E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bugün gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısının ardından politika faizini 200 baz puan artırarak 10,25’e çekti.
Piyasalarda Merkez Bankası'nın indirime gitmesi beklenmiyordu.
PPK son olarak 3 toplantıda faizleri değiştirmeyerek yüzde 8,25'te bırakmıştı.
Böylece, TCMB Murat Uysal başkanlığındaki 9 PPK toplantısında faiz indirimi yaptı ve sonrasında 3 toplantıda da faiz oranını değiştirmedi. Uysal görev süresinde ilk kez faiz artırdı.
Merkez Bankası'nın son 13 faiz kararı şöyle:
TARİH | FAİZ ORANI |
26.Tem.19 | 19,75 |
13.Eyl.19 | 16,5 |
25.Eki.19 | 14 |
12.Ara.19 | 12 |
16.Oca.20 | 11,25 |
19.Şub.20 | 10,75 |
17.Mar.20 | 9,75 |
22.Nis.20 | 8,75 |
21.May.20 | 8,25 |
25.Haz.20 | 8,25 |
24.Tem.20 | 8,25 |
20.Ağu.20 | 8,25 |
24.Eyl.20 | 10,25 |
Merkez Bankası tarafından yapılan açıklama şu şekilde:
Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 8,25’ten yüzde 10,25’e yükseltilmesine karar vermiştir.
Küresel ekonomide, ülkelerin attığı normalleşme adımlarıyla üçüncü çeyrekte kısmi toparlanma sinyalleri gözlenmekle beraber toparlanmaya ilişkin belirsizlikler yüksek seyretmektedir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler genişleyici parasal ve mali duruşlarını sürdürmektedir. Salgın hastalığın sermaye akımları, finansal koşullar, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturmakta olduğu küresel etkiler yakından takip edilmektedir.
İktisadi faaliyette kademeli normalleşme adımları ve güçlü kredi ivmesinin desteğiyle üçüncü çeyrekte belirgin bir toparlanma gözlenmektedir. Salgın hastalığa bağlı gelişmelerin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılması amacıyla yakın dönemde uygulamaya konulan parasal ve mali tedbirler, ekonominin üretim potansiyelini destekleyerek finansal istikrara ve iktisadi faaliyetteki toparlanma sürecine katkıda bulunmuştur. Son dönemde ticari kredilerde gözlenen normalleşme eğilimi bireysel kredilerde de başlamıştır. Ertelenmiş talebe ve salgın tedbirleri kapsamında uygulanan likidite ve kredi politikalarına bağlı olarak ithalatta gözlenen canlanmanın, bu politika tedbirlerinin kademeli olarak azaltılmasıyla dengelenmesi beklenmektedir. Turizm gelirlerinde salgın hastalığa bağlı olarak gözlenen düşüşe rağmen seyahat kısıtlamalarının hafifletilmesiyle kısmi bir iyileşme başlamıştır. Mal ihracatındaki toparlanma, emtia fiyatlarının görece düşük seviyeleri ve reel kur düzeyi önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesini destekleyecektir.
Enflasyon üzerinde etkili olan salgına bağlı arz yönlü unsurların, normalleşme sürecinde kademeli olarak ortadan kalkacağı ve talep yönlü dezenflasyonist etkilerin daha belirgin hale geleceği öngörülmüştü. Ancak, güçlü kredi ivmesiyle ekonomide sağlanan hızlı toparlanma ve finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler neticesinde enflasyon öngörülenden daha yüksek bir seyir izlemiştir.
Enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve enflasyon görünümüne yönelik risklerin sınırlanması amacıyla Ağustos ayından itibaren atılan sıkılaştırma adımlarının güçlendirilmesi gerektiği değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda Kurul, dezenflasyon sürecini yeniden tesis etmek ve fiyat istikrarını desteklemek amacıyla politika faizinin 200 baz puan yükseltilmesine karar vermiştir.
Kurul, enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığını değerlendirmektedir. Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal duruş ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir. Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir.
Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.
Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Anguslar tünelemi girdiniz la hiç biriniz yoksunuz maaşlar ödenmedimi yoksa :))))))
Keşke zorlama indirimler yapılmasaydı. Akın size en basit örnek ve hesap. Faizlerde şubat 2020ye geri gelmiş olduk, bir de şubat ayındaki kurlarla şimdiki kurları kıyaslayın. Ne gerek vardı zorlama indirimlere???!!!
Dövizi düşürmek için faiz i silah olarak kullanan ekonomistler acemi ekonomistlerdir.Evet faizi bugün arttırdınız döviz düştü (göstermelik olarak düşer) hiççççççççççççççç merak etmeyin çok geçmez iki üç gün sonra döviz düştüğü yerden daha yüksek seviyelere gider.Kural şudur dövizi serbest bırakacaksın , istediği yere gitsin isterse cehennemin dibine gitsin asla müdahale etmeyeceksin.Dövizin ne kadar olacağına piyasa karar verecek.Faizi ise inadına düşüreceksin.Bugün faizler düşürülseydi ülke kazanırdı.Siyasi olarak söylemiyorum dövizle mücadeleyi en güzel rahmetli Özal yapmıştır …. dövizi serbest bırakmış müdahale etmemiştir.Adına da dalgalı kur demiştir.Döviz derdi denizdeki dalga gibi dalgalanır derdi.Faizi yükseltmek enflasyonu hortlatır.Dövizide uçurur halk fakirleşir ülke İMF ye muhtaç kalır.Kısaca dövize kura sakın dokunma … Faizi de inadına düşür.
Sanrı rumuzlu yorumcu, doğru tesbitlerin için tebrikler, böyle gerçekleri keşke herkes görebilse ama nerede mümkünmü, almışlar cahil biatçı halkı arkalarına, dış güçler, akdenize bak, karadenize bak, fetö , pkk ile muhalefeti suçla, vaziyeti idare et, uyanın artık be halkım...
Halkın parasını ucuzdan borç alıp negatif faiz vermek parasını çalmaktır. Müteahhite peşkeş çeken adam ülkeyi geliştiremez Hem paraları bitir hem borç al cefasını da halka ödet valla ne güzelmiş. 20 senedir Güney Kore Çin olamadıysan bundan sonra da olamazsın bırakın bu işleri
Türk ekonomisindeki temel problem 1950'li yıllardan beri yani Menderes döneminden itibaren cari açık, enflasyon ve işsizliktir. Faiz artışı şu an ki temel problemleri çözmekten çok uzak maalesef çünkü daha önce çok defa yazdım döviz açlığı, enflasyon haliyle dövize olan talebi ve değerlenmesini durduramiyor. Özellikle 2001 Krizine benzer bir Dolarizasyon ile karşı karşıyayız. Şu an ki faiz artışı bırak Doların ateşini söndürmeye bu ateşi daha da alevlendirecektir. Dolarda haftayadan itibaren ve özellikle 8 TL'den itibaren çok hızlı bir Ralli bekliyorum çünkü TCMB'de döviz rezervi hiç kalmadı. Eğer ki bir ülkenin Başkanı çıkıp uçuyoruz kaçıyoruz diye bir açıklama yapıyorsa bilesiniz ki yolunda gitmeyen çok şey vardır. Yolunda giden bir ekonomide uçuyoruz kaçıyoruz gibi bir söylemi duymasınız çünkü bizzat yaşarsınız. Hayat pahalılığı aşırı yükseldi ev, iş yeri, araba, yiyecek-içecek, elektrik, doğalgaz aklınıza ne gelirse hepsinin fiyatları uçtu.
👏👏👏👏👏
Şimdi bu adama veryansın yapar birisi, yaw adam ne yapsın dünyada en küçük rüzgar bizde fırtına çıkıyor, ekonomini sağlam temellere oturtamamış, adam ekonomi biliminin gereğini yaptı, baktı enflasyon ve dolar gidiyor faizi arttırdı, yoksa dolar yılsonu 8,50 olurdu, ha bu kadar faiz artışı ile dövizler çözülürmü çok zor.
:))))))))))))))
Bir ülkenin ekonomisi kırılgansa bu hükümetlerin suçudur, merkez bankaları ancak pansuman yapabilir, kimse merkez bankasından mucize beklemesin yada merkezi suçlamasın, tek suçlu ekonomide başarısız olan hükümettir nokta.
