E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTCMB Başkanı Karahan: Parasal duruşumuzu korumakta kararlıyız---

TCMB Başkanı Karahan: Parasal duruşumuzu korumakta kararlıyız

TCMB Başkanı Karahan: Parasal duruşumuzu korumakta kararlıyız
08 Şubat 2024 - 10:36 borsaningundemi.com

TCMB Başkanı Karahan,"Enflasyon hedefimizle uyumlu seviyeye gerileyene kadar parasal sıkılığı korumakta kararlıyız. Enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya izin vermeyeceğiz." dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 2024 yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 36, 2025 yıl sonu tahmininin yüzde 14 ve 2026 yıl sonu tahmininin yüzde 9 olarak bir önceki rapordaki haliyle korunduğunu bildirdi.

Karahan, Merkez Bankası İdare Merkezi'nde düzenlediği bilgilendirme toplantısında, yılın 1. Enflasyon Raporu'nu paylaştı.

Orta vadeli tahminler oluşturulurken enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar ara hedeflere bağlılığı yansıtacak şekilde para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği bir görünümün esas alındığını belirten Karahan, şu ifadeleri kullandı:

"Bu çerçevede 2024, 2025 ve 2026 yıl sonu enflasyon tahminleri bir önceki rapordaki haliyle korunmuştur. 2024 yıl sonu tahmini yüzde 36, 2025 yıl sonu tahmini ise yüzde 14 olarak tahmin edilmektedir. Tahmin aralıklarının alt ve üst noktaları da 2024 yılı için yüzde 30 ve 42, 2025 yılı için ise yüzde 7 ve 21'e tekabül etmektedir. Enflasyonun 2026 yılını tek haneli seviyelere gerileyerek yüzde 9 ile tamamlaması, orta vadede ise yüzde 5 hedefinde istikrar kazanması öngörülmektedir."

"Mayıs sonrasında dezenflasyon dönemine gireceğiz"

Karahan, 2024 yılı tahminin korunmasında, birçok faktörün birbirini dengelemesinin etkili olduğuna işaret ederek, "Ücret ayarlamaları ve kamu harcamaları nedeniyle, 2024 yılı birinci çeyreğinde önceki rapora göre çıktı açığının daha yukarıda olacağını tahmin ediyoruz." diye konuştu.

Sıkı para ve maliye politikalarının eşgüdümünün katkısıyla, iç talepteki dengelenme sürecinin devam edeceğini değerlendirdiklerini dile getiren Karahan, şunları kaydetti:

"Bu görünüm altında, çıktı açığı tahmini güncellememiz 2024 yılı enflasyon tahminimizi 0,4 puan artırıcı yönde etkilemiştir. Buna ek olarak, birim iş gücü maliyetinin, öngörülenin üzerinde gelen ücret artışları nedeniyle yükselmesi tahminimizi 1,5 puan yukarı yönlü etkilemiştir. Gıda fiyatları ve Türk lirası cinsi ithalat fiyatlarından gelen güncellemelerin toplam etkisi ise 1,4 puandır. Söz konusu yukarı yönlü etkilere karşın, enflasyonun ana eğilimindeki iyileşme tahminleri aşağı yönlü etkilemiştir."

Parasal sıkılığın fiyatlama davranışlarına yansımasının öngördüklerinden daha güçlü olduğuna dikkati çeken Karahan, buna ek olarak politika duruşunun ara hedefler doğrultusunda, bir önceki raporda öngörülenden daha uzun süre korunacak olmasının da ana eğilime olumlu yansıyacağını vurguladı.

Karahan, "Bu unsurların etkisi, tahminlerimizi 3,2 puan düşürücü yönde olmuştur." bilgisini paylaştı.

TCMB Başkanı Karahan enflasyon ve para politikasına ilişkin ise şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yılın ilk yarısında, mevsimsellikten arındırılmış aylık enflasyonun ortalama olarak yüzde 4'ün altında, ocak hariç ise yüzde 3 civarında seyredeceğini öngörüyoruz. Enflasyonun tepe noktasına ulaşacağı mayıs sonuna kadar, ocak ayında olduğu gibi bazı geçici etkiler görülecektir. Mayıs sonrasında, yıllık manşet enflasyonda hızlı bir düşüş göreceğimiz, dezenflasyon dönemine gireceğiz. Bu dönemde olumlu yöndeki baz etkileri ve daha önemlisi enflasyonun ana eğilimindeki düşüşün devamı etkili olacaktır. Bu süreçte, iç talepteki dengelenmenin devamı, ücret güncellemelerinin tamamlanmış olması ve manşet enflasyondaki düşüşün beklentilerde oluşturacağı ilave iyileşme önemli rol oynayacaktır. Böylelikle, mevsimsellikten arındırılmış ortalama aylık enflasyonun önce yüzde 2,5'in altına, yılın son çeyreğinde ise yüzde 1,5 civarına gerileyeceğini öngörüyoruz."

