E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), "Temmuz Ayı Fiyat Gelişmeleri" raporunu yayımladı.
Raporda, tüketici fiyatlarının temmuz ayında yüzde 9,49 oranındaki yükselişle tarihsel temmuz ayı eğilimine kıyasla yüksek bir artış kaydettiği, yıllık enflasyonun 9,62 puan artarak yüzde 47,83 seviyesinde gerçekleştiği hatırlatıldı ve "Bu gelişmede, vergi ile yönetilen-yönlendirilen kalemlerdeki fiyat artışları yanında, Türk lirasındaki değer kaybı ve ücret artışları etkili olmuştur." denildi.
Raporda, "Bu dönemde yıllık enflasyon ana grupların tamamında artmıştır. Aylık bazda incelendiğinde, enerji başta olmak üzere alt gruplar genelinde yüksek artışlar kaydedilmiştir. Enerji grubu fiyatlarındaki artışı vergi ayarlamalarının yanı sıra döviz kuru ve uluslararası petrol fiyatlarındaki gelişmelerin etkisiyle yükselen akaryakıt kalemi sürüklemiştir. Temel mal grubu enflasyonunda kur geçişkenliği yüksek ve hızlı olan dayanıklı tüketim malları belirleyici olmaya devam etmiştir. Hizmet grubu fiyatlarındaki aylık artış alt gruplar geneline yayılarak önceki aya kıyasla belirgin ölçüde güçlenmiştir. Gıda fiyatları, mevsimsel ortalamasının aksine yükseliş kaydeden taze meyve ve sebze grubu öncülüğünde önceki aya kıyasla önemli ölçüde yükselmiştir. Üretici fiyatları bir önceki ayın ardından bu dönemde de yüksek bir aylık artış kaydetmiştir. Bu görünüm altında, mevsimsellikten arındırılmış verilerle aylık artış oranı B ve C göstergelerinde bir önceki aya kıyasla belirgin şekilde yükselirken, göstergelerin yıllık enflasyonları da artış kaydetmiştir. " görüşüne yer verildi.
Raporda şöyle devam edildi:
"Temmuz ayında tüketici fiyatları yüzde 9,49 oranında yükselmiş ve yıllık enflasyon 9,62 puan artarak yüzde 47,83 olmuştur. Bu dönemde B ve C endekslerinin yıllık değişim oranları sırasıyla 7,69 ve 8,76 puan artarak yüzde 54,32 ve 56,09 olarak gerçekleşmiştir.
Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, bu dönemde alt grupların tamamında artış yaşanmıştır. Bir önceki aya göre hizmet, temel mal, enerji, gıda ve alkol-tütün-altın gruplarının katkıları sırasıyla 2,86; 2,46; 2,25; 1,71 ve 0,34 puan artmıştır.
Mevsimsellikten arındırılmış verilerle incelendiğinde, aylık artışlar bir önceki aya kıyasla B ve C endeksinde sert bir şekilde yükselmiştir. Fiyat artışları B endeksini oluşturan hizmet, temel mal ve işlenmiş gıda gruplarında bir önceki aya göre önemli ölçüde güçlenmiştir.
Hizmet fiyatları temmuz ayında yüzde 9,81 ile oldukça yüksek bir artış kaydetmiş, grup yıllık enflasyonu 10,20 puan artışla yüzde 69,65 olmuştur. Bu dönemde fiyat artışları grup geneline yayılırken, yıllık enflasyon tüm alt gruplarda yükselmiştir. Gıda ve ücret gelişmelerinin etkilerinin hissedildiği lokanta-otel alt grubundaki fiyat artışında (yüzde 11,92) gerek yemek hizmetleri gerekse de turizmdeki görünüme bağlı olarak konaklama hizmetleri etkili olmuş ve bu grupta yıllık enflasyon yüzde 82,62 seviyesine ulaşmıştır. Ulaştırma hizmetlerinde temelde akaryakıt fiyatlarındaki gelişmeleri takiben fiyatlar yüzde 10,03 oranında artarken, fiyat artışları grup geneline yayılmakla birlikte demiryolu ve hava yolu ile yolcu taşımacılığı öne çıkan ana kalemler olmuştur. Döviz kuruna duyarlılığı yüksek ve emek yoğun kalemler içeren diğer hizmetler alt grubunda da fiyatlar önemli ölçüde artmış (yüzde 10,27), bu gelişmede kişisel ulaştırma araçlarının bakım-onarımı, sağlık, ev içi hizmetler, eğlence ve spor hizmetlerindeki yükselişler öne çıkmıştır. Kira aylık artışı yüzde 7,67 ile bu dönemde daha da güçlenmiş ve yıllık enflasyonu yüzde 81,69’a ulaşmıştır.
