E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTBMM Başkanı Şentop'tan önemli açıklamalar---

TBMM Başkanı Şentop'tan önemli açıklamalar

TBMM Başkanı Şentop'tan önemli açıklamalar
28 Nisan 2019 - 12:45 borsaningundemi.com

Mustafa Şentop, CNN Türk'te Hakan Çelik'in sunduğu Hafta Sonu adlı programda, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanlığı Hükümet  Sistemine ilişkin, "Gelenekler vardır, alışkanlıklar vardır. Bunların birden bire  yürürlüğe girmesiyle beraber mevzuatın kesilmesi ve tamamen yeni bir dönemin  hemen başlamasını beklemek yanlış olur. Biraz zamana ihtiyacı var yerleşebilmesi  için." dedi. 

Şentop, CNN Türk'te Hakan Çelik'in sunduğu Hafta Sonu adlı programda,  gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hakan Çelik'in "Meclis'imizin 100'üncü yılına çok az kaldı. Özel bir planlama var mı? Mesela, dünya çapında nir etkinlik, devlet adamlarının veya parlemento başkanlarının davet edileceği, özel konuşma yapmak üzere Meclis Genel Kurulu'na alınacakları yönünde bir planlama var mı?" sorusunu yanıtlayan TBMM Başkanı Şentop, "Özel etkinlikler planlanıyor" açıklamasında bulundu.

Şentop sözlerine şöyle devam etti:

"19 Mayıs 1919'un 100'üncü yılını aslında bu yıl kutlayacağız. Bu konuda Cumhurbaşkanımızın yayınlamış olduğu genelgeyle bu süreçle ilgili bir program hazırlanıyor. Meclis'le iglili kısımda bizim düşündüğümüz birtakım çalışmalar var. 100'üncü yıllar, tabii önemli dönüm noktaları... Her yıl ayrı bir coşkuyla ayrı bir hatırlamayla kutlanıyor ama 100'üncü yıl için daha özel etkinlikle, 100 yıllık dönemin bir muhasebesini yapan bir çalışma ortaya koymak istiyoruz. Henüz çok somutlaşmış değil."

SİYASİ AKTÖRLER HESABA KATILMADAN DEĞERLENDİRME YAPMAK YANLIŞ

-Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçiş süreci, uzun bir süreç oldu. Önceki döeme göre, TBMM'de nasıl bir fonksiyon ve rolü itibariyle ilgili nasıl bir farklılık oluştu?

Şentop: Anayasa değişikliği, kanun değişikliği ya da bir sistem değişikliğinin hemen gerçekleşmesini beklemek yanlış olur. Bir takım gelenekler, alışkanlıklar vardır. Bunların da birdenbire mevzuatın kesilmesi ve yeni bir dönemin hemen başlaması yanlış olur. Yeni yapının yerleşmesi için biraz zamana ihtiyaç var. Bu bakımdan biz anayasa değişikiliğinden sonra da 24 Haziran Seçimleri'ne giderken de seçim sonrasında da başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere bu yeni sistemin bütün kurum ve kurallarıyla yerleşmesi için önümüzdeki dönemde çalışmalar yürüteceğimizi de ifade etmiştik.

Türkiye daha önce parlamenter sistemde idi. Ama Türkiye klasik parlamenter sistemle başlayıp yavaş yavaş başkanlık sistemine ilerleyen bir seyir izlemiştir. Burada bir değişikliğe gitme ihtiyacı hasıl oldu. 1988 yılında çıkarttığımız bir hukuk dergisinde, ben yayın yönetmeniydim, mesela Sayın Cumhurbaşkanımız il başkanıyken ondan da görüş almışız başkanlık sistemiyle ilgili. Temel farklılıkları söylemek isterim. Parlamenter sistemde tam anlamıyla bir kuvvetler ayrılığı olmuyor. Parlamenter sistemde hükümet parlamentonun içinden çıkıyor. Parlamenter sistemin kendi içinden hükümet çıkarma ve bu hükümeti denetleme problemleri var. Yürütmenin yasamanın içinden çıkmaması, ayrımı yeni sistem de temel şey. Yeni sistemde yasama ve yürütmede ayrı ayrı oy kullanılacağından burada farklılaştırma ihtimali var.

-Yeni sistem, dünyada hangi ülkenin sistemine benziyor?

Şentop: Fransa’daki yarı başkanlık esasen tam benzemiyor. ABD’yi esas alan bir çalışmaydı. Modelimiz 2013 yılında hazırlanmış çalışmayı esas alan hükümet modeliydi. Trump gelene kadar ideale yakın bir sistem olarak niteleniyordu ABD sistemi. Siyasi aktörler hesaba katmadan değerlendirme yapmak yanlış olur. Siyasi aktörler ve siyasi konjonktür bütün sistemlerde farklı tablolar ortaya koymuştur. Siyasi aktör sistem ne olursa olsun farklı bir istikamet verebiliyor. TBMM bütün farklı görüşlerin temsil edildiği bir yer. Yürütme öyle değil... Temel mesele şu siyasetin zaman zaman gerginleştiği ciddi tartışmalara neden olduğu doğrudur. Seçim öncesi görülüyor genelde bu durum. Ama seçim bitikten sonra gerçek gündeme dönmek gerekiyor. Kendimizi ayrıştırmak değil katkı sunmak önemlidir.