Karahan, hizmetlerdeki katılığın da süreç içerisinde çözülmesi ve parasal duruşun hedeflerle uyumlu şekilde yönetilmeye devam edilmesiyle enflasyonun ana eğiliminde tarihsel ortalamalara gerileme sürecinin 2025'te de devam edeceğini belirtti.

Görevlerinin ve amaçlarının enflasyonu hedefledikleri patikada düşürmek olduğuna işaret eden Karahan, "İç talepte dengelenme sürecini, kredilerdeki normalleşmeyi, Türk lirasına geçişi ve bunlarla birlikte fiyatlama davranışlarında iyileşmeyi parasal aktarım mekanizması içinde bir bütün olarak değerlendiriyoruz. Güçlü parasal sıkılaştırmamızla birlikte, bir önceki Enflasyon Raporu'na kıyasla enflasyonun ana eğilimi, kredi büyümesi, altın ve tüketim malı ithalatı büyümesi, öngörülerimizle uyumlu ve belirgin şekilde gerilemiştir." diye konuştu.

Karahan, Türk lirası mevduata geçiş sürecinin de tasarlandığı biçimde gerçekleştiğinin altını çizerek, mevcut sıkılık düzeyinin ve mevcut araçların söz konusu gelişmelerin öngörüldüğü şekilde devamını sağlayabilecek güçte olduğunu söyledi.

Karahan, şunları kaydetti:

"Bu çerçevede, politika faizinin mevcut seviyesini, enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdüreceğiz. Mevduat faizi ve kredi arzı tarafında, parasal aktarımı zayıflatan oynaklıklara izin vermeyeceğiz. Bu çerçevede, likidite sterilizasyonuna ön alıcı bir anlayışla ve güçlü şekilde devam edeceğiz. Enflasyon görünümü üzerinde belirgin bir bozulma öngörülmesi durumunda ise parasal sıkılık gözden geçirilecektir."

"Parasal sıkılığı korumakta kararlıyız"

TCMB Başkanı Karahan, "Enflasyon hedefimizle uyumlu seviyeye gerileyene kadar parasal sıkılığı korumakta kararlıyız. Enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya izin vermeyeceğiz." ifadesini kullandı.

"Politika faizinin ocakta ulaştığı seviye ve attığımız destekleyici adımlarla dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılığa ulaştık." diyen, Karahan, "2024, 2025, 2026 yıl sonu enflasyon tahmini önceki rapordaki haliyle korundu. 2024 yıl sonu yüzde 36, 2025 yıl sonu ise yüzde 14 olarak tahmin edilmiştir." şeklinde konuştu.

"Politika faizinin mevcut seviyesi gerektiği müddetçe sürdürülecek"

Fatih Karahan, "Politika faizinin mevcut seviyesi gerektiği müddetçe sürdürülecek. Enflasyonun, tahmin aralığına yakınsaması gözlemlenecek." diyerek, "Mayıs sonrasında, yıllık manşet enflasyonda hızlı düşüş göreceğimiz dezenflasyon dönemine gireceğiz." ifadesini kullandı.

Şimşek: Karahan'a güven ve desteğimiz tam

 

Karahan'dan ilk açıklama: Parasal sıkılığı korumakta kararlıyız

 

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan oldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • İsmet Saral08 Şubat 2024 23:23

    Saray (giderleri )kapanmadan,dolar bazlı ihalelerden vazgeçilmedikçe,devleti kiradan kurtarmadıkça,birden fazla maaş alanları listeden silmedikçe,kamu harçamalarını özellikle otomobilleri kısmadıkça,sözümona temsil giderlerini azaltmadıkça,sözümona seyahat giderlerini azaltmadıkça,hukukun bağımsız olmadığı mühletçe,dinin ve sporun siyasetten uzak kalmadığı sürede,eğitimi tarikatların elinden alamadığınız sürede,tabiki dahasıda olanların yapılmadığı sürede genel enflasyonunun düşürülmesi mümkün değildir.Bir muhasebeci,ekonomist gözü ve bilgisiyle.

  • Bu maç artık dönmez08 Şubat 2024 13:54

    2017-2022 arası bugünkü reel değerle en az 10 trilyon TL %1 altı faizle KGF, araç, konut vs kredileriyle ekonomiye bedava boca edildi tabela büyümesi sağlandı, bunun enflasyonu ise bu bedava paraları kullanamayanların üzerine yıkıldı. Şimdi yine kentsel dönüşüm öğrenci emekli vs adları altında trilyonlarca bedava hibe kredi yarısı bizden paraları seçimden sonra paraları basılacak. Bunun enflasyonu da diğerlerine yıkılacak. Aman enflasyon görünümünde bozulmaya izin vermeyin yüzde 70 iyidir devam.

