E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini yüzde 8,5 seviyesinde sabit tuttu.
Ekonomistlerin beklentisi, TCMB'nin gösterge faiz oranını yüzde 8,5 seviyesinde sabit tutması yönündeydi.
Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında da, politika faizi yüzde 8,50'de sabit bırakılmıştı.
Merkez Bankası'nın karar metninde yer alan detaylar şöyle:
Türkiye’nin geliştirdiği stratejik nitelikte çözüm araçları sayesinde temel gıda başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının olumsuz etkileri azaltılmış olsa da uluslararası ölçekte üretici ve tüketici enflasyonu yüksek seviyelerini sürdürmektedir.
Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Ülkeler arasında farklılaşan iktisadi görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adım ve iletişimlerindeki ayrışma devam etmekle birlikte, takas anlaşmaları ve yeni likidite imkânları ile finansal istikrarı öncelikleyen eşgüdümlü adımlar atılmaktadır.
Finansal piyasalar, merkez bankalarının faiz artırım döngülerini yakında sonlandıracağını beklentilerine yansıtmaktadır.
Asrın felaketi öncesindeki öncü göstergeler 2023 yılının ilk çeyreğinde iç talebin dış talebe kıyasla daha canlı olduğuna ve büyüme eğiliminde artışa işaret etmekteydi.
Depremin üretim, tüketim, istihdam ve beklentiler üzerindeki etkileri kapsamlı bir şekilde değerlendirilmektedir.
Depremin yakın vadede ekonomik aktiviteyi etkilemesi beklenmekle birlikte, orta vadede Türkiye ekonomisinin performansı üzerinde kalıcı bir etkide bulunmayacağı öngörülmektedir.
Öncü göstergeler deprem bölgesinde ekonomik faaliyetin beklenenden hızlı toparlandığını göstermektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı yüksek seyrederken, turizmin cari işlemler dengesine beklentileri aşan güçlü katkısı yılın tüm aylarına yayılarak devam etmektedir.
Bunun yanında, iç tüketim talebi, enerji fiyatlarındaki yüksek seviye ve ana ihracat pazarlarındaki zayıf iktisadi faaliyet cari denge üzerindeki riskleri canlı tutmaktadır. Cari işlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesi, fiyat istikrarı için önem arz etmektedir. Kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşması yakından takip edilmektedir.
Kurul, 2023 Yılı Para Politikası ve Liralaşma Stratejisi metninde belirttiği üzere, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarını kararlılıkla kullanmaya devam edecek ve fonlama kanalları başta olmak üzere tüm politika araç setini liralaşma hedefleriyle uyumlu hale getirecektir. Kurul, yaşanan felaketin etkilerinin en düşük seviyelere indirilmesi ve gerekli dönüşümün desteklenmesi amacıyla uygun finansal koşulların oluşmasını önceliklendirecektir.
Uygulanan bütüncül politikaların desteğiyle enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmeler görülmeye başlanmakla birlikte, depremin yol açtığı arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların destekleyici olması deprem sonrasında daha da önemli hale gelmiştir.
Bu çerçevede Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir. Kurul, para politikası duruşunun fiyat istikrarı ve finansal istikrarı koruyarak deprem sonrası gerekli toparlanmayı desteklemek için yeterli olduğu görüşündedir. Depremin 2023 yılının ilk yarısındaki etkileri yakından takip edilecektir.
TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. TCMB, fiyat istikrarının kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması için Liralaşma Stratejisi’ni tüm unsurlarıyla uygulayacaktır.
Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır."
Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olacak?
Merkez Bankası açıkladı: İşte dolar, faiz ve enflasyon tahmini
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
şuda önemli... dolar oldu 20 tl... atıyorum olacak 25 tl ne olacaktı ? yerli milli firmalar üretim yapacaktı.... eeee bilgisayar üreten var mı ? cep telefonu ürecen var mı ? :D ... üretiyoruz diyenler olacak , çinden dolar ile parça alıp montaj yapıyoruz. kendimiz o parçaları üretecek güç yok. kabiliet yok. tek kişide bu işe girmez batar gider, güçlüd evlet desteğiteşviği gereklidir... peki doalr 20 tl olunca pc, vep tel vb ne yapıyoruz ? yaaa dışardan pahalı eeeeeeee içerde 2, elleri tamir edelim kullanalım :D eee dışardan 2,el getirip TC de tamirederek satalım.... eeee hani yerli milli üretecekti , fabrıkalar kurulacaktı, üretim hatları kurulacaktı FAİZLER DÜŞÜP, DOLAR ATTIKÇA eee ? neden fabrika kurulmuyorda, avrupanın çöpleri yenilenıp ülkemizde satışa giriyor ? yerli milli heteo zartzurt model ışıltı pırıltı .D salla yutan olursa...
