKA CARŞIDA BAŞKA. BU DEVLETİN KONTROL MEKAZİMASI YOKMU.

  • Mucise Reis ;)17 Mart 2022 15:44

    Saçmalığa bak. Almanya ABD milletinden 1 vergi alıyor 1 varil petrol alabiliyor.. Türkiye milletinden  1 değil 14 vergi alıyor aynı varili almak için 14 kat fazla vergi toplayıp aynı varili alıyor. Burası yanlış zaten. Progam çökmüştür. Neyini tartışıyoruz hala ? 1 usd  / 14 TL olduğu sürece asla çözüme ulaşılamaz. ihracat arttı da, ihracat edenlerden vergi alıyorsunda, millet bolluk içinde mi ? yooo basıyorsun dolaylı vergilere alıyorsun varil varil petrolu... nasıl program bu ? temeli bozuk . Allah akıl fikir versin. tarıma, asgraci ücrete, süte, yeme, gübreye, çekilen kredilere hiç yazmıyorum bile. aynı formulu kopyala... ne oldu  TL bastıkça değeri düşüyor, eee ne rekeye kadar tl korumalı mevduat artışları karşılayacaksın ? ne diye bu 1 / 14 farkı çekiyoruz ? hedef nedir? ne zaman dolaylı vergilerden yük kalkacak ? enflasyon mu tek problem ?  bilsem ekonomist olurdum :D ekonomist yaptınız bizleri ABD borsayın da iyidik. ;D Türk borsası ekonomi okuttu bee...

  • YORGUN NDEMOKRAT17 Mart 2022 15:22

    Ne diyor RTE.  '' döviz, enflasyon, faiz  geçiş sürecinin bedeliymiş'' Hayır efendim bütün bunlar, bilimsellikten uzak kötü ekonomi politikalarınızın bedelidir,  Bu kötü yönetimizin bedelini halka ödetemezsiniz.  Ne geçişi be, 20 yıldan beri iktidardasınız hala geçiş diyorsunuz, düşün artık bu milletin yakasından.

  • ASTOR17 Mart 2022 16:40

    20 YILIN BEDELİ. GELİNEN NOKTA BU .

  • YORUM17 Mart 2022 15:14

    Siz bu kafayla belki bürokratları dize getirebilirsiniz ancak, ne enflasyonu ne de dövizi dizginleyemezsiniz.   Ne diyordunuz, ''Faiz sebep enflasyon sonuç'' öyle mi?  

  • Hehe17 Mart 2022 15:07

    Sabret gonul surda ne kaldi 23 e lozanin cok gizli maddesine gore tum koltuk bekcilerinden kurtulacakmisiz

  • Mucise Reis ;)17 Mart 2022 14:45

    Yorumlarda sansüre uğruyor. programı eleştiriyoruz diye  :D her şey mükemmel, hal kulade diyeyim de yorum yayınlansın bari :D

  • Hazırlan17 Mart 2022 14:31

    He canım he ondan,:))))

  • Bik17 Mart 2022 14:15

    Politika faizi, para piyasaları için vites görevi yapıyordu. Şanzıman dağılmış, politika faizi kaç olmuş önemi yok. Politika faizi, bankaların düşük faizle borç  alıp hazineye yüksek faizle borç verip para kazanmalarına yarıyor.

  • Mucise Reis ;)17 Mart 2022 14:09

    Allah fakirleşen milletimizi korusun. Allah insanlarımızı açlık ile imtahan etmesin. Etrafınızda fakir fukara öğrenci vb görürseniz duyarsız olmayın. İmkanlarınız dahilinde. Gerçekten 1 usd / 14 Tl üzeri ?böyle bir yere gitmez bu ülke.İlk girdiler her yerde ithal. üretilen her şey ham madde ithal. Neyin inadı bu ? . Titanik misali gidiyoruz... enerji fiyatı petrol 110 usd olsa ne olur ? 80 us dolsa ne olur ? sen enerjını hep pahalıya alıyorsun ? ne zırva saçma model bu ? petrol 50 usd olsa ne değişecek ? 120 olsa ne değişecek ?_ ilk girdi maliyetin full USD .. 500 kişi ne ihraç edecek Türkiye Süper Güç olacak ?  diğer kalemleri yazmıyorum bile. Zırvalık. ekonomistim diyenlerde çıkıyor onca ünvanları ile  :D yazık onlara,  konuşamıyor bile .Millet orada burada tv açıkken nasıl eğleniyor bilmiyorlar :D Yazık onlara da...

  • Sdk17 Mart 2022 14:08

    Yazık valla…. Enflasyonun kağıt yüzde 50 yaptılar… yetmedi demekki… dağdan bi çoban getir daha iyi yönetir