E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiTCMB: Çekirdek göstergeler ılımlı seyrini korudu---

TCMB: Çekirdek göstergeler ılımlı seyrini korudu

TCMB: Çekirdek göstergeler ılımlı seyrini korudu
04 Aralık 2019 - 10:08 borsaningundemi.com

Merkez Bankası, enflasyon rakamlarıyla ilgili olarak baz etkisiyle çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonu yükseltse de, Türk Lirası'ndaki istikrarlı seyrin, enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin seyrin korunduğunu bildirdi.

Merkez Bankası, enflasyon rakamlarıyla ilgili olarak baz etkisiyle  çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonu yükseltse de, Türk Lirası'ndaki istikrarlı seyrin, enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin, iç talep koşullarının ve üretici fiyatlarındaki  gelişmelere bağlı olarak B ve C göstergelerinin eğilimindeki ılımlı  seyrin korunduğunu bildirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kasım Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu yayımladı.     
Raporda, "Kasım ayında tüketici fiyatları yüzde 0,38 oranında  artmış, yıllık enflasyon 2,01 puan yükselişle yüzde 10,56 olmuştur. Bu  yükselişte bir önceki yılın aynı döneminde geçici vergi indirimlerine  bağlı olarak temel mal grubunda gözlenen düşük baz etkisi öne  çıkmıştır. Gıda enflasyonu temelde işlenmemiş gıda grubu kaynaklı  olarak bir miktar yükselmiştir. Bu dönemde enerji enflasyonu petrol  fiyatlarındaki görünümün etkisi ile artarken, hizmet enflasyonu görece  yatay seyretmiştir. Baz etkisiyle çekirdek göstergelerin yıllık  enflasyonu yükselse de, Türk lirasındaki istikrarlı seyir, enflasyon  beklentilerindeki iyileşme, iç talep koşulları ve üretici  fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak B ve C göstergelerinin  eğilimindeki ılımlı seyir korunmuştur." denildi.
Ayrıntılar şu şekilde:
Kasım ayında tüketici fiyatları yüzde 0,38 oranında artmış ve  yıllık enflasyon 2,01 puan artarak yüzde 10,56 olmuştur. Bu dönemde B  ve C endekslerinin yıllık değişim oranları sırasıyla 2,26 ve 2,58 puan  yükselerek yüzde 9,90 ve 9,25 olarak gerçekleşmiştir.
Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları  incelendiğinde, bir önceki aya göre temel mal, gıda, enerji, hizmet ve  alkol-tütün-altın gruplarının katkıları sırasıyla 1,38, 0,26, 0,18,
0,09 ve 0,09 puan artmıştır.
Mevsimsellikten arındırılmış verilerle çekirdek enflasyon  göstergelerinin üç aylık ortalamalarına göre B ve C göstergelerinin  eğilimleri ılımlı seyrini korumuştur. Bu dönemde temel mal ve hizmet  gruplarının eğilimleri yataya yakın seyretmiştir.
Hizmet fiyatları Kasım ayında yüzde 0,16 oranında artmış, grup  yıllık enflasyonu 0,15 puan yükselerek yüzde 12,16 olmuştur. Yıllık  enflasyon kira grubunda yatay seyrederken, lokanta-otel grubunda  gerilemiş  ulaştırma, haberleşme ve diğer hizmetlerde bir miktar  artmıştır. Lokantaotel grubunda yemek hizmetlerinde aylık fiyat artışı  önemli ölçüde yavaşlarken, konaklama hizmetleri fiyatlarında kayda  değer bir düşüş gözlenmiştir. Kasım ayında haberleşme grubundaki aylık  artışta cep telefonu görüşme ücretleri öne çıkmıştır.
Bu dönemde temel mal grubunda yıllık enflasyon 4,65 puan artışla  yüzde 6,57’ye yükselmiştir. Bu gelişmede bir önceki yıl dayanıklı  tüketim mallarındaki geçici vergi indirimleri kaynaklı düşük baz  etkili olmuştur. Nitekim dayanıklı tüketim malları fiyatları Kasım  ayında gerek Türk lirasındaki istikrarlı görünüm gerekse iç talep  koşullarındaki ılımlı seyrin desteği ile yatay seyretmiştir. Yıllık  enflasyon giyim ve ayakkabı grubunda yataya yakın seyrederken, diğer  temel mallar grubunda sınırlı bir oranda gerilemiştir.
Enerji fiyatları Kasım ayında yüzde 0,55 oranında artmıştır (Tablo 1). Bu gelişmede, petrol fiyatlarındaki artışa istinaden tüp gaz ve  akaryakıt fiyatlarında sırasıyla yüzde 2,36 ve yüzde 1,16 oranlarında  gözlenen artışlar belirleyici olmuştur. Böylelikle enerji yıllık  enflasyonu 1,34 puan artışla yüzde 7,34’e yükselmiştir.
Gıda ve alkolsüz içecekler yıllık enflasyonu Kasım ayında 1,04  puan artarak yüzde 8,89’a yükselmiştir. İşlenmemiş gıda fiyatları bir  önceki aya göre olumlu bir seyir arz etmiş, ancak bir önceki yıldan  gelen düşük baz etkisiyle grup yıllık enflasyonu 1,33 puan artarak  yüzde 4,29 olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde taze-meyve sebze  grubunda yıllık enflasyon bir miktar yükselse de ılımlı seyrini  sürdürmüştür. Diğer işlenmemiş gıda grubunda ise süt (yüzde 4,45),  yumurta (yüzde 3,92) ve beyaz et (yüzde 2,41) fiyatlarındaki aylık  artışlar öne çıkmıştır. Ağustos ayından bu yana olumlu seyreden  işlenmiş gıda fiyatlarında ise Kasım ayında aylık fiyat artışı bir  miktar hızlanmış (yüzde 1,00) ve grup yıllık enflasyonu yüzde 13,07’ye  yükselmiştir. Bu grupta, çiğ süt alım fiyatındaki artış paralelinde  peynir ve diğer süt ürünlerindeki fiyat artışları öne çıkarken,  ekmek-tahıl fiyatlarındaki yüksek aylık artış  eğilimi devam etmiştir.
Bu gelişmelerle, taze meyve ve sebze dışı gıda grubunda yıllık  enflasyon yüzde 10,39 sviyesine yükselmiştir.
Yİ-ÜFE
Yurt içi üretici fiyatları Kasım ayında yüzde 0,08 ile sınırlı bir  oranda gerilerken, yıllık enflasyon düşük baz etkisi ile yüzde 4,26’ya  yükselmiştir. Bu dönemde petrol ve ana metal hariç imalat sanayi  fiyatlarının mevsimsellikten arındırılmış ana eğilimindeki zayıf seyir  devam etmiştir.
Ana sanayi gruplarına göre incelendiğinde, fiyatlar dayanıklı mal  grubunda görece yatay seyrederken, dayanıksız tüketim malı grubunda  yükselmiş, diğer gruplarda ise düşüş kaydetmiştir (Tablo 3, Grafik 13  ve Grafik 14). Dayanıksız tüketim malı fiyatlarının yükselmesinde et  ile et ve süt ürünlerindeki fiyat artışları etkili olmuştur. Ara malı  grubundaki gerilemede demir çelik ürünleri  enerji grubunda gaz  imalatı ve dağıtımı ile rafine edilmiş petrol ürünleri  sermaye  malları grubunda ise metal yapı ürünleri ve diğer makineler öne  çıkmıştır. Sonuç olarak, Kasım ayında tüketici enflasyonu üzerinde  üretici fiyatları kaynaklı baskılar zayıf seyrini korumuştur."  

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)