E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTCMB faizleri indirdi!---

TCMB faizleri indirdi!

TCMB faizleri indirdi!
23 Eylül 2021 - 14:00 borsaningundemi.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yüzde 19 olan politika faizini yüzde 18'e indirdi. Genel beklenti eylül toplantısında faizin sabit tutulması yönündeydi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 100 baz puan indirerek yüzde 18'e düşürdü.

Piyasa beklentileri faizde değişiklik olmayacağı yönündeydi.

TCMB, önceki 5 toplantısında da beklentilere paralel olarak faizi sabit bırakmıştı.

21.Oca.21 Değişmedi 17,00
18.Şub.21 Değişmedi 17,00
18.Mar.21 Artırıldı 19,00
15.Nis.21 Değişmedi 19,00
6.May.21 Değişmedi 19,00
17.Haz.21 Değişmedi 19,00
14.Tem.21 Değişmedi 19,00
12.Ağu.21 Değişmedi 19,00

Faiz kararı öncesinde 8,65 seviyesinde olan Dolar/TL TCMB faiz kararı sonrası 8,80 seviyesinin üzerini gördü. Ardından yeniden 8,77 seviyesine geriledi. Euro/TL ise 10,3217'yi gördü. Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi, bankacılık öncülüğünde gerileme ile negatif seyre geçti. Endeks 1.414 seviyesinden 1.394 seviyesine kadar geriledi.

Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketinde enflasyon beklentisi yıl sonu için yüzde 16,74, 12 ay sonrası için yüzde 12,94 ve 24 ay sonrası için yüzde 10,71 seviyesinde bulunuyor.

TCMB'nin enflasyon beklentisi 2021 yıl sonu için yüzde 14,1, 2022 yıl sonu için yüzde 7,8 seviyesinde bulunuyor.

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) Ağustos ayı için yıllık tüketici fiyatlarını %19,25 olarak açıkladı.

TCMB'nin bir sonraki toplantısı 20 Ekim'de gerçekleştirilecek.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklama şu şekilde:

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 19’dan yüzde 18’e indirilmesine karar vermiştir.

Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere dünya genelinde aşılamanın hızlanması küresel ekonomide toparlanma sürecini desteklemektedir. Bununla birlikte, aşılama oranlarındaki artışa rağmen salgında yeni varyantlar küresel iktisadi faaliyet üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tutmaktadır. Küresel talepteki hızlı toparlanma, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve taşımacılık maliyetlerindeki artış uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının yükselmesine yol açmaktadır. Başlıca tarımsal emtia ihracatçısı ülkelerde yaşanan iklim koşullarının küresel gıda fiyatları üzerine olumsuz yansımaları görülmektedir. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmekle birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları enflasyondaki yükselişin talep kompozisyonundaki normalleşme, arz kısıtlarının hafiflemesi ve baz etkilerinin devreden çıkmasıyla birlikte büyük ölçüde geçici nitelikte olacağını değerlendirmektedir. Bu çerçevede, gelişmiş ülke merkez bankaları destekleyici parasal duruşlarını sürdürmekte, varlık alım programlarına devam etmektedir.

Öncü göstergeler yurt içinde iktisadi faaliyetin üçüncü çeyrekte dış talebin de etkisiyle güçlü seyrettiğine işaret etmektedir. Aşılamanın toplumun geneline yayılarak hızlanması salgından olumsuz etkilenen hizmetler, turizm ve bağlantılı sektörlerin canlanmasına ve iktisadi faaliyetin daha dengeli bir bileşimle sürdürülmesine olanak tanımaktadır. Olumlu dış talep koşulları ve uygulanmakta olan sıkı para politikası cari işlemler dengesini pozitif etkilemektedir. İhracattaki güçlü artış eğilimi ve aşılamadaki kuvvetli ivmenin turizm faaliyetlerini canlandırmasıyla yılın geri kalanında cari işlemler hesabının fazla vermesi beklenmektedir. Cari işlemler dengesinde görülen iyileşme eğilimi fiyat istikrarı hedefi için önem arz etmektedir.

Enflasyonda son dönemde gözlenen yükselişte; gıda ve ithalat fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışlar ve açılmaya bağlı talep gelişmeleri etkili olmaktadır. Bu etkilerin arızi unsurlardan kaynaklı olduğu değerlendirilmektedir. Diğer taraftan, güçlü parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkileri devam etmektedir. Parasal duruşun sıkılığı ticari kredilerde öngörülenin ötesinde daraltıcı etki yapmaya başlamıştır. Bunun yanında, bireysel kredilerin ılımlı seyre dönmesi için makroihtiyati politika çerçevesi güçlendirilmiştir. Kurul, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirmiştir. Bu çerçevede para politikası duruşunda güncellemeye ihtiyaç bulunduğu değerlendirmesi yapılmış ve politika faizinde indirim yapılmasına karar verilmiştir.

TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır.

Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edecektir.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (30)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • sırmasaçlı23 Eylül 2021 19:20

    cahilller ile ekonomi düzelmez

  • EDE23 Eylül 2021 17:58

    SİMİTCİ FAİZ İNDİRMİŞ ZAMLARA HAZIR OLUN TALİMATCI YAZIK SANA OKUR YAZAR BİRDE

  • Satan Alamasın hesabı23 Eylül 2021 17:45

    Oyun başladı demiştim :)) faiz sabit kalacak, Dolar düşecek, birileri alttan alacaktı ama sayın Ağbal twit atınca testere filmi aklıma geldi.. :) yatırım tavsiyesi değildir.

  • Mucise Reis ;)23 Eylül 2021 17:25

    2 Seçenek vardı gerçekten. 1 - vatandaş alım gücü desteklenecek. faiz indir. 2 -dışarıdan yabancı döviz gelsin, sıcak para gelsin, diye  faiz arttır.  Gerçektende asgari ücretli sayısı arttı. işsizler baya bi var.  swap harici merkez bankası kasası  - 40 milyar usd.  Malum erken seçim deniyor seçimler 2023 de deniyor orası siyasilerin işi, ama anketlerde alım gücü, tüketim çok düştü. Her şey ateş pahası oldu. Kredi geri ödeme planlarında sorun yaşanıyor.  Burada reel ekonomi hedef alındı faizler beklediğim gibi düştü. Dahada düşecek. Çünkü, şirketlerin kredilere ulaşımı, kredilerini geri ödemeleri, yeni farklı kredi çekimleri, önem kazandı. Satılan malların, yeni aynı malları alacak değerleri kaybetmesi. Ekonomide çek , senet , vb ödemelerin sarkması, tahsili geç olsada, satılan urunu alamayan enflasyon ortamı frenlenmelidi. Bu bağlamda merkez, 1. madde adım attı. 2 madde sanal pıyasa oluyor, yansımalarıda 1 - 2 ay suruyor zaten. YAYINLA EDTR

  • Tarık23 Eylül 2021 17:01

    EKGYO AFYON CIMSA YESİL KLGYO faiz indirimi bu hisselere cansuyu olsun inşallah. Eee inşaat sektörü yine yeniden canlanmalı başka yolu yok. Faizler aşağı...

  • Afyon Patetes Kumpir Spor23 Eylül 2021 17:13

    Afyon kaderine terk edildi

  • Hehe23 Eylül 2021 16:26

    Wayy arkadas neymis bu laz müteahhitler yaaa ulkede ustun irkmis resmen

  • SAIT23 Eylül 2021 15:56

    EKONOMİNİN VAZİYETİ ÇOK KÖTÜ GALİBA MERKEZ FAİZ İNDİREREK DESTEK VERMEYE ÇALIŞIYOR.EKONOMİ KÖTÜYSE FAİLER DAHADA İNDİRİLİEBİLİR HATTA MERKEZ BANKASI VARLIK ALIMLARINADA BAŞLAMALIDIR.BİZ KÜÇÜK AMERİKA DEĞİLMİYİZ

  • Alp23 Eylül 2021 19:11

    Reis artık dolarları bozun diyemiyor. 4 liraya dolar bozanları göreyim.

  • Yeter be!23 Eylül 2021 15:23

    Nedir bu ülkenin sizden çektiği? Artık ülkeyi yönetemediğiniz ortada, betondan başka birşeyden anladığınız yok, şu yaptığınızın bilimsel bir sçıklaması yoktur, evirip çevirip enfladyonla oynayın sonra da neymiş ekonomi iyiye gidiyormuş diye faiz indirin. Ekonomi iyi ise nedir TL nin bu hali?

  • merekz başkanımı???23 Eylül 2021 15:19

    Başkan ekonomik gerçekleri değil kovulmamayı tercih etti. İşte tek adam rejimi

  • KERİM23 Eylül 2021 15:17

    FAİZLER ÇOK YÜKSEK ACELE DAHA ÇOK DÜŞÜRÜLMELİDİR FİYAT ARTIŞLARI OLABİLİR SERBEST PİYASA VAR HERKEZ DİLEDİĞİ FİYATI İSTEYEBİLİR FİYATLAR HALA ÇOK DÜŞÜK Kİ  SATICILAR İSTEDİKLERİ FİYATLARI ALABİLİYORLAR  FİYATLARIN ENFLASYONUN DAHADA ARTMASI LAZIM.BU NE BİÇİM PİYASA EKONOMİSİ HATTA MERKEZ DEVREDEN DERHAL ÇIKARILMALIDIR PARANIN FİYATINI PİYASA BELİRLEMELİDİR