  • xyz08 Şubat 2024 12:42

    Yalama ve yalaka takımı yine sıraya geçmiş. Dünün Hafize Gaye hanım'ı ballandıran kafa şimdide Fatih ci olmuş. Değilmi baran? Ülkede adalet, hak, hukuk yoksa bırak FED başkanını feriştahı gelse bu ekonomi düzelmez. Yabancı sermayede ve yatırımda anayasanın çiğnendiği yere uĝramaz. Bu ülkede YSK nın milletvekili olabilirsin dediği ve mazbatasını alan milletvekili hapiste. Biraz akıl.

  • Bagkur Primleri08 Şubat 2024 12:06

    Baskan Bagkur Primlerini Esnaf odeyemiyor. 2021 yilinda Bagkur Primlerini sildirme getirilmisti. Yani avantadan bir sey degil. Bagkur prim gunleri sildirmek mumkun olsun. Boylece magduriyetten kurtulusruz. bagkur prim gunune ihtiyacimiz yok istege bagli sildirme duzenlemesi getirin. Esnaf zor durumda

  • Ozgecmis Ekonomi Mezunu Doktorali 08 Şubat 2024 12:04

    Benim Yegenim Columbia Universitesi Ekonomi Doktora Mezunu Fed Chicago da yeni basladi. Ozgecmis gondersek bizimkine bir merkez bankasi baskan yardimciligi ayarlanabilir mi acaba? CV yi CIMER e mir gondericez var mi bilen? Onune gelen 3-4 sene deneyimle Merkez Bankasi baskani oluyor hani bizimkine de bir koltuk be

  • xyz08 Şubat 2024 12:37

    iktidar yanlısı, laf ve söz dinliyorsa cv sini gönder. MB garanti.

  • Mucise Reis : )08 Şubat 2024 11:42

    Merkez bankasının yapacak ne adımı kaldı ?? 500 tl banknot basmak.. bankamatıklar maaşları öçdeyemez oldu. zırt pırt bankamatıkler boşalıyor neden ?? ... Merkez bankası dünyanın etrafındaki zararlı ışınları kesen atmosfer bigidir. Ülke krizde iken, global sorun var iken, devletin hizmetlerini karşılatan, memur maaşlarını ödeyen,  dış apora ihtiyacında faziler ile bunu dengeleyen geçici adımlar atarak ülke işleyişini bağımsız yöneten kurumdur. Bu kadar.. yani onlarca hatalı kararıi memuların maaş ödemelerini, devletin boşalan kasasını, kapanan fabrıkaları, devletten alınan ve özel sektore dolar ile yap işlet yapılan üretmeyen sözde şaeserleri, vb. merkez düzeltemez.. merkez yapabilecekleri sınırlı ve geçici, günü kurtarma işleridir. böylece yabanı sermaye kuresel güvence oluşturmaktır. hukuk global adıma tarak bunu destekler.. ülkemize bakıyoruz ? herkes yesin için eğlensin hesabı merkez bankası ödesin :D  durumu oluştu..

  • xyz08 Şubat 2024 10:53

    Bas bas bas paraları Fatih. Söz dinleyen Fatih. Yeğen Fatih. Bunun yapacağı hiç bir şey yok. Talimatlara uyacak. işimiz millet olarak zor değil çok çok hem de çok zor. Bunlarla ekonomi düzelmez. Millet sıkacak kemeri. Tepedekiler yani elit yani mutlu azınlık ise keyfine bakacak.

  • ALİ TEL08 Şubat 2024 12:01

    İşin gücün vizyonu  ve projesiz olmayan muhalefetin şaşcılığını yapmak.

  • ASIM08 Şubat 2024 11:51

    MB yönetimini HDP ye mi verse idik.bunumu istiyorsun.

  • Baran08 Şubat 2024 11:44

    Seninkiler iktidara gelse ne yapacaklar.Mandacılık yapıp abd nin kölesi olup onlardan kredimi alsınlar.Bu çağda senin gibi fosil zihniyetlerinin olması bu ülkeyi resmen çıkmaz hale getirmiştir.Sen git bak istanbul belediyesine bak otobüslerin çoğu yandı halk perişan ne hizmetler yapıldı istanbulumuza.

  • HASAN HÜSEYİN KARTAL08 Şubat 2024 10:53

    Yeni MB hoşuma girdi adam ezberden adete öttürüyor resmen kalite......notlarına bakmadan kafadan resmen verileri döktürüyor.

  • Eski Merkez Bankali08 Şubat 2024 12:07

    O notlari yabanci danisman kuruluslar ve bankalar hazirliyor. O notlari merkezde hazirliyacak profesyonel sunum hazirlayacak biri yok

  • Fatih 08 Şubat 2024 11:55

    Pointer denen bir şey var