FRANSA'YA MESAJ

Türkiye bu konuda elinden geleni, yaptı yapmaya devam ediyor edecek. Daha farklı yöntemler geliştirilmesi de lazım. Türkiye bu konunun parlamentoların, siyasetçilerin işi olmadığını söylüyor.

Parlamentoların karar vereceği bir mesele olmadığını söylüyor. Bu konunu tarihçilerin bilim adamlarının işi olduğunu söylüyor. Türkiye’ye ait olan arşivleri bütün dünyadaki tarihçilere açtığını aynı şekilde Ermenistan’ın da arşivlerini açması gerektiğini söylüyoruz. Fransa’nın bu konuyu istismar eden siyasetçileri var. Bazı lobiler bazı çevreler var. En son ben de sanıyorum üç hafta kadar önceydi Antalya’da NATO toplantısında bir Fransız aslen kendisi Tunus kökenli, 2012’de Fransız vatandaşlığı almış ailesi halen Tunus’ta bir hanımefendi, kendisinin Paris belediye başkanlığı gibi bir hedefi olduğu ve her toplantıda medyatik şovlar yaptığı bana söylenmişti. Orada buna benzer şeyler söyledi. Üç cümle kurabiliyor dördüncü cümlesi yok. Neden çünkü siyasetçinin işi değil bilmek zorunda da değil. Bir kanaatiniz olabilir ama meseleyi bu kanaat üzerine inşa edemezsiniz. Türkiye’nin bu konuda farklı dillerde yayın yapması bir takım tartışma programlarıyla Türkiye’nin görüşünün anlatılması gerektiğini düşünüyorum.

"Sayın Güven’in açlık grevi kendi kişisel durumu ya da cezaevi şartlarıyla ilgili değil"

Uzun bir süreç onu hep beraber takip ediyoruz. Leyla Güven 24 Haziranda milletvekili seçildi. O zaman cezaevindeydi. Cezaevindeydi tutuksuz yargılama karar verildi. Orada başlamış olan bir açlık grevi var.

Açlık grevi neden yapılıyor? Genelde açlık grevleri cezaevlerinde bir yöntem olarak dünyada da farklı ülkelerde kullanıldığını görüyoruz.
Cezaevindeki şartların kendi kişisel şartlarının iyileştirilmesiyle ilgili talepleri olur. Bunlar karşılanmadığında açlık grevlerine varan bazı protestolar yapılmaya başlanırdı. Sayın Leyla Güven’in açlık grevi kendi kişisel durumu ya da cezaevi şartlarıyla ilgili değil. Onun talebi daha farklı. Onun talebi mahkum olmuş olan terörist başının İmralı’daki bazı durumuyla ilgili talepler. Bu doğru bir şey değil. Bir siyasetçi kendi durumuyla, kendi talepleriyle ilgili şey yapabilir bir eylem yapabilir. Bu doğrudur anlamında demiyorum ama bu anlaşılabilir. Fakat onun talepleri çok daha farklı talepler kendisine mahsus değil bir başka mahkumla ilgili talepler. Bu bakımdan ben bu eylemin en kısa zaman bir mantığı olmayan eylemin sona erdirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu ziyaret konusunun da doğru bulmayacağımı ifade edeyim.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Çukurova zaferi28 Nisan 2019 23:55

    Fransanın kuyruk acısı var. çukurovada, karboğazı baskınında 1000 kişilik profesyonel askeri 44 kuvayii milliye kahramanlarımızca imha edilip,yaşadıkları kabus dolu pusu sonucu 650 üzeri esir alındığından beri, Fransa ermenileri destekler oldu :D Unutma fransa, Türkler çılgındır... "karboğazı baskını" araştırın... Biz ne ezdiğiniz cezayir, ne devşirdiğiniz diğer dunya devletleri asla olmayız, dedenin ömrü yetmedi öyle bişe görmeye, seninde ,çocununda, torununda ömrü yetmez : ))) Tarih okumayanlar, ermeniler üzerinden acılarını dindirme sevdasındalar. Tarihi yazan ise Türker : )))

  • Fransa devleti28 Nisan 2019 23:45

    Fransa olarak bizlere böyle post koydunuzya çıldırıyor ve korkuyoruz. Uyarılar müttefik ülke  Türkiyeden gelince şaşırdık. Türklerden korkuyoruz ve susuyoruz. (Avrupa mehter sesinden korkuyor.)