Temel mal grubu yıllık enflasyonu 7,56 puan artışla yüzde 44,25 olmuştur. Yıllık enflasyon dayanıklı mallarda belirgin olmak üzere tüm alt gruplarda artış kaydetmiştir. Türk lirasındaki değer kaybı, vergi ve ücret artışlarının yanı sıra canlı talep koşullarının yansımasıyla fiyat artışının güçlenerek sürdüğü dayanıklı mal alt grubunda fiyatlar yüzde 12,49 oranında yükselmiştir. Bu dönemde, otomobilde belirgin olmak üzere (yüzde 16,16), tüm alt kalemlerde fiyat artışları kuvvetlenmiştir. Diğer temel mallar alt grubunda fiyatlar vergi ayarlamasının da etkisiyle yüzde 8,73 ile hızlanmıştır. Bu dönemde, kişisel bakım ürünleri, konutun bakım-onarımı, ev ile ilgili temizlik malzemeleri ve ev içi tekstil ürünleri fiyat gelişmeleriyle öne çıkmıştır. Ayrıca, referans euro kurundaki güncellemeyle ilaç fiyatları artmıştır. Giyim ve ayakkabı grubunda fiyatlar mevsim ortalamalarının aksine yüzde 2,98 oranında artmış, yıllık enflasyon yüzde 21,51’e yükselmiştir.
Enerji fiyatları temmuz ayında yüzde 12,73 oranında artmış, grup yıllık enflasyonu 13,66 puan yükselerek yüzde -2,86 seviyesinde gerçekleşmiştir. Grup aylık fiyat artışında akaryakıt (yüzde 29,04) fiyatları öne çıkarken, tüp gaz (yüzde 14,76) ve şebeke suyu (yüzde 6,03) fiyatlarında da yükseliş izlenmiştir. Akaryakıt fiyatlarındaki artışta başta maktu ÖTV tutarındaki güncelleme olmak üzere son dönem Türk lirası görünümü ve uluslararası petrol fiyatlarındaki yükseliş belirleyici olmuştur.
Gıda ve alkolsüz içecekler grubu fiyatları temmuz ayında yüzde 7,71 oranında artmış, yıllık enflasyon 6,80 puan yükselerek yüzde 60,72 olmuştur. Yıllık enflasyon işlenmemiş gıdada 11,27 puan artışla yüzde 79,71’e, işlenmiş gıdada ise 3,42 puan artışla yüzde 46,78’e yükselmiştir. Mevsimsellikten arındırılmış veriler taze meyve sebze fiyatlarının bu dönemde belirgin artış gösterdiğine işaret etmiştir. Diğer işlenmemiş gıda grubunda patates ve kuruyemiş fiyatlarındaki yükselişler öne çıkarken kırmızı et fiyatları güçlü seyrini korumuş, beyaz ette ise temmuz ayında yeniden artış gözlenmiştir. İşlenmiş gıda grubunda bu dönemde, ekmek tahıl fiyatlarındaki yüksek artış (yüzde 10,22) dikkat çekmiştir. Ayrıca, bu grupta alkolsüz içecekler ile yaş çay alım fiyatlarına bağlı olarak çay fiyatlarındaki yükselişler devam etmiştir. Son dört aydır düşüş gözlenen süt ile süt ürünlerinde ise bu dönemde yeniden fiyat artışı izlenmiştir.
