E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
TL likidite koşulları sıkı seyretmeye devam ederken, bankalararası faizi yansıtan TLREF %11.25 ile geç likidite faizine ulaştı. OIS kontratlarından hesapladığımız kadarıyla bu faizin sene sonunda %14.5 olması bekleniyor. ? 11 Eylül haftasında yabancı yatırımcıların portföyünde önemli bir değişiklik olmazken yurtiçi yerleşikler, parite ve altın fiyat etkisinden arındırılmış olarak 0.9 milyar dolar DTH arttırmıştır. ? İç talep açısından önemli bir öncü gösterge olan kredi kartı harcamaları 11 Eylül haftasında yüksek seviyesini koruyarak, iç talebin halen canlı seyrettiğini göstermiştir.
TL likidite koşulları sıkılaşmaya devam ediyor TL likidite koşulları daha da sıkılaşıyor. TCMB’nin geleneksel yöntemle düzenlediği 1 aylık repo ihalesinde ortalama faiz geçen haftadan beri,
TCMB’nin faiz koridorundaki en yüksek faiz olan %11.25’lik geç likidite faizi civarında gerçekleşiyordu.
Dün geç likidite piyasasından 8.8 milyar TL’lik kullanım yapıldı. TCMB’nin ortalama fonlama faizi 9 baz puan artışla %10.41 oldu. Gecelik ON referans faiz TLREF ise önceki güne göre 60 baz puan artışla %11.25’e, yani geç likidite faizine ulaştı ve bu da Şubat ayından beri en yüksek seviyeydi. (Grafik 1) Bizim TLREF’e endeksli faiz takası kontratlarından (OIS) hesapladığımız kadarıyla TLREF’in önümüzdeki hafta PPK toplantısında %11 seviyesinde kaldıktan sonra 22 Ekim PPK toplantısında %11.6’ya, sene sonunda da %14.5’e çıkması fiyatlanmaktadır. TCMB’nin önümüzdeki dönemde likidite koşullarını sıkı tutarak, geç likidite fonlama miktarını arttırmasını böylece ortalama fonlama faizinin %11.25’e doğru yükselmesini bekliyoruz. TCMB bundan daha fazla sıkılaştırma ihtiyacı duyarsa, en azından faiz koridorunun üst tarafındaki ON borç verme ve/veya geç likidite faizini yükseltmesi gerekecektir. Kurlardaki yukarı yönlü eğilim, 24 Eylül’deki PPK toplantısında bu yönde bir karar alınması ihtimalini arttırabilir.
Geçen haftanın portföy hareketleri Dün TCMB’nin açıkladığı verilerde yurtdışı yerleşiklerin portföyünde sınırlı çıkışın devam ettiği izlendi. Hisse senetleri portföyü 11 Eylül haftasında 30 milyon dolar, DİBS portföyü 32 milyon dolar geriledi. Şirket tahvillerinden de 37 milyon dolarlık çıkış gözlenirken, devlet eurobond portföyünde önemli bir değişiklik olmamıştır. Bizim hesapladığımız, bankaların TCMB ile yaptıkları swapların dışındaki bilanço dışı döviz pozisyonunda 114 milyon dolarlık düşüş vardı. Buradan son 3 haftada yaşanan çıkış 1 milyar dolara ulaştı ki bunların vadesi gelen swap işlemleri ile ilgili olduğunu düşünüyoruz. Yurtiçi yerleşiklerin döviz talebinin geçen hafta da devam ettiği gözleniyor. Bizim altın ve euro paritesindeki hareketlerden arındırdığımız döviz mevduat 11 Eylül haftasında 0.9 milyar dolar artmıştır ki bunun tamamına yakını şirketlerden kaynaklanmaktadır.
