E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTCMB kararı piyasaları tatmin etmedi---

TCMB kararı piyasaları tatmin etmedi

TCMB kararı piyasaları tatmin etmedi
24 Ocak 2017 - 17:34 borsaningundemi.com

Merkez Bankası'nın toplantı özetinde dikkat çeken nokta, sağlıksız fiyatlarda likidite araçları ile tedbir alınacağı ifadesiydi

Trump'ın ilk Başkanlık Hamlesi
ABD Başkanı Trump, Trans-Pasific Ortaklığı serbest ticaret anlaşmasından ABD'nin çekildiğini duyurdu. TPP anlaşması ile, ABD ve Çin harici Asya-Pasifik ülkeleri arasındaki ticari ilişkilerin düzenlenmesi ve geliştirilmesi planlanıyordu. Cumhuriyetçilerden de eleştiri alan bu hamleyle, Çin ve AB'nin Asya-Pasifik ülkeleri ile ABD'nin çekilmesiyle ortaya çıkan boşluktan yararlanıp ticaret hacmini artırmalarından endişe ediliyor. Trump ABD'nin Kanada ve Meksika ile ticari ilişkilerini düzenleyen NAFTA için ise yeniden müzakereye oturmak isetediğini belirtti. Bunun yanı sıra Trump'ın Hazine Bakanı tercihi Munchin, Trump'ın daha önceki ifadelerine katılarak doların kısa vadede fazla güçlü olduğunu ifade etti.

TCMB Kararı Piyasaları Tatmin Etmedi
Merkez Bankası'nın uzun süredir beklenen toplantısında politika faizi değiştirilmedi ancak marjinal fonlama oranı olan üst bant 75 baz puan artırılarak 8.50'den yüzde 9.25'e çıkarıldı. Geç likidite penceresinde ise 100 baz puan artışa gidilerek yüzde 10'dan yüzde 11'e yükseltildi. Toplantı özetinde dikkat çeken nokta, sağlıksız fiyatlarda likidite araçları ile tedbir alınacağı ifadesiydi. Merkez Bankası hali hazırda yüzde 8 faizle 1 hafta vadeli repo ihalesini açmayarak bankaları üst bant olan gecelik marjinal fonlama oranına ve geç likidite penceresine yönlendiriyordu. Politika faizi değişmese de, ihale açmayarak Bankanın borçlanma maliyetlerini yukarı çekmesi hala mümkün. Toplantı özetinde Banka'nın para politikası kararlarının enflasyon görünümüne bağlı olacağı ve ihtiyaç duyulması hainde ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceği ifadesi yer alıyor.

EURUSD
ABD Başkanı Trump , piyasada dolar rallisini başlatan genişlemeci maliye politikaları hakkında konuşmak yerine bir risk unsuru olarak görülen korumacı ticaret politikalarına odaklanıyor. Trans-Pasifik Ortaklık anlaşmasından çekildiklerini duyuran Trump NAFTA için ise yeniden müzakereye oturulacağını belirtti. Trans-Pasific ortaklığındaki ülkeleer ise ABD'nin ayrılmasıyla Çin ve diğer ülkeleri dahil edip anlaşmayı kurtarmaya çalışıyorlar. Euro bölgesinde ise PMI verilerini takip ettik. Ocak ayı PMI verisi 55.1 ile beklentilerin üstünde ve bir önceki aya göre daha hızlı bir genişlemeye işaret ediyor. Hizmet PMI verisi ise önceki aya göre bir miktar yavaşlamaya karşın 53.6 ile pozitif bölgede gerçekleşti. Teknik olarak kurda hareket 1.0760 direncine yakın seyrini koruduğunu görüyoruz. Bu seviyenin üstünde kapanışlar görmemiz halinde 1.0800-1.0840 seviyeleri güçlü direnç olarak karşımıza çıkıyor. Geri çekilmelerde ise 1.0730-1.0700-1.0670 seviyeleri düşüşe destek olabilir.

USDTRY
Bugün gözler Merkez Bankası'nın verdiği faiz kararı üzerindeydi. TCMB piyasa beklentilerinin aksine 1 hafta vadeli repo faiz oranında(politika faizi) herhangi bir değişikliğe gitmeyerek oranı yüzde 8'de sabit tuttu. Marjinal fonlama faizi yüzde 8,50'den yüzde 9,25'e, geç likidite penceresi(GLP) faizi ise yüzde 10'dan yüzde 11'e yükseltildi. Karar sonrassında kurda yukarı yönlü hareket hız kazanarak 3,83 seviyesine kadar yükseliş gösterdi. Ardından GLP'de yaşanan yükseliş ile mevcut fonlama politikasının devam etmesi beklentileri kurda bir miktar geri çekilmeyi beraberinde getirdi. Bu seviyelerde kalıcı fiyatlamaların devam edebilmesi için ise TCMB'nin 12 Ocak'tan bu yana uygulamaya koyduğu bir hafta vadeli repo ihalesini açmama politikasına devam etmesi gerekiyor. Aksi durumda kurda yükseliş hız kazanabilir. Teknik olarak baktığımızda ise yükseliş hareketinin devamında 3,8150 seviyesi ilk direnç olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviyenin üzerinde kalıcı fiyatlamalar görmemiz durumunda 3,8450 direncinin test edildiğini görebiliriz. Geri çekilmelerde ise 3,7500 ve 3,7180 destekleri önemli.

