E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türk Lirasında güç kaybı yeniden hız kazandı. Dolar/ TL’nin haziran başından temmuz sonuna kadar devam eden 6,85’lerdeki yatay seyri ağustos ayı ile birlikte yukarı yönlü olarak kırıldı. Özellikle son iki gündür Londra piyasasında gecelik TL faizlerinde yaşanan volatil hareketler, kurda da oynaklık düzeyini oldukça artırdı. Dolar/TL dün 7,05 seviyelerinden 7,30 zirvesine ulaştı. Euro/TL ise iç dinamiklerin yanı sıra euronun dolar karşısında güçlenmesinin etkisiyle başladığı zirve yolculuğunda dün 8,67 zirvesine ulaştı.
Dünya'dan Hüseyin Koyuncuoğlu'nun haberine göre uzmanlar, Merkez Bankası'nın faiz artırımına gitmesinin şart olduğunu söylüyor.
Yıla 5,94 seviyesinden başlayan ancak salgının etkisiyle Mayıs’ta 7,26 ile tüm zamanların rekorunu kıran dolar/TL kuru, kamunun satışının da desteğiyle yaklaşık bir buçuk ay 6,85 seviyelerinde yataya döndü. Ağustos ile birlikte yeniden hareketlenen kur, özellikle son hafta yukarı yönlü hareketini kuvvetlendirdi.
Kademeli olarak yükselişe geçen dolar/TL dün 7,30’lara kadar geldi ve tüm zamanların en yüksek seviyelerini gördü. Böylece kurda yılbaşına göre yaklaşık yüzde 22 artış kaydedilmiş oldu.
Dolardaki son iki haftalık artış ise yüzde 5’in üzerinde. Euro/TL penceresinden ele aldığımızda da yılbaşına göre artış oranı yüzde 30. Euro, geçtiğimiz yılın son gününde 6,67 liradan el değiştiriyordu.
TL'yi zayıflatan etkenler
Küresel salgının yarattığı belirsizlikler birçok ülke ekonomisini olumsuz etkilerken Türkiye’nin de enflasyon, cari açık, turizm sektörünün tam anlamıyla sezona başlayamaması, ihracatın sekteye uğraması gibi unsurları bir arada bulundurduğu ve bunların risk unsuru taşıdığı belirtiliyor. Bununla birlikte kurda döviz rezervleri ile ilgili endişeler, enflasyonun gidişatı, düşük mevduat faizleri karşısında negatif reel faiz gibi etkenler yükselişlerin hız kazanmasına neden oldu. Analistlere göre swap faizleri de eski seviyesine indikten sonra TL’nin değer kaybı hızlandı.
DÜNYA Yazarı TUĞRUL BELLİ:
FAİZ ARTIŞI KAÇINILMAZ ANCAK YÖNTEM MERAK KONUSU
Son dönemde gelişmekte olan para birimlerinde ciddi bir baskı var ancak TL fazlasıyla negatif ayrışmış durumda. Dolarda ne kadar büyük bir taleple karşı karşıyayız bundan emin değilim. Rezervler açısından ele alındığında artık kullanılan her dolar önemli. Ancak döviz kurlarında içinde bulunduğumuz yükseliş sürecinde MB'nin ve kamu bankalarının ipin ucunu bıraktıklarını düşünüyorum. Bir süredir konuşulan devalüasyona müsaade ediliyor olabilir. Bilindiği üzere TL için yapılan birçok analizde denge kurunun 7,5 lira seviyelerinde olduğu vurgulanıyor. Aksi halde, TL üzerinde baskı yaratacak unsurlar eskisi kadar fazla değil. Cari açığı bir kenara koyduğumuzda finans hesaplarından bir baskı artık söz konusu olamaz. Çünkü yabancıların satacağı çok da fazla bir şey kalmadı. Dünyadaki en yüksek negatif reel faiz veren para birimi durumunda. Enflasyonda da istenilen ölçüde bir düşüş olmayacağı düşünüldüğünde TL için ödenen faizin artık çok düşük kaldığı ortada. Kurları ve piyasaları rahatlatabilmek adına TL faizlerde ciddi bir ayarlama yapılması gerekiyor. Faiz kaçınılmaz ancak bir diğer önemli husus da nasıl yapılacağı... İlk aşamada 50 baz puanlık artış ve verilecek güçlü mesajlar şeklinde olabilir ya da faizler indirilirken yapıldığı gibi tek hamlede 250 baz puan civarı bir artış yapılması tercih edilebilir. Faiz artışı dışında kredilerin ciddi bir şekilde yavaşlatılmasını sağlayacak adımlar da gündeme getirilmeli. Bankaları kredi vermeye teşvik eden aktif rasyo uygulamasının yeniden düzenlenmesi bunlardan bir olabilir.
