Geçici TBMM Başkanı Deniz Baykal'ın açılış konuşmasında, "Geçici genel başkanınız olarak ilk andı ben içiyorum" demesi üzerine Meclis Genel Kurulu'nda gülüşmeler oldu. Baykal, yaptığı konuşmada, "Milletin takdir ettiği uzlaşmayı partilerimizin işletmesi gerekiyor. Uzlaşma elbette hukuk, ahlak ve turtseverlik temelinde olacaktır" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara milletvekilleri yemin etmeden önce Atatürk için yapılan 1 dakikalık saygı duruşunun ardından TBMM’den ayrıldı. Abdullah Öcalan'ın yeğeni HDP Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan, geçici katip üye sıfatıyla TBMM Başkanlık Divanı'nda görev aldı. Geçici Başkan Baykal ile Öcalan'ın aynı karede yer aldığı fotoğraflar, günün önemli anlarından biri oldu.
"KUTUPLAŞMA SÜRDÜRÜLEMEZ" En yaşlı üye unvanıyla Meclis’in geçici başkanlığını üstlenen CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Genel Kurul’da yemin edip görevine başlarken küçük bir dil sürçmesi yaşadı. “Geçici genel başkanınız olarak ilk andı ben içiyorum” diyen Baykal, milletvekilleri ve ziyaretçilerden yükselen gülüşmeler üzerine bakakaldı. Locaya baktığında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da gülüşmelere katıldığını gören Baykal, hatasını anlayınca gülümsedi ve “Geçici Meclis Başkanı olarak” diye düzeltip açış konuşmasını yaptı. Baykal, Atatürk’ün Meclis’in açılış törenlerinde yaptığı gibi konuşmasını ayakta sürdürdü. Baykal, Meclis’e şöyle seslendi:
"UZUN BİR TEK PARTİ DÖNEMİ" “Burada görev yapacak bütün milletvekilleri, artık milli siyasi kimliğimizin ayrılmaz birer parçasıdır. Dünyanın pek çok yerinde millet meclislerini devletler kurmuştur. Bizde ise devleti de orduyu da Millet Meclisi kurmuştur. 1999 yılından beri dünyanın en büyük 20 ekonomisinden biriyiz. Bu tablo, milletimizin ve onu temsil eden TBMM’nin iftihar tablosudur. Türkiye’yi bu noktaya taşımakta kuşaklar boyunca hakkı ve emeği geçen, bütün insanlarımızı şükranla anmak manevi borcumuzdur. Şimdi yeni bir Meclis ile karşı karşıyayız. Birbirini anlamak, saygı göstermek zorunda olan insanlardan oluşan bir Meclis. Ancak el ele verirlerse ayağa kalkabilecek olan, ancak kol kola girerlerse ilerleyebilecek olan insanlardan oluşan bir Meclis. Milletimizin takdiri böyle oldu. Şimdi bunu işletmek zorundayız. Uzun bir tek parti yönetimine dayanan iktidar döneminin acı tatlı deneyimleri sonucunda milletimizin kararı, uzlaşmak, işbirliği yaparak yönetmek doğrultusunda olmuştur. Elbette uzlaşma temelinde hukuk olacaktır, ahlak olacaktır, yurtseverlik olacaktır. Partilerimizin temel ilkeleri, barış içinde yaşamamızı imkânsız kılmayacaktır.
İNANÇ ÖRGÜTLERİNE MESAJ Demokrasi, kudret sahiplerinin lütfu değil mecburiyetidir. TBMM, yeni bir demokrasi inşa etmenin çoğulcu altyapı şartlarına sahiptir. Geçmişte yaşanan gerginliklerin, çatışmaların, dayatmaların sonucunda ortaya çıkan kutuplaşmayı sürdürmenin şartları artık kalmamıştır. TBMM’nin bunu en iyi şekilde değerlendireceğine inanıyorum. Meclis’in bu yapısını, iktidar kullanmanın önünde bir engel gibi düşünmemeliyiz. Belki de tam tersine bu Meclis yapısı birbirimizi anlamanın, birbirimize saygı göstermenin, işbirliği yaparak katılımcı bir demokrasiyi hayata geçirmenin bir fırsatı olarak değerlendirilmelidir. Birbirinden farklı din inanç ve mezhep kimliklerine farklı etnik kimliklere sahip olmamız, bizi tek ve ortak bir milli siyasi kimlikte birleşip bütünleşmekten alıkoymamıştır, bundan sonra da alıkoymayacaktır. Din ve inanç özgürlüğü demokratik bir toplumda doğal olarak din ve inanç örgütlenmelerinin ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Ama bu durum din ve inanç örgütlerinin sıcak siyaset ve bürokrasi alanlarında mevzilenmeleri sonucunu doğurmamalıdır.