Alkollü içecekler ve tütün ürünleri grubunda fiyatlar yüzde 11,17 oranında yükselmiş, yıllık enflasyon 5,68 puan artışla yüzde 46,58 olarak gerçekleşmiştir. Bu gelişmede vergi ayarlamaları belirleyici olmuştur. Yurt içi üretici fiyatları temmuz ayında yüzde 8,23 oranında artmış, yıllık enflasyon 4,08 puan artışla yüzde 44,50 olmuştur. Temmuz ayında uluslararası emtia fiyatları, enerji dışı kalemlerdeki yatay seyre karşın, enerji kalemleri öncülüğünde artış göstermiştir. Buna ek olarak, Türk lirasındaki değer kaybı asgari ücret artışı ile birlikte maliyet baskılarının önemli ölçüde güçlenmesine neden olmuştur. Ana sanayi gruplarına göre incelendiğinde, yıllık enflasyon enerji grubunda baz etkisi neticesinde gerilerken, diğer alt gruplarda yükselmiştir. Aylık fiyat gelişmeleri sektörler bazında incelendiğinde, artışların genele yayıldığı izlenirken, rafine edilmiş petrol ürünleri, ham petrol ve doğalgaz, metal cevheri, basım-kayıt hizmetleri, elektrikli teçhizat, mobilya, motorlu kara taşıtları ve metalle bağlantılı kalemlerin fiyat artışlarıyla öne çıktığı gözlenmiştir."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bu ülkede milyonlar insanlar 40 yaşında emekli edilerek hazinenin dengesini bozdular bu sürdürülebilir bir durum olmadığını er geç her kesim anlayacaktır.
Enflasyonu yükselten nedenlerin başında itibardan tasarruf olmaz gerekçesiyle yapılan kamu harcamaları kesilmedikçe lira değer kaybetmeye devam eder. Ücret artışları daha yansımadı. Perakendeci dolar artacak diye zam yapıyor , artınca tekrar zam yapıyor...
La oglum JP Morgan'a ne kadar danısmanlık ucreti verdiniz la yine. Prezentasyonları bile JP morgan hazırlıyor siz ne ise yarıyorsunuz ayrılın Merkez Bankasını JP morgan yonetsin para da bulur memleket danısmanlık komısyonu da odemez. Bu halk bilmez sizin JP Morgan a McKinsey'e odedidigniz dolarları; hayır gucunuz hep fakire fukaraya emekliye yaslıya mı yetiyor. Ne istedinizde vermedi bu emekli size he
Akaryakıt yüzde 80 zamnlandi enflasyon en az yüzde 80 artar geçen yıl 125 liraya bictirdigimiz doverbicer şimdi 220 liraya biçiyor sene ekmek 15 lira
Maaş artışlarında adalet istiyoruz birine kepçeyle ver birine çay kaşığıyla böyle adelet olmaz intibak bekliyoruz biz arada ezilecegizmi hep
dımdımı dımdımı... oldu her zaman sözünün eri... Çıktığı yoldan dönmedi geri ... dımdımı dımdımı... hadi bakalım : )) NAS a devam sonuçlar gelıyor... eee değişecekti hani her şey ?? :D
Bence ne yapılıp ne edilmeli Emekli maasları dusurulmeli yapılan tasarrufla 2 yeni jumbo jey ve yeni ise baslayan her memura Alman makam aracı alınmalı
Bence Nebati gelmis gecmis en iyi bakandı. En azından halkı gulduruyordu bu yeniler ne bicim her dedikleri yalan cıktı bir de halkın ustune cektıler. Bide caresizlik numarası yapıyorlar efem daha iyi yaparlarmısta reis izin vermiyormus. Oglum tutan mı var sizi istifa edin. Ama yok etmezler orda oturacaklar 5 yıl sonra enflasyon duser diyecekler o arada oralarda takılacaklar. Yersen ye
Kamu harcamalarını , örtülü ödenek giderlerini sıfırlayın , enflasyon daha da azalır. Yapılan zamlar hem dolar artacak diye hem de dolar arttı diye. Çifte kazık yiyoruz. İkincisi de nereden bulursunuz böyle başlıkları ;) ;) ;)
kesinlikle doru.yok ocaktan sonra efason düşecekmiş falan komedi gibi .zaten güven sıfır.yabancı bilem sıfır da.daha ilk gün tuik rakamlarının arkasında hareket etmeye başladı orda bitti zaten daa ilk gün .nebati en azından bizden bişriydi.bu tek bildiği zam zam zam .mavetti ülkeyi darmadaan etti beterin beteri varmış demek .damaddan sonra bu ülkeyi maveddiler .arada nebati iidi .gözlerini bi açtırmadılar adama .uyanamadı yani.hala uykuda o kendini hala görevli sanıyor .
