E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiTCMB ekonomistler toplantısı bugün gerçekleşti---

TCMB ekonomistler toplantısı bugün gerçekleşti

TCMB ekonomistler toplantısı bugün gerçekleşti
19 Mart 2014 - 12:51 borsagundem.com

TCMB banka ekonomistlerine yönelik olağan toplantısı bugün Ankara’da gerçekleşti

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan  analiz raporunda aşağıdaki yorum ve analizlere yer verildi:
   
"YORUM: Enflasyona yönelik yukarı yönlü riskler devam ediyor ve yılın ilk yarısı boyunca da TCMB’nin duyduğu bu kaygının azalması beklenmemeli. Şubat ayında manşet enflasyon yıllık %7,9 seviyesinde açıklandı. Dikkat çekici bir diğer gelişme, çekirdek enflasyondaki (I endeksi) yıllık artışın Ocak ayındaki %7,6’dan Şubat’ta %8,4 seviyesine yükselmesi. Buna bağlı olarak, özellikle 12 aylık enflasyon beklentilerinde yukarı yönlü seyir devam ediyor. 24 ay sonrası enflasyon beklentileri %6,6 seviyelerinde stabilize olmuş gözükse de, istikrar kazandığı bu düzey %5 enflasyon hedefinin çok üzerinde.
   
2014 yılı sonlarına kadar sıkı politika duruşunda herhangi bir gevşeme beklememek gerekli. Kanımızca, TCMB’nin yılın son aylarında dahi politika duruşunda bir normalizasyona gidebilmesi için enflasyonun %5 hedefine önemli ölçüde yakınsaması ve yurtdışı kaynaklı belirsizliklerin de belirgin derecede azalması gerekli. Bununla beraber, Ocak ayında yapılan güçlü ve önden yüklemeli faiz artırımının üzerine yeni bir sıkılaştırma adımının gelmesini de beklemiyoruz.
   
Ekonomik Aktivite: Son dönemde ekonomik aktivite ile ilgili verilerin karışık bir seyir izlediği, sanayi üretiminin güçlü seyretmekle beraber kapasite kullanım oranı ve imalat sektörü siparişlerinin zayıf seyrettiği, ayrıca tüketici beklentilerinde belirgin bir düşüş olduğu vurgulandı.
   
TCMB yetkilileri, dış talep koşullarındaki iyileşmenin sanayi üretimindeki olumlu seyre katkıda bulunduğunu belirtiyor. 
   
Dış Denge: Euro Bölgesi’nde bir miktar güçlenen toparlanmanın da yardımıyla, reel ihracat büyümesi, ithalat büyümesinin üzerinde seyrediyor. Önümüzdeki dönemde altın net ihracatında yaşanan olumsuz baz etkisinin tersine dönmesi ve Türk Lirası’nda geçmiş dönemde yaşanan değer kaybının net ihracata gecikmeli olumlu yansımasıyla, özellikle 2014 yılı ikinci yarısında, cari işlemler açığında önemli ölçüde bir iyileşme görülecek.   

Enflasyon: Enflasyon  özellikle TL’deki değer kaybının gecikmeli etkileri nedeniyle, temel mallar kalemi  fiyat yükselişleriyle ve baz etkisiyle yüksek seyrediyor. Bu trend önümüzdeki birkaç ayda da devam edebilir. 2013 yılı ortasından bu yana ithalat fiyatlarında yaşanan artış ˜%25. 
   
TCMB  enflasyonun, ancak yılın ikinci yarısında düşüş trendine girmesini bekliyor." 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)