GBPUSD
İngiltere'de uzun süredir beklenen yüksek mahkeme sonucuna göre Lizbon Anlaşmasının 50. maddesi ancak parlamentonun onayıyla yürürlüğe konabilecek. Bu durumda hükümetin planladığı üzere Mart sonunda 50 maddenin tetiklenebilmesi için parlamentoda ççoğunluğun yakalanması gerekiyor. Muhalefet Brexit planlarının detayının paylaşılması karşılığında hükümetin zaman çizelgesine saygı duyacağını belirtmişti. Bu nedenle süreci fazla etkilemesi şimdilik mümkün görünmüyor. Brexit Bakanı Davis karar sonrasında yaptığı açıklamada hızlı bir şekilde yeni yasayı parlamento önüne getireceklerini ifade etti. ABD tarafında ise Trump'ın korumacı politikalara odaklanması piyasada risk algısını yükseltiyor. Kurda ise gün içerisinde 1.25 seviyesinin üstüne tırmanan hareketin burada kalıcılık sağlayamayarak 1.24 bölgesine döndü. Kurda gevşemenin devam etmesi durumunda 1.2400-1.2350-1.2300 seviyelerinde düşüş hareketi hız kesebilir. Toparlanmalarda ise 1.2430-1.2500 seviyeleri güçlü direnç konumunda.

BRENT
Petrol fiyatlarındaki sakin seyir bugün de devam ediyor. Hafta sonu geçekleştirilen toplantının fiyatlamalara etkisinin sınırlı kaldığını görmüştük. Fakat ülkelerin verdikleri taahhütlere sadık kalacağı yönünde genel bir görüş birliği oluştu diyebiliiriz. Mayıs ayına kadar ülkeler belirlenen kotalar da üretim yapmaya devam edecek. Mayıs'tan sonra yeni bir anlaşma olup olmayacağı şu an için belirsiz. Suudi Arabistan ve Irak petrol bakanı anlaşmanın uzatılmasına gerek duyulmayabileceğini, arzın daralması ve talebin toparlanması ile fiyatların arzulanan seviyeye ulaşabileceğini söyledi. Varil fiyatı ne kadar yükselirse, ABD'li üreticiler de üretimine o kadar hız verecek. Belki de OPEC üyeleri böyle bir durumun yaşanmaması için petrol fiyatlarının çok fazla yükselmemesi taraftarı olabilir. Mayıs ayına doğru piyasalarda yeniden bir görüşme trafiği takip edebiliriz. Teknik olarak ise yükselişin sürdüğü Brent petrolde 55.75 direnci aşılırsa 56.00 ve 56.30 seviyeleri gündeme gelebilir. 56.30'un aşılması ile de yükseliş hareketinin hızını artırabileceğini söyleyebiliriz. Geri çekilmelerde ise 55 dolar desteği kırılırsa 54.60-54.30-54.00 seviyeleri takip edilebilir.

ALTIN
Değerli metal, Donald Trump'ın söylemleriyle birlikte artan küresel riisklerin etkisiyle son üç gündür yakaladığı yükseliş ivmesini bugün kaybetmiş görünüyor. Özellikle ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yaşanan yukarı yönlü hareket ile tekrar 2,40 seviyesinin üzerine çıkılması, altın fiyatları üzerinde baskıya neden olurken, dolar endeksindeki pozitif görünüm de bu baskıyı destekliyor. Ancak genel anlamda ABD-Çin arasındaki gerginliğin devam etmesi ve Avrupa'da yaşanacak seçimler, altın fiyatlarında uzun vadeli görünümün yükseliş yönünde olduğuna işaret ediyor. Teknik olarak baktığımızda ise kısa vadeli geri çekilmelerde 1208 ve 1200 dolar seviyeleri yükselişe destek olabilecek önemli seviyeler olarak karşımıza çıkıyor. Yükselişlerde ise 1220 direnci oldukça önemli, bu seviyenin aşılması durumunda altın fiyatlarındaki yükseliş hareketi hız kazanabilir.

Işık Menkul Değerler A.Ş.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)