  • KERİM23 Eylül 2021 16:56

    YATIRIMCI KARDEŞ YERDEN GÖĞE HAKLISIN

  • yatırımcı23 Eylül 2021 16:39

    KERİM BEY; Tüm dünyada para politikalarını Merkez bankaları belirler. Fakat üretim, istihdam, işsizlik ve enflasyon gibi sorunlarla devleti yönetenler mücadele eder. Köprü, hastane gibi yap işlet modellerinde inşaat şirketlerine döviz garantisi verirsen burada dolar kazanan kim oluyor acaba. normal vatandaş zor geçiniyor. döviz nasıl biriktirecek?

  • KERİM23 Eylül 2021 16:20

    YATIRIMCI KARDEŞ FAİZ ARTINCA BAZILARINDA PARA BOLCA ARTIYOR BAZILARINDA DA DOĞUŞTAN ANADAN BABADAN BOL PARA VAR Kİ HEMEN DÖVİZE EVE ARABAYA MALA FİYATI NE OLURSA OLSUN SALDIRIYOR.MERKEZ BANKASI FAİZ İŞLERİNE BİR ŞEYE KARIŞMASIN FAİZLERİ PİYASA BELİRLESİN MİLLETİN CANI BİRAZ YANAR ANCAK DENGEYİ BİR YERDE BULUR YOOKSA BÖYLE GİDERSE BİZ ADAM OLMAYIZ.VERİMLİ İŞ YAPMAYIZ ÜRETMDE BULUNMAYIZ EKONOMİK DAVRANMAYI TASARRUF YAPMAYI BECEREMEYİZ HAR VURUP HARMAN SAVURURUZ MERKE BANKASININ ADI TÜRKİYE CUMHURİYETİ MERKEZ BANKASI DEĞİL ADINDA TÜRKİYE CUMHURİYET BANKASI YAZIYOR BİZ SAHİBİ DEĞİLİA YANİ.MERKEZ FAİZE DÖVİZE KARIŞMAMALI

  • Yatırımcı 23 Eylül 2021 15:35

    Geli de düşür o zaman. Ekonominin dinamiklerini anlamadan bu kadar basit yorum yapmayın

  • Basiretsizlik!23 Eylül 2021 15:05

    Dolar seviciler yine doların düşmesine izin vermediler,

  • Tek adam böyle buyurdu23 Eylül 2021 14:57

    Kavcıoğlu na iki seçenek sunuldu, ya faiz indirirsin ya görevden alınırsın, dolar lobisi yine lazançlı çıktı

  • Cenk23 Eylül 2021 14:56

    Dolar yükselmesi eşittir enflasyon eşittir hayat pahalığıdır. Önce doları düşünürsün sonra faizi indirsin.

  • Emmi23 Eylül 2021 14:49

    Ekonomiye en büyük zararı merkez bankası veriyor. Faiz indirmek tam bir ihanet

  • ASTOR23 Eylül 2021 14:27

    IMF den biraz para aldılarya şimdi onu nasıl bölüşürüz hesabı yapıyorlar.

  • BORSACI23 Eylül 2021 14:23

    SEN BU ÜLKEDE DOLARIN AL YAN GEL YAT DEDİ TEBRİK EDİYORUM ÜLKEYE VE TL GÜVEN KOYMADIGINIZ İÇİN .

  • Kerim23 Eylül 2021 14:20

    Euroya dolara hücum

  • Wers23 Eylül 2021 14:18

    Ben bile 100 baz puan bekliyordum normal karar bence

  • Vatandaş23 Eylül 2021 14:10

    Dolar 10 Tl yi rahat geçer...Seçimlerde görüşürüz eyy iktidar.!!

  • Sfr23 Eylül 2021 14:10

    Merkez Dolara yol verdi.

  • Vatandaş23 Eylül 2021 14:10

    Zaten marketlerde deli fiyatlar doğalgaz elektrik su artık hiç ödenmez hale getiriyorsunuz. Doların yükselmesi direkt vatandaşa zam.

  • ....23 Eylül 2021 14:06

    Yine dolar artıyor. Tüm ülkedeki mareketleri pazarları denetle istersen. Of offf.

  • Vatandaş23 Eylül 2021 14:04

    Birilerinin elinde oyuncak olduk.

  • Zamflasyon23 Eylül 2021 13:59

    Köşeden yazmak başkaaaaaaa gelip indirmek başkaaaaa hadi bakalım başkan görelim çekirdeği.