Kredi kartı harcamaları güçlü seyretmeye devam ediyor 11 Eylül haftasında kredi kartı harcamaları önceki haftaya göre %1.6 gerileyerek 23.3 milyar TL olmuştur. Trend göstergesi olarak takip ettiğimiz 4 haftalık ortalama harcama tutarı ise Ağustos ayı boyunca yatay kaldıktan sonra son hafta %1.3 daha artarak, iç talebin güçlü seyrettiğini göstermiştir. 4 haftalık ortalama harcamadaki yıllık artış da %18.4 ile yüksek seyretmeyi sürdürmüş ancak önceki haftadaki %26’ya göre gerilemiştir. Bunun iç talepte kalıcı bir yavaşlama eğilimi olup olmadığını anlamak için birkaç hafta daha takip etmek gerekecektir. Sektörler açısından görünüm ise farklılaşma sürmektedir. 11 Eylül’deki 4 haftalık ortalama harcama geçen senenin aynı dönemine göre elektronik eşyada yıllık %105.1 artarken, market alışverişlerinde %43.7, internet alışverişlerinde %41.2, yapı malzemeleri-hırdavatta %49.2, araç kiralamada-satış-yedek parçada %45.4 yükselmiştir. Buna karşılık, seyahat harcamaları %44.4, havayolları %33.3, konaklama %7.2, eğitim-kırtasiye %21.0 yıllık düşüş göstermiştir. Önceki dönemde pandemi sebebiyle çok zayıf seyreden dışarıda yenen yemek harcamalarının toparlandığı ve yıllık %19.2 arttığı gözlenmektedir.
Piyasalarda bugün AB’de dün açıklanan Ağustos ayı enflasyonu, önceki aya göre değişmeyerek yıllık %0.2 düşüş gösterdi. ABD’de ise dün açıklanan Ağustos ayı ev başlangıçları ve inşaat izinleri ile haftalık işsizlik maaşı başvuruları beklentilerden biraz kötü geldi.
S&P 500 endeksi günü %0.8 düşüşle kapattıktan sonra bugün Asya piyasalarında sınırlı da olsa yükseliş eğilimi vardı. EUR/USD tekrar 1.1850 civarına, 10 yıllık ABD tahvil faizi de %0.68 seviyesine yükseldi. ABD ham petrol stoklarındaki azalma ile Brent petrol fiyatı da artış göstererek 44 dolara yaklaştı. Gelişen ülkelerdeki zayıf risk iştahı ile USD/TL dün 7.55 seviyesine yükseldikten sonra bugün de benzer seviyede güne başladı. 5 yıllık Türkiye CDS’i, 15 baz puan artışla 524 baz puan oldu. 2 yıllık tahvil faizi ise 55 baz puan yükselerek %13.7 seviyesine geldi. Bugün ABD’de Ağustos ayı öncü gösterge endeksinin önceki aya göre hafif gerileyerek %1.3 olması, Michigan güven endeksinin de Eylül ayında sınırlı artışla 75.0 olması bekleniyor. Türkiye’de ise TCMB, Ağustos ayı beklenti anketini yayınlayacak. Son ankette 12 ve 24 ay sonrasının enflasyon beklentileri %9.70 ve %8.58 ile önceki aya göre 37 ve 20 baz puan yükseliş kaydetmişti. Ağustos ayı enflasyonu beklentilerden düşük gelmesine karşın, son dönemde kurlardaki yükseliş ile enflasyon beklentileri bir miktar daha artabilir. Bu da 24 Eylül’deki PPK toplantısında TCMB’nin bir miktar daha parasal sıkılaştırma adımı atmasını gerektirebilir.
Dövizdeki hareket satışları derinleştirdi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Soru: Merkez faiz arttırır mı? Cevap: İzin almadan çay bardağını bile tazeleyemez. yemez.
bilirkişi sen bikere başkasını agzıyla konusmak ben 50 bin dolar alıyor tl kaldım 20 bin dolar ülke yöneticileri işlerini dogru yaparlarasa kimse dolar almaz tl degerini korur ülke 20 yıl geri ditdi haberin varmı senın
TCMB isterse faizi %50 yapsın. Kendinden başka kimi ilgilendiriyor ki? Vatandaşın TL ile işi yok. Herkes dolar üzerinden alışveriş yapıyor.
Sen zaten Türkiye de boşuna duruyorsun Ülke parası dolar olan yere git . Türk olan TL kullanır. Senin gibi kendi burada gönlü başka yerde olanlar malayani insanlar.....
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:38)