E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türk tekstil firmalarının Sırbistan ilgisi devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda Birleşik Tekstil'in fabrika yatırımı yapacağı haberinin gelmesinin ardından bu kez de benzer bir haber Türkiye'de tekstil sektörünün önde gelen firmalarından Taypa'dan geldi.
Geçtiğimiz günlerde bizzat Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile görüşen Taypa yetkilileri, ülkede bir fabrika açma niyetlerinin olduğunu söylediler.
Konuyla ilgili resmi açıklama da Cumhurbaşkanı Vucic'in makamı tarafından yapıldı.
Açıklamada, Taypa'nın açacağı fabrika için Kraljevo, Raska ve Loznica bölgelerinde incelemelere devam ettiği ve bin 500-2 bin kişi arasında istihdam sağlayacak fabrikanın bu bölgelerden birinde olacağı kaydedildi.
"BALKANLARI YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ"
Sırbistan'dan yapılan açıklamanın ardından konuyla ilgili haberturk.com'a bilgi veren Tay Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Toprak, sadece tekstil olarak değil grup olarak Balkanlar bölgesinin yatırım için odaklandıkları coğrafyalardan biri olduğunu söyledi.
Bölgeyi yakından takip ettiklerini anlatan Toprak, "Bu kapsamda Sırbistan da radarımızda yer alıyor. Konuya dair temaslarımız devam ediyor" dedi.
TAYPA'DA 6 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR
Tay Grup Türkiye'de turizm, inşaat ve tekstil alanlarında faaliyet gösteriyor. Astay Gayrimenkul ve Four Seasons otellerinin sahibi olan grubun tekstildeki en önemli yatırımı ise 1977 yılından beri faaliyette olan Taypa. Taypa'nın, biri Mısır'da dördü Türkiye'de olmak üzere toplam 5 fabrikası bulunuyor.
Ağırlıklı olarak denim üretimi gerçekleştiren şirket dünyanın en büyük markaları için üretim yapıyor ve 50'den fazla ülkeye ihracatı var. Geçtiğimiz yıl ağırlığı Avrupa ülkeleri olmak üzere 81 milyon euro ihracat yapan şirketin cirosu ise 95 milyon euroya ulaştı.
Taypa, geçtiğimiz günlerde de Cezayir'de yatırım yapacağını açıklamış ve bunun için TAYAL SPA adında bir şirket kurmuştu. Toplam 2.5 milyon metrekare üzerine kuracağı Organize Tekstil Sanayi Bölgesi ile Avrupa’nın ve Doğu Akdeniz havzasının en büyük tekstil üretim tesisine sahip olacak.
Taypa'nın hedefi ise 2019 yılında halen Cezayir'de inşaatı devam eden tesislerini de faaliyete geçirerek dünyanın ilk beş tekstil ve hazır giyim üreticelerinden birisi olmak.
İLK JEANCİ TEKSTİL GİTMİŞTİ
Türkiye'den Sırbistan'a yatırıma giden ilk tekstil firması Jeanci Tekstil olmuştu. Önce Leskovac şehrinde arkasından da Krupanj'da bir fabrika açan şirket şimdiye kadar 10 milyon eurodan fazla yatırım yaptı. Jeanci'nin sağladığı istihdam ise bin kişiyi aştı.
Jeanci'nin arkasından Aster Tekstil ve Tibet Moda da Sırbistan'da yatırım kervanına katılan firmalar olmuştu.
Dünya Petrol Kongresi için İstanbul'a gelmişti
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, geçtiğimiz günlerde yapılan Dünya Petrol Kongresi için İstanbul'a gelmiş ve ülke olarak yatırımların cazip hale getirilmesi, üretimin artırılması ve ağların genişletilmesi için adımlar attıklarını söylemiş, bölgedeki yatırımlar için önemli yatırım fırsatları oluşturduklarını anlatmıştı.
Enerji tedariğinde güvenli bir yatırım ortamı hazırlamaya çalıştıklarını belirten Vucic, bu konuda Türkiye'nin desteğinin çok önemli olduğunu ve Türkiye'nin bu anlamda en anahtar ülkelerden biri haline geldiğini vurgulamıştı.
Vuçiç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de Mabeyn Köşkü’nde yarım saat süren bir görüşme gerçekleştirmişti. (Habertürk / Eren Güler)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:22)