E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Rapor şu şekilde:
"Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında başlayan faiz indirim döngüsüne 8.si de eklendi. Merkez piyasa tahminleri ile örtüşen şekilde 100 baz puan faiz indirimine giderek politika faizini %9,75 seviyesinden %8,75 seviyesine çekti.
Karar metnindeki paragraflarda ise bazı değişikliklerin olduğu görülüyor. İlk iki paragrafta önemli bir değişiklik gözlenmezken, üçüncü paragrafta “Ocak ve Şubat aylarında finansal koşullardaki iyileşmenin de katkısıyla güçlü bir eğilim sergileyen iktisadi faaliyet, korona virüs salgınının dış ticaret, turizm ve iç talep üzerindeki etkilerine bağlı olarak Mart ayı ortalarından itibaren zayıflamaya başlamıştır. Salgın hastalığa bağlı gelişmelerin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılması açısından finansal piyasaların, kredi kanalının ve firmaların nakit akışının sağlıklı işleyişinin devamı büyük önem arz etmektedir.” İfadesinin girdiği görülmekte.
Merkez Bankası faizi 100 baz puan indirdi
Burada Ocak ve Şubat ayında ekonomide yaşanan iyileşmenin Mart ayından itibaren bozulma kaydettiğini gösteriyor. Bununla birlikte parasal ve mali tedbirlerin ekonomik üretim faaliyetlerin potansiyelini destekleyerek finansal istikrara ve salgın sonrası toparlanmaya katkı yapacağı değerlendirilmektedir. Ayrıca aynı paragrafın son cümlesinde belirgin şekilde iyileşme kaydeden cari işlemler dengesinin, emtia fiyatlarının ve ithalatın sınırlayıcı etkisiyle yıl genelinde ılımlı seyrin korunabileceğini değerlendiriyor. Bu durumda cari fazla eğiliminin korunabileceğine işaret ediyor.
Dördüncü paragrafta ise “Üretim ve satışlardaki düşüşe bağlı birim maliyet artışları takip edilmekle birlikte toplam talep koşullarının enflasyonu sınırlayıcı etkisinin arttığı tahmin edilmektedir.” İfadesi eklenmiş. Bu durum üretimdeki kayıpların birim maliyetler üzerinde etkili olabileceğine sinyal oluşturmakta. Ayrıca talep zayıflığının enflasyonda aşağı yönde itici etkisinin olduğu yorumlanmaktadır.
Devamında ise “Bu gelişmeler doğrultusunda yıl sonu enflasyon tahmini üzerindeki risklerin aşağı yönlü olduğu değerlendirilmiştir.” Yer alan ifadenin 30 Nisan tarihinde açıklanacak olan 2.enflasyon raporunda 2020 yılında aşağı yönlü revizyonunun gelebileceğine işaret ettiğini değerlendiriyoruz. Bir önceki karar metninde bu ifade aşağı yönlü risklerin arttığı yönünde olurken bu metinde değerlendirilmiştir şeklinde kalıbın değiştirildiği dikkat çekiyor.
Diğer alt paragraflarda önemli bir değişiklik yok. Merkezin kararı da, karar metnini de piyasalar için sürpriz niteliği oluşturmadı.
Dolar, faiz kararı sonrası hareketlendi
Yaşadığımız süreç ekonomik faaliyetlerin desteklenmesi adına atılan adımları gerektirmekte. Buradaki faktör finansal istikrar ve özellikle enflasyon patikası ile uyumlu bir tablo. Fakat Merkezin açıkladığı bugünkü metin, yaşanılan sürecin geleceği nokta, ekonomik veriler ile risk primindeki seyrin izlenerek bir adım atılacağına işaret ediyor.
Bir diğer alınan mesaj ise enflasyon raporunda 2020 yılı için yapılması olası aşağı yönlü bir revizyon şeklinde değerlendirmekteyiz.
TL'de kısa vadede beklenti ne?
Bundan sonraki süreçte Merkez tarafından takip edilecek detayda global Merkez Bankaları ile kurulacak olan swap hattı süreci olacak.
Bunun nasıl ilerletileceği ya da hangi ülke Merkez Bankaları ile olacağı kısmı belirsizliğini koruyor. Bu durum gelecek günlerde yakından takip edilecek.
Karar sonrasında Endeks cephesinde satışlar hız kazandı. Kurda yukarı yönlü fiyatlamalar öne çıkarken, 7 TL seviyesinin aşılamadığı görüldü. En yüksek seviye 6,9996 olurken anlık hareket 6,9979 seviyesinde geçiyor."
TCMB faiz indirimlerine devam edecek
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
SIFIRA DÜŞÜR KURTUL YALAKALIKTA BİRINCİ OLURSUN BU EKONOMİDE ANLIYORSAN ARAP OLAYIM DOLARI DÜŞÜRDE GÖREYİM DELIKANLI
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:03)