E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) , 24-25 Eylül'de İstanbul'da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT)-Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Merkez Bankaları Forumu toplantısına ev sahipliği yaptı.
Toplantının açılışı TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan tarafından gerçekleştirildi. Toplantının ilk oturumunda, küresel ekonomik görünüm ve İİT üyesi ülkelerin ekonomik görünümü ele alındı.
İkinci oturumda, merkez bankası dijital para birimlerinin tasarımı ve kullanımında son gelişmeler değerlendirildi ve bu konuda merkez bankaları arası iş birliğinin rolü üzerinde duruldu.
Üçüncü oturumda ise öncelikle yerel para birimleriyle ticaretin küresel düzeyde artan önemi ele alındı. Ayrıca, yerel para birimleriyle ticareti geliştirme yollarının yanı sıra özellikle yükselen piyasa ekonomilerindeki yerel para birimleriyle ticaretin faydaları ve zorlukları değerlendirildi.
Basına kapalı gerçekleşen İİT-İSEDAK Merkez Bankaları Forumu toplantısının açılışında konuşan Erkan, bu ay Fas ve Libya'da yaşanan felaketlerde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralananlara da acil şifalar dilemek istediğini belirterek, "Tüm Faslılara ve Libyalılara en içten başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Biz de bu yılın başlarında iki büyük deprem yaşadık ve o zor dönemde bize vermiş olduğunuz destek ve dualarınız için hepinize teşekkür ederiz." ifadelerini kullandı.
Erkan, dünyanın on yıllarca süren arz fazlası, düşük faiz oranları ve düşük enflasyon döneminden tedarik zinciri kısıtlamaları, kalıcı enflasyon ve en önemlisi de kritik ham maddeler ve ana metallere ilişkin olarak artan jeopolitik istikrarsızlık ve kaynak milliyetçiliği riski dönemine geçtiğini vurguladı.
İkinci saydığı hususun, yüksek düzeydeki fiyatların ek sebeplerinden birini temsil ettiğini aktaran Erkan, bu tür kıt küresel kaynakların, İİT'de olduğu gibi politika oluşturmada küresel bir optimizasyon ve koordinasyon yoluyla ele alınması gerektiğini, merkez bankaları olarak bu sorunların çözümünde kendilerine önemli bir görev düştüğünü ifade etti.
Merkez Bankası Dijital Parası
Hafize Gaye Erkan, konuşmasında, MBDP konusunda da şunları kaydetti:
"Gelişmiş ülke merkez bankalarının girişimleri belirli bir olgunluğa ulaşmak üzere ve güvenli ve dayanıklı MBDP sistemlerinin oluşturulmasında BIS'in rolünün ve İİT iş birliğinin kilit önemde olduğu kritik bir dönüm noktasındayız. Kendi dijital para teknolojilerini geliştiren ülke örnekleri var. Dijital paranın nihai gücü, yalnızca dijital para olmasından değil, merkez bankasının ihraç ettiği bir parasal teknoloji olmasından gelmektedir. Birlikte çalışabilirlik ve yüksek performanslı ödeme işleme sistemleri olmadan hiçbir MBDP projesi, kapsayıcı, daha yeşil ticaret ve yatırım konuları açısından etkin ve etkili bir küresel aktarım sağlayamaz."
İslam İşbirliği Teşkilatı'ndaki iş birliğinin; birlikte çalışabilirliğin test edilmesi, ticaret ve havale işlemlerine ilişkin sınır ötesi MBDP işlemlerinin kolaylaştırılmasının sağlanması açısından kilit öneme sahip olduğunu vurgulayan Erkan, "Bu açıdan küresel operasyon önemlidir. Optimizasyonun sadece bir ülke için değil, her bir firma veya kullanıcı göz önünde bulundurularak yapılması gerekir." ifadelerini kullandı.
TCMB Başkanı Erkan'dan 'kararlılık' vurgusu
TCMB’nin yeni KKM kararının ayrıntıları
Merkez Bankası'ndan yeni 'KKM' kararı
Merkez bankalarının dijital para yarışı hız kazanıyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bu dijital çağda, Dünya bir dijital para arayışındayken, bazı uyanıklar ellerindeki Eski parayla yani "DOLAR" ile maddi duran varlıklarınızı alabilirler, Aman dikkat...
