E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Merkez Bankası, Çin Merkez Bankası 2019 yılında yenilenen swap (para takası) anlaşması çerçevesinde Çin Yuanı (CNY) fonlamasının ilk kullandırımlarının 18 Haziran'da yapıldığını bildirdi.
Açıklamada şöyle denildi:
"Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası arasında 2019 yılında yenilenen swap (para takası) anlaşması çerçevesinde Çin Yuanı (CNY) fonlamasının ilk kullandırımları 18 Haziran 2020 tarihinde yapılmıştır. Bu sayede ilgili bankalar aracılığı ile çeşitli sektörlerdeki Türk şirketleri, Çin’den ithalatlarını CNY cinsinden ödeme yaparak gerçekleştirmiştir.
Swap anlaşması kaynaklarının kullanılmış olması, uluslararası ticaret ödemelerinde yerel para kullanımı ve Türk firmalarının uluslararası likiditeye erişimi açısından önem arz etmekte olup aynı zamanda her iki ülke arasındaki mali işbirliğini de güçlendirecek bir adım olarak değerlendirilmektedir.
Öte yandan ticari bankalar da uluslararası faaliyetlere ilişkin ürün yelpazelerini, söz konusu swap anlaşmasını dayanak alan bir strateji ile genişletebileceklerdir.
TCMB, uluslararası ticaret ödemelerinin yerel para birimleri ile yapılmasının yanı sıra swap anlaşmalarını ve bu kaynaklarının kullanımını desteklemeye devam edecektir."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
ABD kalleş. Çinliler ise bizlerin kardeşi. Dostumuz. Orta asyada yıllarca yüzyıllarca öyle yada böyle yaşadık. Çin ulusu ve para birimi bizlerin kurtarıcısı. Çinlileri seviyoruz. Uygurlarda artık kardeşçe yaşamaya çalışsın. Hep sorun ve polomik yapıyorlar çinlü müttefiklerimize. Türkiye sizlerin oyuncağı değil.
Uygur kanı sizi boğar...
Çin bizden mal alacak ise iyi... ama biz çinden itahalat yapacak isek kötü. döviz girdisi sağlamayan her işleme karşıyım.
Çinden ithalat dolar ile bunu tl ile yaparsan dolar ihtiyacın kalmaz ama cin ile ithalat ve ihracaati dengelemek gerek. TL stabilizasyonu için iyi adim
Dolar a köle olmamak adina iyidir. Her ülkenin parasi olabilir.
yorumcu ekonomist /stratejist kardeş demiş ki çin parasını nerede kullanacağız ki uluslararası alanda geçersiz ... mesela çinden alınan ürünlerde kullanılabilir mi ???
Kardeşim ithalat ve ihracatımız her zaman OECD ülkeleriyle yani Avrupa ile daha fazladır. Küresel ekonomide borçlandığın para, ülke ekonomisinin en çok ihtiyaç duyduğu döviz, İthalat ile İhracatın en çok yapıldığı para birimi v.b konularda tüm kapı Dolar ve Euro'ya çıkar. Pekala Yuan aldın ama ülkemizin Dolar ve Euro açlığını gidereceksin asıl mesele bu yani. Piyasalar bile özellikle Dolar tarafı bile iplemedi açıkçası ne kadar önemsiz olduğu burdan belli.
Yıkık ithalat ihracat miktarına göre swap iyidir. Ama fazla öiktarda yapılan swap ülkenin geleceğini satmak denektir. Spor kluplerin gelecek yılar hasılatı üzerinden borçlanması gibi. Mesela Kararla yapılan büyük miktar swap, gelecekte başa bela denektir. Biz o o kadar katar riyalini petrol ce doğalgaz alımında bir yıl dolmadan. Ama katarlılar ancak onda biri lirayı bir uılda harcar. Diğwri ile nasıl bizi sömürğr konusu derin hikaye. Ülkenin geleceğini satıyorlar ve bu swapları yönetim başarısı olarak topluma yediriyorlar. Sadece bir yıllık ticari gacim kadar okan swapları tapıp her yıl ibralalmak swap işini doğru kılar
İthalatına baaaak ihrcatına baaaaaak sonra dön swapaaa baaak
Harbi komiksiniz ha
Çin için iyi gelişme. Dolar yerine yuan kullanmak çin ekonomisine fayda sağlar. Uygurdaki türk müslümanlara yaptıkları zulmün ödülünü almışlar
Çok merak ediyorum küresel piyasada geçerli olmayan Yuanı nerede kullanacağız ki rulo yapıp artık bilmiyorum. Diğer ülkeler piyasaların ihtiyaç duyduğu para birimi olan dolar ile yaptı çünkü küresel rezerv para ya da euro da olur. Yuan, TL ye karşı bile değersiz.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:43)