Genel Kurul'da ilk yemini AK Parti Bursa Milletvekili engelli Bennur Karaburun yaptı. Karaburun'un kürsüye gelmesi için rampa hazırlandı. Karaburun'un yemin etmesinin ardından rampa görevliler tarafından kürsünün önünde alındı. Daha sonra 25. Dönem milletvekilleri sırayla yemin etmeye başladı.
MİLLETVEKİLLERİNİN ETTİĞİ YEMİN METNİ: "Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa'ya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim."
Konuşması sonrasında ilk yemini Geçici Başkan sıfatıyla Deniz Baykal yaptı.
Milletvekilleri de Adana ilinden yemin etmeye başladı.
HDP'Lİ 3 MİLLETVEKİLİ BUGÜN YEMİN ETMEDİ HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım'ın kayınpederinin vefatı, HDP Adana Milletvekili Rıdvan Turan geçirdiği operasyon ve HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat'ın annesinin ve kız kardeşinin geçirdiği trafik kazası dolayısıyla yemin törenine katılamadıkları öğrenildi. HDP'li milletvekillerinin katıldıkları ilk Genel Kurul oturumunda yemin ederek yasama faaliyetlerine başlayacakları belirtildi.
CHP'DEN DE İKİ KİŞİ YEMİN EDEMEDİ CHP'li Haluk Koç ve Gülsüm Bilgehan yurtdışında oldukları için yemin edemedi.
ERDOĞAN LOCADAN İZLEDİ Geçmişte bazı cumhurbaşkanlarının yaptığı gibi Erdoğan da yemin töreninin ilk bölümünü locadan izledi. Erdoğan’ı Şeref Kapısı’nda karşılayan Baykal, Başkanlık Divanı’nda yerini aldığı sırada Erdoğan da Cumhurbaşkanlığı locasına geldi. Baykal, birleşimi açtıktan sonra Erdoğan’ın Genel Kurul’a geldiğini bildirdi. Erdoğan, salona girdiğinde AK Parti milletvekilleri ve bazı ziyaretçilerce ayakta alkışlandı.
And içme sırası Ankara milletvekillerine geldiğinde Baykal, gelenek olduğu üzere Atatürk’ün aziz ruhu için salondakileri saygı duruşuna davet etti. Erdoğan, saygı duruşunun ardından Genel Kurul’dan ayrıldı. Baykal, “Sayın Cumhurbaşkanımız Genel Kurul’dan ayrılmaktadır. Kendilerine teşrifleri için teşekkür ediyoruz” dediğinde yine AK Partili vekiller ve bazı ziyaretçiler alkışladı. Erdoğan’ın salonda bulunduğu dakikalarda yemin eden AK Parti milletvekillerinin büyük bölümü, yemine başlamadan önce locadaki Erdoğan’ı başlarıyla selamladılar. Bazı AK Partililer Erdoğan’dan sonra kabine sıralarına dönerek Davutoğlu’nu da selamladılar.
Yemin törenine Bakanlar Kurulu üyeleri ile AK Parti, CHP, MHP ve HDP'nin Genel Başkanları da katıldı. Milletvekilleri yemin töreni öncesi birbirleriyle kucaklaştı ve tebrik etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tokalaşmadı. Başbakan Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu Genel Kurul'a aynı anda girdi.
AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise Bahçeli'nin yanına giderek tokalaştı. CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka da Bahçeli başta olmak üzere HDP'lileri tebrik etti. Törene yabancı misyon temsilcileri ile bazı yüksek yargının temsilcileri katıldı. Genelkurmay'dan törene kimse katılmazken, basın mensupları yoğun ilgi gösterdi. Ayrıca yemin etme törenini milletvekillerinin aileleri de izledi.
Başbakan Davutoğlu yemin etti TBMM’nin 25. döneminde milletvekili yemini sırası Konya’ya geldiğinde AK Partili milletvekillerinin alkışları eşliğinde kürsüye gelen AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, milletvekilli yeminini etti.
KILIÇDAROĞLU YEMİN ETTİ 25. dönem yemin töreninde sıra İzmir milletvekillerine geldiğinde CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu kürsüye gelerek yemin etti. Kılıçdaroğlu, kürsüye CHP’li milletvekillerinin alkışları eşliğinde çıktı. Kılıçdaroğlu’nun ardından Tuncay Özkan ve Meclis’in ilk Roman milletvekili Özcan Purçu da yemin etti.
En ilginç yemin CHP'li vekilden geldi CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, yemin sırasında namusum ve şerefim üzerine derken sol yumruğunu sıkıp havaya kaldırdı, sağ elini ise kalbinin üzerine koydu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.