TBMM Genel Kurulu'nda, 26. Dönem milletvekillerinin yemini tamamlandı.
Genel Kurul'da milletvekillerinin yemini, 9,5 saat sürdü. En yaşlı üye sıfatıyla birleşimi yöneten Geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal, birleşime yalnızca 45 dakika yemek arası verdi.
Milletvekili sıralarının üzerine kırmızı ve beyaz güllerden oluşan birer demet çiçek konuldu. Milletvekilleri, birleşim öncesinde birbirlerini tebrik ederek ayaküstü sohbet etti.
Töreni, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, aralarında ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass'in de olduğu yabancı misyon şefleri, eski bakan ve milletvekilleri, bürokratlar izledi.
Salona ilk olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu, son olarak da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu geldi. Bahçeli, yemin törenini baştan sona izledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, birleşim açılırken kendisine ayrılan locada yerini aldı. AK Parti milletvekilleri, bakanlar ve dinleyiciler, Erdoğan'ı ayakta alkışlarken muhalefet partilerinin yerlerinden kalkmadığı ve alkışlamadığı görüldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yemin sırası Ankara milletvekillerine geldiğinde Atatürk için yapılan saygı duruşunun ardından Genel Kurul'dan ayrıldı. Erdoğan'ı, Meclis'e geliş ve gidişinde ikinci en yaşlı üye sıfatıyla karşılayan AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman, locada da kendisine eşlik etti.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, yemin sırası Ankara milletvekillerine geldiğinde talebi üzerine yemin ettikten sonra Genel Kurul'dan ayrıldı.
Bazı milletvekilleri de mazeret bildirerek sıraları gelmeden yemin etti.
Ameliyat olan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yemin törenine katılmadı. HDP Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Figen Yüksekdağ ise İzmir milletvekillerinden önce yemin ederek Genel Kurul'dan ayrıldı.
MHP Genel Başkanı ve Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli, yeminin ardından partilileri tarafından ayakta alkışlandı. Bahçeli'yi bazı AK Parti milletvekilleri de alkışladı.
Kılıçdaroğlu İzmir milletvekillerinin yemin etmesinin ardından Genel Kurul'dan çıkarken, Bahçeli ise birleşim kapanıncaya kadar salondan ayrılmadı.
Türkeş ve Yıldırım'a alkış Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş ile AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, yemin için kürsüye gelişlerinde AK Parti milletvekilleri ve dinleyicilerin yoğun alkışıyla karşılandı.
AK Parti Ankara Milletvekili Vedat Bilgin, HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman ve AK Parti Sivas Milletvekili Mehmet Habib Soluk, şaşırdığı için yemin metnini ikinci kez okudu.
AK Parti Bayburt Milletvekili Şahap Kavcıoğlu ise yemin metnini HDP sıralarına bakarak okudu. HDP'liler bunun üzerine "Önüne bak" diyerek Kavcıoğlu'na tepki gösterdi.
Demirtaş'ın yanı sıra HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, HDP Mardin milletvekilleri Ali Atalan ile Gülser Yıldırım Genel Kurul'da bulunmadıkları için yemin etmedi.
24 YIL SONRA AYNI TARTIŞMA HDP Ağrı Milletvekili Zana, Kürtçe başladığı yeminde, metindeki "Türk milleti" yerine "Türkiye milleti" ifadesini kullandı. Bunun üzerine, birleşimi yöneten Geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal, "Yemin metni aynen okunmamıştır. Yemin metni aynen okunmuş sayılamaz" diye uyarıda bulundu. Zana, yemini tekrar etmeden Genel Kurul'dan ayrıldı. Zana, birleşim sona ermeden andiçmeyen milletvekilleri arasında adının okunmasına rağmen yeniden kürsüye çıkmadı. Zana'nın yemini, 24 yıl sonra yine tartışma konusu oldu.
1991 YILINDA NE OLMUŞTU? 6 Kasım 1991... TBMM'deki olaylı yemin krizinde sıra Diyarbakır'a geldiğinde kürsüye çıkan Diyarbakır milletvekili Leyla Zana, yemin ettikten sonra "Bu yemini Türk ve Kürt halklarının kardeşliği için yapıyorum" anlamına gelen Kürtçe sözler sarf edince Meclis karışmıştı.
Birleşimi yöneten Baykal, "Bu birleşimde andiçmeyen milletvekilleri katılacakları ilk birleşimin başında and içebilecekler" dedi.
HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan da yemini öncesinde Arapça "Halkların huzuru, barışı ve kardeşliği için" ifadesini kullandı.
Milletvekillerinden ilginç görüntüler AK Parti İzmir Milletvekili Necip Kalkan, yeminini, boyuna astığı Türk Bayrağı ile yaptı.
HDP'li milletvekilleri yakalarında siyah kurdele taşırken, CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, Ankara Garı'nda yaşamını yitiren CHP Gençlik Kolları üyelerinin fotoğraflarını yakasında taktı.
CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi ve İzmir Milletvekili Musa Çam, yemin ettikten sonra sol kolunu havaya kaldırırken, AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk ise kürsüden ayrılırken rabia işareti yaptı.
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, yakasında,10 Ekim'de Ankara'da intihar saldırısında yaşamını yitiren Malatyalı gençlerin resimlerinin olduğu kokart ile yemin etti.
CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, yemin ettikten sonra Genel Kurul'da periscope üzerinden yaptığı yayınla yemin törenini takipçilerine gösterdi.
Milletvekili yakınları locadan yemin törenini izledi. Yoğun ilgi üzerine izleyici locasında yer tartışmaları yaşandı. Baykal'ın uyarılarına rağmen dinleyiciler, yakını milletvekillerinin yemini alkışladı. Locanın yanı sıra Meclis lokantaları ve kulislerde milletvekili yakınları nedeniyle yoğunluk yaşandı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yemin törenine verilen arada makamına çıkarken kuliste milletvekili yakınları ve çocuklarının selfi taleplerini kırmayarak kendileriyle fotoğraf çektirdi.
Milletvekilleri, yemin töreni sürerken Türkiye-Yunanistan milli maçını kulislerdeki televizyonlardan izledi. Yemin töreninden sonra bazı milletvekilleri, Şeref Holü'nde töreni izlemeye gelen yakınlarıyla hatıra fotoğrafı çektirdi.
Birleşimi yöneten Deniz Baykal, yemin törenin ardından TBMM Başkanı seçiminin yapılacağını hatırlatarak, adayların 5 gün içinde Geçici Başkanlık Divanı'na bildirilmesi gerektiğini söyledi. Baykal, birleşimi seçim turlarının yapılacağı 22 Kasım Pazar günü saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.