1 dolar getirin su batıdan hani Bakan batıdan para bulacaktı ne oldu o is? Ya cok itibarlı kisiler aldıkya hepiniz toplanın 1 dolar yatırım cekin su batı ulkelerden halka kokorec dagiticam sadece 1 dolar yeni bir yatırımcı para yatırsın
her tür traj itinala yapılır.topanede meşur gıllı becet olarak hizmet vermekteyiz.piyasalar darmadaan daha 2 ay evvel her hafta traja gelenler 2 haftada bire çıkardı .büyük çöküşe gidiyoz .bunlar güven sağlayamadı yabancı gerçek yatırımcı belliki güven duymuyor.haklılar yazan arkadaşlar var ilk gün kaos biterdi güvwn olsaydı.daha betere gidiyoruz .mücize yönetim sorumlusu 2024 de efason düşecek diyo komedi gibi .emekliye zem nolcak onuda bıoşver tş pişirip içsinler diyo .hakikaten önce insanımızı anlamalı gelen kişini zaten başarıasız birde hak ettiği zamları alamayan emekli vah ülkem vah.ver yetkiyi gör etkiyi .devammmm
Tıpkı 20 yıl önceki zamanlar gibi özlemişiz.bol bol sövüyoruz..
tuik rakamlarıyla piyasaya yön verilecekti nebatiyi niye gönderdiler.en azından emekliye biraz daha düşünceliydi..borsa çöküşte aslında eğer piyasalar güvenseydi bu ekonomi yönetimine borsa hisselerle *gerçek anlamda ralli yapardı tuik bi tarfta yargı reformu yok zor çok zor .birde çok tecrübesiz bi yönetim
hauhauhauhuh mücizeeeee ekip geldi böle oldu .nebatiyi arar olduk.bizim bildiğimiz özal ve derviş örneği var gelen kişi gerçekten güven veren biriyse geldiği ilk gün kaos ve kriz biter dünyada da böledir.işbaşı yaptı ekonomizlerimiz hemen tuikleme yaptılar hala tuikleme yapıyolar sonra memleketi kurtarcaz diyolar hauhahauhauhau .yabancı güven duymaz tabi .tuik kalkmalı ve yargı reformu olmadan zaten olmaz birde 15 milon ülkeyi mafya cennetine çeviren istilacılar .hala bunlar mücizeeee gurtarcazzz diyola tuike gidiyolar.enag rakamlarına bakın tuilekeme nası oluyo .hahahuahua
Tek nedeni var faiz sebep enflasyon sonuç denilen ucube yeni ekonomi modeli ülkeyi batırdı ama faturayı yine bu sessiz halka çıkardılar yandaşlar bu gidişin sonunu gördüler ama tık cikarmadilar iki cihanda da lanet tepelerinde olsun
aaaaaaaaa. bilmiyorduk... bir de gerçek enflasyon rakamlarını verseniz...
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:53)