E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
FED dün akşam gecelik faiz oranını %5,25-%5,50 aralığında bıraktığı ve bu yıl borçlanma maliyetlerinde üç indirim öngörüsünü koruduğu, üç aylık Ekonomik Projeksiyon Özeti’nde 2025 ve 2026’ya ilişkin ortalama görünümü yükselttiği ve daha da önemlisi, uzun vadeli ortalama faiz oranı görünümünü beş yıl aradan sonra ilk kez %2,5’in üzerine çıkardığı, Yedi Fed yetkilisi şu anda Aralık ayındaki dört yetkiliye kıyasla %2,9 veya daha yüksek bir nötr faiz oranı gördüğü politika toplantısının ardından konuşan Powell, Fed’in beklenen bilanço akışını yavaşlatma kararına yaklaştığını söyledi. Powell’ın, yaklaşık 1,4 trilyon dolarlık tahvilin Fed’in bilançosundan düşmesine neden olan bir süreci yavaşlatma planlarıyla ilgili şu ana kadarki en açık sözler olan sözleri, piyasalar tarafından tahvil azaltma planının Fed’in en kısa sürede (Fed’in bir sonraki toplantısı 30 Nisan-1 Mayıs’ta.) açıklanacağının bir sinyali olarak görüldü.
Fed, 2020 baharından başlayarak, önce mali piyasaları istikrara kavuşturmak, ardından da Fed’in faiz oranı hedefinin sıfıra yakın seviyelerde olduğu ve daha fazla düşürülemeyeceği bir dönemde teşvik sağlamak için çok sayıda Hazine ve ipotek tahvili satın aldı. Bu niceliksel genişleme veya QE, Fed’in varlıklarının iki katından fazla artmasına neden oldu ve 2022 yazına gelindiğinde 9 trilyon dolara ulaştı. Fed, 2022 yılının Mart ayında, varlıklarının boyutunu küçültmeye başladı.
2022 sonbaharından bu yana Fed, ayda 60 milyar dolara kadar Hazine tahvilinin ve ayda 35 milyar dolarlık ipotek tahvillerinin vadesinin dolmasına ve değiştirilmemesine izin veriyor. Fed, mali sistemin, Fed’in ekonominin ivmesini etkilemek için ana aracı olan federal fon oranları üzerinde sıkı kontrolünü sürdürmesi ve normalleşmeye izin vermesi için yeterli likiditeye sahip olmasını sağlayacak şekilde varlıklarının boyutunu azaltmaya çalışıyor. Bunu başarmak için, Fed yetkilileri bir süredir, toplam varlıklarını ne kadar küçültmek zorunda kalacakları konusundaki belirsizlik göz önüne alındığında, öncelikle QT’nin hızını yavaşlatacak veya azaltacak bir plan hazırlayacaklarının sinyallerini veriyordu.
QT’nin azaltılmasının Haziran veya Temmuz ayında başlayacağını düşünüyorduk, ancak Powell’ın açıklaması, bu duyurunun belki de daha erken, muhtemelen 1 Mayıs’taki bir sonraki toplantıda yapılabileceğini gösteriyor. Powell, Fed’in varlıkları için oyunun sonunun, normal oynaklık ve stres dönemlerini idare edebilecek kadar büyük bir bankacılık sektörü likidite seviyesi öngördüğünü belirtti. Ancak QT’yi durdurmanın kolay bir kuralı olmadığı konusunda uyardı ve “bakılacak bir dolar miktarı veya GSYİH yüzdesi veya buna benzer bir şey olmadığını” söyledi.
Asya piyasaları, Fed’in faiz oranlarının bu yıl birçok yatırımcının beklediği 50 baz puan değil, 75 baz puan indirileceği sinyaline ABD piyasalarının olumlu tepki vermesiyle pozitif işlem görmekteler.
Bugün yurtiçi gündem doğal olarak TCMB’nin faiz kararı olacak. TCMB’nin faiz oranlarını %45’te bırakması bekleniyor, ancak enflasyonun yeniden %70’e yönelmesi ve liranın yılbaşından bu yana %9,56’lık değer kaybı ve rezervler üzerinden tartışmalar, piyasalar da TCMB’nin faiz artışı yapması gerekir ama bugün mü başlar? yoksa seçim sonrasına mı bırakır? tartışmasını yaratmış görünmekte.
Prof. Dr. Hakan Kara: Merkez faiz artırmayacak
Günün önemli şirket haberleri 21/03/2024
Altında Fed sonrası rekor seviye
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
FED erken faiz arttırırsa merkez için iyi olur bu durum. fed faiz arttırdıgı ıcın glonalde bollaşan dolar olacak ulkemıze bunlar yatırıma gelecek ortamda olacak beklentı program bu. ülkemizde enflasyon çok yuksek. harcamalarıksıman için faiz arttırılabılır. gercı harcamalar zorunlu gıderler ve yaşam masrafları oldu ve bunlara maaşlar yetmıyor. ek iş yapıyor ınsanlar, emeklıde oyle. eyt emeklı oldu dıyorlar ama hepsı iş buldumu çalışıyor 10 e emeklı olsan ne olacak ? .. ulkemızde enflasyon butun TL lerı çopleştırırken altın talebı dovız talebı eden varlıklılarda çok. eskıden arsa ev alırdılar ama şuan faizler yuksek bunun yerıne farklı reel urunler alınmaya başladı. 2 donem şu yaşandı borçler, krediler TL idi, alındı kullanıldı dolar 10 tl oldu maaşlar %100 arttı rahatca tl borçlar ödendi, sonra aynısı olsu Doler20 olunca ücret zamları ile bunlar ödendi. ama enflasyonda uçtu. faizler düşürüldükçe... kolay çıkılmaz bu işten
Faizi 500 puan artiracaklar
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:05)