İş Yatırım / SERHAT GÜRLEYEN:
FAİZ ARTIŞI GECİKTİKÇE DAHA FAZLA ARTIRILMASI GEREKECEK
Sorunun tek kelimelik cevabı var aslında; Faiz artışı. Bu hamle geciktikçe faizlerin daha fazla artırılması gerekecektir. Kura saldırının iki nedeni var. Birincisi aşırı genişleyici politikalar ve aktif rasyosu. Bunlar, dünya ekonomileri küçülürken Türkiye ekonomisinin daha az küçülmesine hatta belki de küçülmemeye teşvik ediyor. Bu nedenle de cari açığımız bozuluyor. Kura saldırı da ikinci gerekçe ise düşük faiz ortamı. Düşük faizler ve finansal baskılama, portföy tercihlerini değiştirerek finans hesabında bozulmaya ve rezerv kaybına sebep oluyor. Her iki gerekçe de rezerv kaybına neden olurken içerdeki yatırımcıların davranışlarını daha da agresfleştiriyor. Tüm bu sorunlara çözüm olarak, genişleyici politikalardan vazgeçildiğine dair işaret verilerek politikaların normalleştirilmesi ve faizlerin artırılması gerekiyor.
Alnus Yatırım / SONER KURU:
FAİZ ARTIŞI YA DA TL'YE SIKILAŞTIRICI HAMLE GEREKİYOR
Merkez Bankası'nın 29 Temmuz'da gerçekleştirilen enflasyon toplantısında enflasyon beklentileri yukarı yönde revize edilmiş olmasına rağmen para politikaları noktasında sıkılaşma yönünde bir cevap verilmemiş olması piyasanın kurda yukarı hareket beklemesine sebep oldu. Mevcut enflasyon ve faiz dengesi kur üzerinde baskı oluşturuyor. Hareketin normalleşmesi için merkez bankasının faiz arttırması ya da TL'yi sıkılaştırıcı hamleler yapması gerekiyor.
Tera Yatırım / MEHMET BİLAL BİRCAN:
FAİZ ARTIRIMI TEK ARAÇ, ANCAK ETKİSİ KISA SÜRELİ OLABİLİR
Kur tarafında başlayan yukarı yönlü hareketin yeni haftada Londra swap piyasasında yaşanan TL sıkışıklığı sonrasında daha da arttığını görmekteyiz. TL'deki sert değer kaybıyla Dolar/TL 7,27 ve Euro/TL ise 8,65 seviyesinin üzerini test ederek kendi rekorunu tazeledi. Enflasyonun artmaya devam ettiği böyle bir ortamda kurdaki ateşin sönmesini sağlayacak tek aracın faiz artırımı olduğu görülüyor. Ancak makroekonomik yapının hala bozuk olduğu dikkate alındığında faiz artırımının da etkisinin kısa süreli olacağını, bu sebeple bir an önce yapısal reformlara ağırlık verilmesi gerektiğini hatırlamalıyız.
İstanbul'da kritik 'likidite' zirvesi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Arkadaşlar ben AKP li değilim ama gerçekleri görün. AKP den önce ülkemiz çok mu iyi yönetiliyordu ki, hayır. Aynısının devamı. Damat gitsin başkası gelsin, geldiler, onları da gördük, aynı. Enerjiye ülke ekonomisinin 40% gidiyor. Ben ekonomiden anladığım kadarıyla gidenden çok kazanırsan rahatlarsın. İşin özü ihracat yapmak, kasayı doldurmak. Bu işler benim gibi asgari ücretle çalışan (4 aydıy pandemiden dolayı çalışmayan) işçilerden vergi alarak olmaz. Sistemi adam gibi kur. Ona buna peşkeş çekerek bir yere kadar gidilir. Kanun, kanun, kanun. Herkes kanunlara ve düzene uyarsa yol alırız yoksa koltuğa kimin oturduğunun önemi yok, hepsi aynı.
Az da olsa kesinlikle faiz artışı olacak...
faiz artışı gelmeyecek. burdaki güya uzmanların görüşlerine aldanmayın.
bunlara göre faiz haram, ama gel gör ki, bankaların vatandaşa faizle verdiği para helal kabul edilir. vatandaşın bankaya verdiği mevduat için faiz haramdır.
