E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTCMB eski başkanı Çetinkaya neden görevden alındı?---

TCMB eski başkanı Çetinkaya neden görevden alındı?

TCMB eski başkanı Çetinkaya neden görevden alındı?
22 Temmuz 2019 - 08:48 borsaningundemi.com

TCMB eski başkanı Çetinkaya'nın, 300 baz puan faiz indirimi talebine karşı çıkmasının ardından görevden alındığı öne sürüldü

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'yı aniden görevden alma kararı, üç kaynağın verdiği bilgiye göre Çetinkaya'nın Haziran ayında 300 baz puan faiz indirimi yapma talebini geri çevirmesinin ardından alındı.

İktisat bilimindeki yerleşik düşüncenin aksine yüksek faizin enflasyonu yükselttiğini iddia eden Erdoğan uzun süredir faizlerin düşürülmesini istiyor. Erdoğan daha önceki bir açıklamasında da Çetinkaya'nın "talimatlara" uymadığını söylemişti.

Çetinkaya 6 Temmuz'da görevden alınmıştı. Çetinkaya, Türkiye'nin kur kriziyle boğuştuğu ve enflasyonun yükseldiği bir ortamda TCMB'ye başkanlık ederek faizlerin 11.25 puan artırılması kararını aldı. Bu faiz artırımlarından en büyüğü ise Eylül ayında tek seferde yapılan 625 baz puanlık artış oldu.

Faiz artırımı TL'nin dolar karşısında önü alınamayan değer kaybını yavaşlatırken, enflasyonun da Ekim ayında gördüğü 15 yılın zirvesi olan %25 seviyesinden düşüşe geçmesine yardımcı oldu. Ancak TL'deki değer kaybının durması ve enflasyonun düşmesinin bedeli olarak ekonomi resesyona girdi.

Erdoğan Eylül ayındaki keskin faiz artırımından birkaç saat önce yaptığı konuşmada enflasyonun merkez bankasının attığı "yanlış adımlar" nedeniyle arttığını iddia etmişti. Kaynaklar, bundan önceki faiz artırımlarını da sert şekilde eleştiren Erdoğan'ın geçen yılın ortasından itibaren Çetinkaya ile yüz yüze görüşmediğini ifade ettiler.

Bir kaynak, "Bildiğim kadarıyla Erdoğan ile Çetinkaya arasında yaklaşık bir yıldır doğrudan bir irtibat olmadı" dedi. Kaynaklar uygulanan politikaların Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Çetinkaya arasında da gerilim yarattığını ifade etti. Gerilim yaratan politikalar arasında TCMB'nin temettüsünün zamanından önce Hazine'ye aktarılması, kamu bankalarının mevduat sahiplerine verdiği faize tavan çekilmesi ve bankaların zorunlu karşılık oranlarındaki değişiklikler yer alıyordu. Bakanlık ile TCMB arasındaki ilişkiler hakkında bilgi sahibi ikinci bir kaynak, "Görüş ayrılıkları bakan ile başkan arasındaki gerilimi artırdı ve iletişimi bozdu" dedi. Çetinkaya görevden alındığı 6 Temmuz tarihinden bu yana bir açıklama yapmadı. Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri, üç kaynağın verdiği bilginin yanlış olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanlığı'ndan bir yetkili ise, "Cumhurbaşkanı görüşlerini kamunun önünde anlattı, söylenecek başka bir şey yok" dedi.

FAİZ İNDİRİM TALEBİ

Sorun TCMB'nin 12 Haziran'daki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesinde iyice belirgin hale geldi. İlk kaynak, "Merkez Bankası'nda Haziran ayında 300 baz puanlık bir faiz indirimi talebini biliyorum. Hatta Temmuz'da da devam edilmesi yönünde" dedi.

Üçüncü kaynak 300 baz puan faiz indirimi talebinde bulunulduğunu teyit etti. Üçüncü kaynak PPK toplantısında ise iki aleyhte oya karşı dört oyla faizlerde değişiklik yapılmaması kararı alındığını söyledi. İstanbul'da tekrarlanan ve muhalefetin kazandığı 23 Haziran belediye başkanlığı seçimlerine atıfta bulunan üçüncü kaynak, "Bu kararın çıkmasında ekonomideki durum ve veriler, özellikle enflasyon, yerel seçim dahil birçok neden etkili oldu" dedi. İkinci kaynak, "Ancak bu talep (faiz indirimi) PPK'da karşılık bulmadı.

Çetinkaya ile devam etmeme kararında temel kırılma noktası bu oldu" dedi. Aynı kaynak Haziran'daki kararın ardından Erdoğan ve Albayrak'ın Çetinkaya'nın istifasını istediğini söyledi. Kaynak, Çetinkaya merkez bankasının bağımsızlığını gerekçe göstererek bunu kabul etmediğinde "görevden alma kararı" geldiğini söyledi.

