E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Bu haftanın yurtiçi piyasalarda en önemli gündem maddesi yarın TCMB’nin vereceği faiz kararı olacak. Geçtiğimiz toplantıda TL’de yaşanan değer kaybının önüne geçmek adına üç yıl aranın ardından ilk kez faiz artırımına giden Merkez Bankası’nın bu toplantıda alacağı karar özellikle TL’nin geleceği açısından oldukça önemli olacak.
Dolar Anavatanına Geri Dönüyor
Trump’ın başkan seçilmesinin ardından uygulayacağını vaat ettiği politikaların ve Fed’in beklenenden hızlı bir faiz artırım süreci izleyeceğine yönelik beklentiler doların hızlı bir şekilde gelişmekte olan ülkelerden çıkarak anavatanı olan ABD’ye dönmesinin önünü açıyor. Bu çıkışın önüne geçmek ve yatırımcıların gözünde Türkiye’nin yatırım yapılabilir konumunu korumak adına Merkez Bankası’nın bu toplantıda faiz artışına gitmesi daha doğru bir adım olacak gibi görünüyor. Özellikle son zamanlarda doğrudan yabancı sermaye çıkışına baktığımızda faizlerin yükseltilmesi tekrar yabancı yatırımcının ilgisini çekmeye yarayabilir.
2009 yılından itibaren başlayan hızlı yabancı sermaye girişi Fed’in varlık alım programını bitireceğini açıkladığı 2013 yılının ikinci yarısına kadar sürmüş ve ekonominin iyi seyrine ve cari açığın finansmanına olumlu katkı yapmıştı. Ancak 2013 yılında yaşanan gezi parkı olayları sonrasında içerideki siyasi belirsizliğin artması yabancının borsadan çıkışını hızlandırdı. Şu anda yabancı yatırımcının hisse senedi stoku 2009 seviyelerinde seyrederken, DİBS(Devlet iç borçlanma senedi) stoku ise 2010 seviyelerine inmiş durumda.
Bu durum genel anlamda tüm gelişmekte olan ülkelerde yaşansa da Türkiye’nin gerek siyasi, gerek jeopolitik gerekse ekonomik risklerden dolayı diğer gelişen ülkelere göre negatif ayrıştığını söyleyebiliriz. Yılbaşından bu yana TL’nin dolara karşı yaşamış olduğu yüzde 19,85’lik değer kaybı ile tüm gelişmekte olan ülkelerde ilk sırada olduğunu düşündüğümüzde en azından para politikası ile alınacak önlemler bu düşüşün bir nebze de olsa yavaşlamasına neden olabilir.
Faiz Artmaz ise Dolarda Güçlü Seyir Devam Edebilir
Ayrıca geçtiğimiz toplantı tutanaklarına baktığımızda döviz kurunda yaşanan yükselişin enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturduğunu belirten Merkez Bankası, hem kurdaki yükselişin önüne geçmek hem de enflasyon hedefine ulaşabilmek adına faiz artırımına gitme hamlesi gerçekleştirebilir. Bu durumda en azından politika faizinde yapılacak olan 25 baz puanlık yükseliş, kurdaki yukarı yönlü hareketin bir miktar önüne geçebileceği gibi, TCMB’nin gerekli olması durumunda TL’ye sahip çıkacağı mesajını piyasaya vermesi adına önemli olacaktır. Diğer taraftan faiz koridorunun alt ve üst bantlarında yapılacak 25 baz puanlık artışlar koridordaki simetrinin çok fazla kaymaması adına gelebilecek adımlar olarak öne çıkıyor.
Merkez Bankası’nın herhangi bir faiz değişikliğine gitmemesi durumunda, TL’deki değer kaybının hızlandığını görebiliriz. Bu nedenle Bu yıl para birimi yüzde 18,92 ile TL’den sonra en çok değer kaybeden ülke olan Meksika gibi faiz artışına gitmek bir zorunluluk gibi duruyor. Aksi durumda özellikle Dolar/TL kurunda yeni rekor seviyeler görmemizin önü açılabilir.
Ancak faiz artışı para politikası adına gerekli bir adım olsa da sorunun tamamen çözülmesi anlamına gelmiyor. Geçmiş deneyimlerimiz bize hatırlatıyor ki faiz artışları ekonomideki temel sorunları çözüme kavuşturmak adına atılacak adımlar değil. Bu nedenle Merkez Bankası’nın izleyeceği politikaların muhakkak yapısal reformlarla desteklenmesi gerekiyor. En azından bu konuda adımlar atılarak piyasanın reformlara inandırılması TL’nin nefes almasına neden olacaktır. Aksi halde faiz artışlarının etkisi sınırlı olacaktır ve kısa süre sonra kurda tekrar yukarı yönlü hareketler kaçınılmaz olacaktır.
Ali Dalkılıç
Araştırma Uzmanı
IşıkFX Araştırma Departmanı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
TCBM dur diyecek mi yoksa dur diyebilecek mi
mb en az 200 baz puan artırsın.
uzman proffesör olmana gerek yok TCnin Merkez bankası yok olsaydı TL BU duruma düşmezdi
uzman proffesör olmana gerek yok TCnin Merkez bankası yok olsaydı TL BU duruma düşmezdi
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:54)