Uluslararası kamu otoriteleri yani milleti temsil eden devletler iktisadi faaliyetlerinde para sistemini merkez banklarına yetkilendirmektedir. Kullanım amaçları, fonksiyonları, kayıt dışı usulsüz işlemleri ayrı konudur. Bir kaç devlet dijital paraya geçti çoğu geçiş aşamasındalar. Şimdi devletlerin dijital paraları ve bu devletlerin ekonomisini temsil miktarda bir dünya dijital para birimi oluşturulması gerekiyor. Bu para birimi iktisadi işlemlerde, borsası olmayan ödeme aracı ve değer ölçme aracı olarak kullanılmalıdır. Finans sisteminde ise ayrı platformda ülkelerin durumlarına göre Müslümanlar için faizsiz diğerler faizli için artık yeni sistemleri ülkeler aralarında oluşturmalıdır. Eğer bir anlaşma olmazsa yakında ÇİN MERKEZ BANKASI Dijital parası dünyada tüketim amaçlı günlük borsası olmadan kullanıma sunacaktır. BU yönde geçmişte açıklamaları oldu.
Mail bile yazdım, okuyan anlamadı :D şimdi dijital TL bas... globalde dijital usd işlemleri yapan kripto para birimini yan dan paravandan kurdur :D devlet gayri resmi ayda resmi bu usd ör tether gibi sanal parayı sisteme soksun... Aynı biçimde yanal usd ye endeksi bu paravan şirket globalde bir çok platformda işlem görür, komisyon vb olarak iş yapar ,ülkemizdede TL fazlalıklar buraya çekilebilir. Bir nevi swap'ın arka bahçesi gibi olur... TL üzerinden avantajlı çevrimler sağlanabilir. Yani karşılıksız tl bir nevi az az buralarda çevrilebilir. Tether tarzı oluşan usd bazlı/euru bazlı sanal platformda ülkemize döviz girdisi , el atlından desteklemeler, kredi verme sistemleri farklı sistemle rile entegre olabilir. Hayal mı? iyi kötü test etmek laızm :D sağlam ekıp ile denemeler, umanlarla beyın fırtınası. Bakarsın globalde etkın olan usd karşıtı bir mecra doğar :D .. yazıyoruz, okuyan anlamıyor maillerimizi sunumumuzu :D biz gidelim ABd ye...
Helal olsan RTE na ilk diz çöktüren birisi olarak ekonomi tarihine geçmiştir.Ülke ekonomik olarak batırılmış idi düzeltmeye çalışılmaktadır.kendisinin yaptıklarını mantıklı buluyorum ve destekliyorum.
batmanın ne olduğunu biliyon mu sen heykeltraş
Ulkeden kacıs basladı. Londra bildigin Istanbul oldu ipini koparan Londra ya tasınıyor. Memlekette hic bir sey kalmadı. Devlet hastanelerinde artık ameliyatlara yeni yetme doktorlar giriyor. Olun deniyor yani buda Dijital koin yapacakmıs. La oglum zaten senin milli paran en kotu koinden daha better devaluasyon yıllık %375
Allah akıl fikir versin. Ne dijital parası dalga mı geciyorsunuz. Dunya bankasınsan 800 milyon dolar almak icin 3 milyon dolar harcanır mı. Bence artık okeye donuyorsunuz bitmisti bu is fis cekikme uzere. Hani para getirecektiniz kardesim hani Batıya yakındınız falan filan fismekan? Ya kariyerinizi kurtaran Araplar olmasa issiz kalacaktınız hakkınızdaki davalar yuzunden. Size o davlar suclamalar varken kimse is vermezdi tutunuz merkez bankası baskanı oldunuz boyle baskana kim guvenir ki. Bitmisti bu ulke.
tcmb başkanı bayan emekli memur sürünüyo haberiniz varmı içiniz rahatmııııııııııııııı
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:30)