Erdoğan Çetinkaya görevden alındıktan dört gün sonra kararın gerekçeleri hakkında şunları söyledi: "Faiz denilen bu her türlü kötülüğün anası olan hele hele para politikalarında bu konuyla ilgili verilen talimatlara uymayan bu arkadaşımızın bir değişikliğe tabi tutulmasının gerekliliğine inandık." Görevden alma kararı enteresan bir şekilde ekonomistlerin Çetinkaya başkanlığındaki merkez bankasının faiz indirimlerine başlayacağı düşünülen Temmuz toplantısından hemen önce alındı.

TCMB'nin 12 Haziran'daki faiz kararı öncesinde yapılan Reuters anketine katılan 16 ekonomistten 12'si faiz indirimlerinin bu yıl içinde başlayacağını tahmin ediyordu. Ekonomistlerden ikisi ilk indirimin Haziran'da, beşi 25 Temmuz'da, beşi de Eylül veya Ekim'de yapılacağını tahmin etmişti. İlk kaynak, "Temmuz toplantısında bir indirim kararı alınacağı piyasa beklentisi haline gelmişti" dedi.

Kaynak, Çetinkaya'nın bir süre daha görevine devam ettikten sonra Türkiye "makro ekonomik açıdan daha iyi bir hale geldiğinde" görevini bırakmak istediğini söyledi. Çetinkaya'nın yerine TCMB başkanlığına atanan başkan yardımcısı Murat Uysal geçen hafta Pazartesi günü yaptığı ilk açıklamada para politikasında hareket için "manevra alanı" bulunduğunu söyleyerek, başkanlık edeceği ilk toplantıda faizlerin indirileceği beklentilerini daha da kuvvetlendirdi.

Uysal, Anadolu Ajansı'nda yaptığı açıklamada, reel faiz seviyesinin para politikasının sıkılığını belirlemek için daha uygun olacağını ifade etti. Politika faizinin %15.7 olan enflasyondan sekiz puan yukarıda olduğu göz önüne alındığında Uysal'ın açıklamaları indirim beklentisini destekliyor. Reuters tarafından son olarak Cuma yapılan ankete göre TCMB'nin 25 Temmuz toplantısında 250 baz puan indirim kararı alarak politika faizini %21.5'e düşürmesi bekleniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (23)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • tolga23 Temmuz 2019 06:04

    faizi düşürmedik diyelim  1000 baz puan daha yükseltik dolar 4,50 gelirmi imkansız peki 1000 puan düşürtük dolar 7 tl gidermi evet doların fiyatını merkez bankası faizle  belirlemeye kalkarsa biz ekonomik krizden çıkamayız doların fiyatını sadece üretim belirler  yada dogalgaz rezervin petrolun gerisi hikaye

  • Kâmil 22 Temmuz 2019 20:54

    Hem 300 baz puan indirmedigi için adamı görevden aldılar de hemde temmuz ayındaki faiz indirme beklentisini 250 puan de. O halde reuters a göre bu adamda gidici 😀

  • Murat22 Temmuz 2019 20:53

    Faiz lobisinin donkişotu müberek.

  • mehmet yılmaz22 Temmuz 2019 12:16

    son 17 yılın en başarısız MERKEZ BANKASI başkanını almak BAŞKAN ERDOĞANIN HALKA  karşı sorumluluğu.patlıcanın,domatesin % 1000 halka yedirmesine sebep olan banka faizleri  yükselten insanda KARAKTER olsa kendi  istifa ederdi MERKEZ BAŞKANLIĞINDAN.

  • fafa22 Temmuz 2019 16:27

    Senin anladığın ekonomi,domates ,biber ,patlıcan,keşke ekonomi senin bildiğin gibi olsa.İkinci husus görevden almak önemli değil,göreve getirirken seçmek önemli.

  • Rauf Sönmez22 Temmuz 2019 11:46

    Bir seye karsi ciktigi yok..Ali Babacan'ın adamı da ondan devre dışı kaldı.

  • Gece İcatları22 Temmuz 2019 10:41

    Ben sadece Japonları merak ediyorum ne düşünüyorlar tanıdık yok ki sorsak icatlar hakkında :)) yatırım tavsiyesi değildir.

  • Selahattin abi22 Temmuz 2019 10:01

    KHK ile hemen indirebilirsiniz Sn Cumhurbaşkanı elinizi tutan mı var.Birde Zaten Temmuz da Çetinkaya da olsa Faiz indirecekti.Şimdi ne oldu Murat Sağlam geldi o faiz imdirecek.Ondan sonra SN.RTE bakın gördünüz mü faizler nasılda iniyormuş diyecek bizde bunları görmeyeceğiz 

  • doğru22 Temmuz 2019 10:00

    merkez bankası başkanının görevden alınması sadece faiz indirimi değildir ,çetinkaya merkez bankasının yedek akçelerini hükümetin kullanmasından dolayı muhalefet etmiştir,ayrıca yüksek faizi merkez bankasıda istemez sırf dövizin yükselişini önlemek için yüksek faiz olayını devreye sokmuştur...

