E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini yüzde 14 seviyesinde bıraktı.
Merkez Bankası; değerlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edileceğini yeniledi. Bir önceki metinden tek fark "kredi" kelimesinin eklenmesi oldu.
Bu arada metne "İstihdam kazanımları benzer ekonomilere göre daha olumlu seyretmektedir" ifadesi eklendiği görüldü.
TCMB, geçen yılın son 4 toplantısında faizde toplam 500 baz puan indirime gittikten sonra, bu yılki toplantılarında faizde bir değişiklik yapmamıştı.
TCMB'nin bir sonraki toplantısı 18 Ağustos'ta gerçekleştirilecek.
TL’nin negatif reel getirisi 59,5 puana ulaştı
TCMB'nin politika faizinde değişikliğe gitmemesi ve haziran ayı enflasyon oranının yüzde 78,62 olmasının ardından TL’nin negatif reel getirisi 64,62 puana ulaştı.
Resesyona dikkat çekildi
Önümüzdeki döneme ilişkin küresel büyüme tahminlerinde aşağı yönlü güncellemelerin ve resesyon ihtimalinin olduğu belirtilen karar metninde, "Etkisi artarak sürmekte olan jeopolitik riskler olumsuz yönde etkisini sürdürmeye devam etmiş, dünyada iktisadi faaliyetin daha da zayıflamasına sebep olmuştur. Küresel gıda güvenliğindeki ticaret yasakları ile artan belirsizlikler, emtia fiyatlarındaki yüksek ve oynak seyir ile temel gıda başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının sürmesi uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artmasına yol açmaktadır." denildi.
"Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Bununla birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğu ile işgücü piyasalarındaki katılıklara bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini vurgulamaktadırlar.
Ülkeler arasında farklılaşan iktisadi görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adım ve iletişimlerinde ayrışma devam etmektedir. Finansal piyasalarda artan belirsizliklere yönelik merkez bankaları tarafından geliştirilen yeni destekleyici uygulama ve araçlarla çözüm üretme gayretlerinin çeşitlenerek arttığı gözlenmektedir."
"Cari işlemler dengesinde turizm kaynaklı güçlü iyileşme devam etmektedir"
"Yılın başındaki güçlü büyüme dış talebin de olumlu etkisiyle ikinci çeyrekte de sürmüştür. İstihdam kazanımları benzer ekonomilere göre daha olumlu seyretmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, cari işlemler dengesinde turizm kaynaklı güçlü iyileşme devam etmektedir. Bunun yanında, enerji fiyatlarındaki yüksek seyir ve ana ihracat pazarlarının resesyona girme olasılığı cari denge üzerindeki riskleri canlı tutmaktadır. Cari işlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesi, fiyat istikrarı için önem arz etmektedir. İvmesini kaybettiği gözlenmekle birlikte, kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşması yakından takip edilmektedir. Kurul, güçlendirdiği makroihtiyati politika setini kararlılıkla uygulayarak gerekmesi durumunda ilave tedbirleri uygulamaya alacaktır."
Enflasyonda gözlenen yükselişte; jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışları, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şoklarının etkili olduğunu belirten TCMB, "Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için atılan ve kararlılıkla uygulanan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir. Fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam etmektedir. Değerlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir." dedi.
"TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Hazine de bişey kaldımı kalmadı mı? Bilgi verende yok swap lar kimle yapıldi faizi kaç .hic bir bilgi yok.
İleride, bütün sorumluların, özellikle son TCMB başkanının açıklaması gereken çok şey olacak diye düşünüyorum.
Bir Dost rumuzlu arkadaş. Çok boş yazmışsın. Aşırı yorum diyoruz buna. Bilgi sahibi olmadan tefekkür etmeye kalkınca böyle oluyor.
Satacak birşeyde kalmadı gemi su alıyor Allah yardımcımız olsun
Bankalar 4 lerden kredi veriyor, maliye gecikme faizini aylık 2.50 yapıyor, mb faiz 1.4 diyor, ne devlet nede özeller mb ile aynı görüşte değilker faiz konusunda,
Karar kendilerine bildiriyor,koskoca adamlar oturup o karar için bahane yazıyorlar.
hani nas nerede? %14 faiz helal mi?
Dövizden yeterince kazanamıyorsun galiba.
En dusuk 2500 lira olan emekli maasi torba yasayla lütufta bulunurak 3000 tl yerine 3500 tl yaptik demislerdi( bos bol laf). Temmuzda yatan para 3500tl...(Resmi enflasyon gercegin cok altinda ) ℅ 42,35 Enflasyon farki NEREDE veya enflasyon farkiyla 2500den 3500 ciktiysa , torba yasada arttirilan NEREDE? En dusuk en yuksek emekli arasinda ki farklari goren göz ,duyan kulak, vicdani kalp yok mu? 2000 oncesi sonrasi Intibak zaten yok. Bide Memur sgk arasindaki emekli maas farklarina ne demeli , iki insan da yaslaniyor emekli oluyor,hayat bitiyor. Memur ,devlete sgk linin kazandirdigindan fazla ne kazandiriyor ki daha cok aliyor.Memurlarin yuzde doksaninin yaptigi isi yirmi yasina gelmemis insanlar ,hic egitim almamis insanlar bir iki hafta da ogrenir ayni isi yapar.... Kendi maasi ile birlikte esinin maasini da alan tek kisiler dolu( 20.000tl bile asiyor cogu) Gencecik yasta milletvekili olmuslara omur boyu super emekli maasi ...OY YOK bunu bilin , avucunuzu yalayin.
Oy kullanmayacaktim ama 3500tl layik gorulduyse kullanacacagim ve kazanabilicek te kisi aday olursa oyum ona; Yilmaz Buyukersen
Hiç eğitim almamış insanlar da yapar diyorsunuz. Bilgiye saygısı olmayanın insana da saygısı olmaz. Allah selamet versin...
Memur derken hepsini bir kefeye koymayalım lütfen. Ben uzman doktorum ve 9 günlük bayram tatilinde 4 tane 24 saatlık o da devir saatlerini de katmıyorum nöbet tuttum. Nöbetlerimin çoğunda yoğunluktan yemek yeme fırsatım bile olmadı ve bir ayda ortalama 260 saat çalışmaktayım. Tüm bu emeklerime rağmen maaşım 15.800 TL. Zaten bu para ile tatil de yapılamayacağına göre en azında hastalara faydam oldu diye kendimi avutuyorum. Fakat bazı nönkör insanlar tüm bu hevesimi kırmak için çabalamaya devam ediyor.
Çok doğru yazmışsınız, bu ülkede memur denen elit sınıf oluşturuldu, bunların dışındakiler hem maaş olarak hemde haklar olarak köle sınıfında yeralıyor, memur 9 gün bayram tatili yapar özeldekiler 1 gün bayram izni yapar, çok kötü bir durum
Nasrettin hoca misali olmuş. Kedi eti yediyse kedi nerede? Serzenişinizde çok haklısınız. Gelir uçurumunun olduğu bir sistemde bizim seçtiklerimizin harcadıkları günlük bütçeleri emeklilerin bir aylık geçim bütçesini oluşturuyor.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:03)