tuzu kuru cebi dolu vatandaşlar Reis 'in faiz politikasını eleştiriyorlar.. istiyorlar ki faiz uçsun. Reis faizi düşük tuttuğu için borçlarımı düşük faizle kapattım Şükür... kimse borçluları düşünmez.. hep kazanın di mi? biraz da az kazanın da garibanın yüzü gülsün. faiz yükseldiği ve doların uçtuğu zamanlar borçlular ne yapacak. piyasa hep kar la dönmüyor borçlarla da dönüyor. yaşasın Reisin faiz politikası ! yaşasın Reis. ! Allah başımızdan eksik etmesin.. okkadar dedik okkadar..!
ne aldık tüketici kredisimi mı ? :D pandemide 250 binlik ev+350 binlik kredi ... şuan oldu ev 3 milyon tl :D ödemeleri TL ve sabit kredi faizler... Sen tüketici kredisi çekip 10 bin tl ye eve yağ mı aldın ? ... arsa 250 bin tl +250 bin kredi arsa oldu 5 milyon :D .... 1tır oldu 4 kar fiyat artışlı... otomobıl 50 bin iken oldu zengınde 450 bin... :D fabrika bınası 1 milyon iken oldu 7 milyon... :D dünyada devletler ücretliler ezilmesin, hane halkı kaybetmesin, varlıklar artıp üreteni frenlemesın para 100milyar olarak faizde beklemesın diye faizleri arttırdı :D iktisad kitabı al oku biraz kardeşim : )) hayat bilgiside görmemişsin, hangi okuldan mezunsun ? bol bol dua kardeşim hiç olmadı...
her faiz kelimesi konuştukca döviz artıyor birazcıkta ülkesini düşünmesi lazım bal bal demekle agız tatlanmıyorsa konuşmayı düzeltmesi lazım piyasa ders veriyor ama halen aynı.ekenomiyi bitirdin yeter artık kafandaki ekenomiye degil dünya ekenomisine geç aksi halde ülkeye ekenomiye zaradan başka icraatın yok.
Kardemir ereğli short
Ereğli 30 a kadar short
Ben çinden parça alıyorum USD ile tv yapıyorum... usd malıyetım hep aynı çip,entegre devre, bazı çinden beyaz ekran, mönütör, çelik, civa vb diyelım... 250 usd malıyet... şimdi bunları alıp montajlıyorum TC de oluyor tv... 50 usd malıyet edıp, mağazada ... 250 usd malıyet x 20 =5,000 tl satıyorum... şimdi USD arttı, faiz düştü :D aldığım parçalar oldu 250 usd x 24 tl arttı usd =6,000 tl oldu maliyet :D ... ne oldu ? faizler düştü usd coştu arttı, firma yerli milli olsada maliyetler uçtu... içeride hala üretme gayrati yok arge bilgi işi. immahatiple endüstri meslek ile, okuyanları dışarı ulkelere kaptırma ile, rektor atama ile vb çözülmeyen mesele bunlar. ağır arge ve endüstridevrimi ile dışardan alınan bu USD li şeyleri 250 usd ye almayıp, metalini alıcaz 50 usd ye kendimiz yapacaz malıyeti 100 usd x20 usd= 2,000 tl malıyet yapacaz, dunyaya , çine geri satacaz en özellikli son teknolojıi urunlerı kasada dolacak TC nin USD .... forul bu kardeşim..
TOGG otomobilimizin parça malıyeti USD ve Dışarıdan alıyoruz. Maliyet ortalama 35,000 DOLAR, 20 tl 1 usd = 700 000 bin tl ye denk gelıyor... Yani şimdi usd 25 olursa maliyet, 875,000 bin tl olur...ör: Şimdi togg yerli milli insanlarımızca alınıyor. Maaşlı ücretli yada iş verenler....Döviz girdisi sağlıyor mu ??? Diğer ülke fabrikamızdakiler daha yerli milli, çünkü Bursadan vb. otomobil parçaları üretiliyor :D ... Burada usd ayarlaması yerlilik millilik yapmıyor :D ... Şimdi togg parçası için beyaz eşyacı firmaya sipariş verelim. Ön ekran panel ülkemizde üretilsin... Şimdi ben o ekranı çinden alıyorum usd ile. Yerli beyaz eşyacı firmada usd den alıyor fevreleri, çipleri, entegre parçaları, :D ne oldu ? yine USD ile dışardan parça giriyor, ülkemizd emontajlanıp togg ekrana gelecek iç tv ünitesi oluşuyor... yani USD ile inmesi binmesi ekonomiye katkısı SIFIR
Senin ekonomiye katkın -800 yani hiç bir katkın olmamış. Her konuda olduğu gibi bu konuda da cahilliğini belli etmişsin. . Haysiyet fakiri aşağılık yalancılara sadece yüzüne tükürülür.
Ya arkadaş zaten zeçim gelıyor. Seçim sonucu etkılemedım ben pas geçiyorum kardeşim mesajı :D ne aşağı ne yukarı. pas geçtim evime akşam gidip dinlenip yatarım :D aldığım merkez mesajı :D dolar 19 tl aşmış.. et kg 550 tl aşmış... süt 30 tl lerde... herşey harıka ekonomıye guvende arttı. daha ne olsun :D
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:04)