  • Nihat22 Temmuz 2019 09:58

    MB bağımsızlığı ya da herhangi bir özerk şirketin bağımsızlığı  saçma ve ahmakça bir iştir.  Bankalara istediği faizi vermesi için mi bağımsız olacak?  Bunlar Batının aptalca şartlandırmalarıdır.   Türkiye de en yüksek faizin olduğu ülkelerden bunu kontrol altına almak istemekten daha doğal ne olabilir. Özerk şirketler ise masrafını devlet karşılıyor yabancı ortağı olduğu için  müdahale edilemiyordu!  2009 da çıkarılan kanundan sonra devlet müdahalesi ile çok daha verimli çalışmaya başladılar.  Yoksa at beylik ...t beylik gidiyordu.  2*2     4 eder!  Bir de çıkmışlar şeker vatandır satılamazmış ! Herif daha Vatan kavramının ne olduğundan bile haberi yok. Çok iyi bildiğimiz özel bir firma ne kadar verimli çalıştırdığı gayet güzel üretim artışı ve kalite sağladığı ortada iken bunlar hep böyle zırvalarlar. İşleri bu çünkü.

  • Nihat22 Temmuz 2019 11:10

    O kurumların çalışamadığı ortada!  Zaten çalışamadığı ve  verimli olmadığı için müdahale edildi!  Anlamadıysan yukarıdaki yazıyı tekrar oku.  Geçmişte Gazi Erçel dövzizin artacağını bildiği için kendisi dahi döviz almış bu konuda da yargılanmıştı! Sadece bilinen bu!  Bankaların getirdikleri sebdikasyon kredileri yüksek faizle devlete borç veriyor!  Sonra bu faizle yine dışarıdan tabiki faizle döviz kredisi getiriyor. Böylece faiz ve döviz tuzağı arasında  MB  da bunlara çanak tutmaması lazım Anladın mı bir daha mı anlatayım!  Saçma sapan argumanlarla devleti işleyemez hale getirilme isteniyor. Bunlara payanda olan dangallarda malum karga gibi ağzındaki peynire dahi sahip çıkmaktan aciz!  Güya bir fikri varmış gibi sallıyor.

  • vatandaş22 Temmuz 2019 10:43

    her kurumun kendi çalışma alanında uzmanlığı bulunuyor. MB da bu şekilde çalışan bir kurumdur. bu söylediğinizle herkes her kurumun işine karışırsa düzgün ve sistemli bir yapı nasıl kurulacak. sorunun faiz olmadığını da görmek lazım. ayrıca bizim firmaların çoğu teknolojij olarak kendilerini yenileyemiyor.

  • hasan22 Temmuz 2019 09:26

    Faizler her kötülüğün kaynağıdır. Ayrıca haramdır. Amerika da faiz %2 . Hadi bakalım biz de %2 ye indireilim hemen .Taçmin Goşşşş.

  • fafa22 Temmuz 2019 16:34

    Yiğitsen hadi faizi indir,elini tutan mı var?

  • Ahmet22 Temmuz 2019 13:22

    Amerika ile Türkiye'yi karşılaştırmak gerçekten çok mantıklı adamlar dünyanın tüm ticaretini ve par hareketlerini yönlendiriyorlar, aslında biz uçarcasına faizleri % 0 yapmamız lazım 2 bile çok fazla                     

  • gönder gelsin22 Temmuz 2019 12:26

    ya şaka gibi bir toplumuz. borsa sitesinde ne isi var bunu soyleyen adamların. piyasa realitesinden bu kadar, uzak dunya ekonomisinin işleyişine bu derece hurafeler uzerinden bakan insanlar bir de borsa mı oynuyor... sosyologların bizi incelemesi lazim

  • ALAATTİN CAMGÖZ22 Temmuz 2019 09:21

    hükümet olarak sen enlasyonu kontrolde tutma, suriye lilere 40 milyar $ harca başka hatalı politikaları yap, dövizi devalüasyon yap sonra suçu MB sındaki bir garibanın üstüne at.asıl suç hükümette fakat muhalefet de bunlardan daha berbat.

  • Vatandaş22 Temmuz 2019 09:09

    1.000 puan indirin. Belediyeler de emlak ve su faturalarına gecikme faizini binde 2 ye indirsin.

  • TCMB başkanına ne gerek var.22 Temmuz 2019 09:08

    Madem TCMB başkanı söylenilen herşeyi yapması isteniyor kapatsınlar kurumları her kararı kendileri alsın aracıya gerek yok devletde bunlara maaş ödememiş olur. Bu olay ile yeni cumhurbaşkanlığı sisteminin kurumların altını nasıl oyduğunun, ortak aklın nasıl yokediildiğinin en iyi göstergesi. her sistemde otokontrol olmalıdır. 

  • Metin22 Temmuz 2019 08:55

    Tek adamcılığadır ne olacak

  • Berber bekri23 Temmuz 2019 05:08

    Meto çüşş onu hitler bile yapmadı

  • Meto22 Temmuz 2019 11:24

    Tek adam olsa seni kazıga oturtur soysuz