E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
TCMB’den 75 bps faiz artırımı mümkün…
Türkiye’de Haziran ayı itibariyle yıllık enflasyon %15,39 iken TCMB politika faizi %17,75 seviyesinde bulunmaktadır. %26,40 ile daha yüksek enflasyona sahip Arjantin’de ise faizler %40 seviyesinde bulunuyor. %5 altı seviyelerinde enflasyona sahip olan gelişmekte olan ülkelerde (Brezilya, Hindistan, Rusya, Endonezya, Meksika ve G. Afrika) ise ortalama yıllık enflasyon %4 iken ortalama politika faizleri %6,6 seviyesinde bulunmaktadır. Gelişen ülkelerde enflasyon ve politika faizleri arasındaki lineer ilişkiye baktığımızda, politika faizlerinin enflasyonun yaklaşık 1,5x katı şeklinde oluştuğu gözlemlenmektedir. Buna göre Türkiye’de TL’nin gelecekte enflasyona göre hareket etmesi beklenmektedir. Bu lineer ilişki bazında mevcut enflasyon düzeyinde eğer enflasyon düşmeyecek ise politika faizinin olması gereken seviye %22’yi işaret ederken (2 yıllık tahvil faizlerinin %20-21 bandında olması bu durumu teyit etmekte) mevcut %17,75 seviyesindeki politika faizinin yeterli olduğu kabul edildiği durumda ise enflasyonun olması gereken seviye %12’yi işaret etmektedir. Bu paralelde enflasyon, faiz ve kur dengesinin kurulabilmesi için orta yol olarak kısa vadede politika faizlerinde hafif yükseliş eğiliminin devamı ve Eylül ile birlikte, enflasyonda hafif düşüş eğilimini içeren bir dengede buluşmasını daha gerçekçi bulmaktayız. Bu paralelde Ağustos ayında da enflasyon da Temmuz ayı kadar yüksek olmasa da azalan oranda yükseliş eğilimi nedeniyle TCMB’nin enflasyonla mücadele anlamında gelecek hafta 24 Temmuz toplantısında, politika faizlerini %17,75’den %18,50’ye yükseltebileceğini öngörmekteyiz. Bu durumda ise ABD Doları/TL paritesinde geçen hafta görülen 4,97 zirve seviyesinden başlayan düşüş eğiliminin 4,70-4,75 bandına doğru sürmesini beklemekteyiz.
Gelişen ülkelerde enflasyon ve faiz ilişkisi
Gelişen ülkeler para birimleri içerisinde Türk Lirası ABD Dolarına karşı son bir yıllık dönemde %37 değer kaybetti. Para birimlerindeki değer kaybı ile ilgili ülkelerin yıllık enflasyonları aranı arasında güçlü bir doğrusal ilişki bulunmaktadır. Her ne kadar para birimlerindeki değer kaybı da enflasyonu yükselten bir parametre olsa da temelde enflasyonun para birimi hareketleri üzerinde daha etkili olduğunu söyleyebiliriz.
(Not: Görselin büyük hali için üzerine tıklayın...)
Enflasyon ve faiz ilişkisine baktığımızda ise doğal olarak yüksek enflasyonunda yüksek faizle sonuçlandığı görülmektedir. Sözkonusu enflasyon ile faiz ve para değerindeki değişim arasındaki ilişkiler bazında TL’nin değer kazanması için enflasyon artış hızında yavaşlama ve düşme eğilimi beklenecektir. Bu paralelde enflasyon trendi, piyasa tarafından yakından izlenilmeye devam edilecektir.
(Not: Görselin büyük hali için üzerine tıklayın)
Cari Açıkta Yavaşlama ve Bütçe Açık Gelişimi TL’yi destekleyebilir…
Türkiye cari açık / GSMH oranı %5,5 ile gelişen ülkeler için de en yüksek konumda bulunmakla birlikte öncü göstergeler, Mayıs ayı sonunda yıllık 57,7 milyar US$ seviyesindeki cari açığın, Haziran ayı itibari ile gerilemeye başlayacağına işaret etmektedir. Gelişen ülkelerde ortalama cari açık / GSMH seviyesi %2 düzeyinde bulunuyor.
Bütçe açığı / GSMH oranı açısından ise Türkiye %1,5 oranı ile gelişen ülkeler için de en iyi konumda bulunuyor. Haziran ayında bütçe açığı aylık 25 milyar TL ile son bir yıllık dönemde 63 milyar TL seviyesine yükselmesine karşın, gelecek dönem hızlı bir artış beklememekteyiz. Kamunun gelir artırıcı önlemleri (bedelli askerlik, vergi barışı ve imar barışı gibi) ile birlikte bütçe açığında genişlemenin sürmeyeceğini öngörmekteyiz. Bu paralelde yavaşlayan cari açık ve bütçe açığında azalma, TL’yi destekleyici faktörlerin ön plana çıkmasını beklemekteyiz.
(Not: Görselin büyük hali için üzerine tıklayın...)
Alan Yatırım
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Faizler artacak ve ekonomi duracak, işsizlik yükselecek allahın izininle. Amen.
Faiz arttırma modası bittiğinden döviz kurları yükseleceği yere kadar yükselir sonra düşer FAİZLERİN SAHA DA ARTTIRILACAĞINI SANMIYORUM
Dolar babayı düşer
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:59)