Dış güçlerin oyunu diyenler, yemeyin aynı oyunu o zaman! 18 yıldır aynı oyunu yiyorsanız ne işiniz var orda... Dış güç diye diye Türk Lirası pul oldu. Aklımızla dalga geçmeyin ya...
18 senede ülkenin içini boşalttılar buraya kadar dayandı neden anlalamak için ısrar ediyorsunuz. yapalıan bir dogru iş varmı ayasofya ıvır zıvır işler ile gündem doldurma.uyumaya devam
HEP DIŞ GÜÇLER YAPIYOR BUNLARI YİNE BOZACAĞIZ BUNLARIN OYUNUNU DOLAR DOLSA NE OLUR DOLMASA NEOLUR
OLUR MU YÜKSEK FAİZ YÜKSEK ENFLASYON O ZAMAN DÜŞÜK FAİZ ÖYLE DEMİŞTİ BAŞKANIMIZ DOLAR DOLSA NE OLUR DOLMASA NE OLUR
Uzman görüşlerini iyi düşünmek lazım. Piyasanın sakinleşmesi herkes için iyi olur. Yüksek döviz fiyatı ticaretten tutun da enflasyon, işsizlik ve maliyetler olarak herşeye yansıma yapabilir ve sonucu kötü olabilir vatandaş açısından. Devlet gelirinin düşmesine bile sebep olabilir uzun vadede. O yüzden alınacak önlemler iyi değerlendirmeli ve piyasanın sakinleşmesi için gerekenler yapılmalı bence. Bu tarz şeyler daha öncede yaşanmıştır ve az çok aynı şeyler iceriyordur muhtemelen. Umarım kısa süre içinde bu sorunu çözerler
Damat ve kayınçonun yanına Ahmet özbir de gelsin
Bence bir sok yapmalı RTE yoksa kurların yükselişini hiç bir şey önleyecemez.1-Döviz ve Altın alım satımından kesinlikle vergilerin kaldırılması 2-Damadı ekonomi ve hazine bakanı Berat Albayrak görevden alarak tüm kamuoyunun da takdir ettiği şok flaş bir ismin yerine getirilmesi yoksa dövizdeki artışlar artmaya devam eder ve tahribat düzeltilse bile büyük olur.
Bütün kararlar reisin. Bağımsız hareket eden adam istemez , emir eri ister her konuda dünyanın en bilgili insanı reis. Doktorluğu da o en iyi bilir dini de, ekonomiyi de, tarihi de
Damatla kayınçoyla bu kadar... Doksanlara döndük her yıl yüzde 30 dolar artışı... otomobil alırsın her ay fiyatı artar... Gerçekte yüzde 30 enflasyon... 3-4 yıldır doksanları yaşıyoruz... RTE yeni Türkiye diyor ama sadece koltuğu yeni gerisi eski Türkiye...
Devletini seven senin gibi işe yaramazları , ülkeyi batıran hainleri sınırdışı etmeli bu da benim düşüncem hanzo çomar
Ottoman dingili Devletini kötüleme yap Birde ona ifade özgürlüğü de Benim ifade özgürlüğü m Devletini sevmeyen varsa Defolup gitsin Ülkeden Anladinmi
R.Demir buda yeni akim herhalde. Sen adamin fikirlerini yasvip etmiyorsun diye adami ulkedennkovmaya ne hakkin var. Babanin malimi. Ne savmaliyorsun sen. Adam ozgurce dusuncesini soyledi. Zoruna giden bumu. O zaman senin beyninin aynisi yapalim herkese takalim ki vatanimizdan olmayalim
Senin kafan Doksanlarda kaldıysa yapcak bisey yok Sana Biz 2020 de yaşıyoruz Beğen miyorsan git ABD yaşa Burası Türkiye
Faiz düşürdükçe enflasyonun düşmeyeceğini anlamak için daha kaç milyar dolar bedel ödeyecek Türkiye ekonomisi.
Hep aynı oyun faiz yükseltmeye zorluyorlar neden karteller eskisi gibi kolay ve çok para bulmaları gerekiyor devlet dik dursun faizi yükseltmesin ithalat frenlenir biraz sorun çözülür
Murtaza madem konuyu bilmiyorsun, neden konuşuyorsun yavrucum? Ne karteli, burası Kolombiya mı? :D
Para babaları getirdi sizi başa, şimdi paraları için size güvenmiyorlar tüm mesele bu
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:20)