Faiz lobisi yine kazandı.
Bir gece ansızın görevden alınır artık
Keşke faizler hep düşse lakin benim yorumlardan anladığım borsada aşağı bekleyenler ve dolarda 8 üstü bekleyenler fena terse gelmiş, merkezin faiz artırmayacağını hesap ederek pozisyon alanlar öfkeli..
Çomaristan da dolar binde 7 düşünce haklı oldu, uçacak sanır. Ama mal olduğundan neye öfke duyacağını bilemez. Cahildir kandır dur, masal sever anlat dinlesin
Ya dolar artar alım gücün düşer, yada enfasyon olur cebindeki para erir...Gerçekten kritik süreç merkezin yapacağı bu. gerisi hukumet ve mliye politikasında. Umarız, TL koyup, USD elde edecek büyük yatırımlar, girişimler, ağır sanayiler, tekneolojı arge üsleri yapar. Tüketilen ürünleri kopyalayıp yuan- tl karşılı alıp montaj edip ülkede satmak bile usd açığına pozitif etki eder. Tablet, Bilgisayar, elektornık aletler bile fayda sağlar. sonrasında bunların madenden, çıkıp, mamule donme işlerini yapsa bile devlet usd açıklarını engeller. TL alıp orsada büyük işlere girmek, bu denilenleri gerçekleştirmek USD açına karşı merkez bankasını en destekleyen projele rolabilir. tunel ve ışık ile vakit geçirmemek lazım.
Piyasa hikaye yemez hizaya getirir ayar verir. Millilik, din hikayesinden onane. O realiteye, paraya bakar
Özet, hukumet her aland aolduğu gibi ekonomiye el attı. A dan z ye komple hemde.. yok buyume olacak dedi. yok faiz düşecek enflasyon düşecek dedi, sonra merke zbankası suçlandı gçrevden alındı, sonrasında ne oldu ? hukumet geri adım attı. Merkez bankası ne ediyorsan et. bildiğini et. Merkez ilk kez kontrolu eline almak için bir adım attı. Attığı adımda ekonomideki denge oldu. Merkez görevi zaten ticaretin işlerliğini sağlaktır. USD bulmak, usd geitrmek, fabrika açmak, swapla yabancı parayı kıstırmak, TL yi zorla millete alın alın, alterntaiflere bol bol vergi koydum demek deildir. Hukumet, asli görevini yaparak, üretim hatlarını, yenı pazar alanlarını, yani üretim tesiserlini kurdurmalıdır. Merkez şok iniş-biniş leri kontrol altında tutmak için gereğini yapar... Sen ülkeye milyarlarca usd getirdinde, merkes inadına faiz arttırmadı ya ? sorun sende hukumet.
bu da gidici
Sizde çok olan bu paradan yüksek faiz ve borç ödeme zorundayız ve maalesef corona var ve ekonomi patron larının kararı kınıyorum ohal sartlarında bile kapitalist karar yazık
Eyyyy Murat Uyzal, sen kimsin ya? Kimsin sen? Reyiz faizler düşecek dedi sen faizi arttırıyorsun. Söz dinlemiyorsun sen.
İktisad geri geldi. Oyun kuralları uygulanırsa, yabancı gelir.
%2 çare olmaz ... bunu kör cahil yapmaz.mb. dersine yine çalışmamışsın.
200 e mi müsaade edildi?
olması gereken bugün artar yarın iner. koşullar neyi gerektiriyor ise...
HEMEN KOŞİM DOLARIMI BOZDURİM FAİZE YATIRİM YUPPİİİİ DE YUPPİİİİ YUPPİ... KÂR'A BAK BE SÜPERRRRRR..... gulbaba 271 k.d. poşet.
Enflasyon arttığından dolayı mı faiz artışı geldi acaba? Neymiş demek ki; Cumhurbaşkanının dediği gibi faiz indirince enflasyon inmiyormuş! Yapay faiz indiriminde kamu bankaları zarar yazıyormuş!
Tarih tekrardan ibaret. Çiller hatasını yaptı. Şimdi normale döndü.
Fed de artırsa bari
Reyiz faiz artmayacak daha da düşecek demişti. Size inandık kandırıldık.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:12)