E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Tavuk kümeslerine yaklaşık 40 gramken getirilen civcivler, 42 günün sonunda ağırlıklarının 62 katı olan 2,5 kilograma ulaştıktan sonra kesime gönderiliyor.
Balıkesir Tavuk Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Duran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yılda 2 milyon 150 bin ton civarında piliç eti tüketildiğini belirterek, bunun 500 bin tonunun Balıkesir'den karşılandığını söyledi.
Duran, Balıkesir'in piliç eti üretiminde Türkiye'de ilk üç arasında yer aldığını vurgulayarak, ilin birçok ilçesinde kurulan kümeslerde üretimlerin sağlıklı bir şekilde yapıldığını anlattı.
Piliç etinin sofraya kolay ulaşmadığını, civcivden tavuğa üretimin çok hassas olduğunu dile getiren Duran, "Yumurtadan çıkan bir civciv, 37-42 gram arasında bir ağırlıkta çiftliklere, kümeslere gidiyor. Ortalama ağırlığı 40 gram olarak hesap edersek, 42 gün sonra 2,5 kilograma ulaşıyorlar. Yani ağırlıkları 42 günde 62 katına ulaşmış oluyor. Biz üreticiler, civcivleri piliç eti tüketimine hazır hale getirmek için onların en iyi şekilde gelişimini tamamlayacağı şartları sağlıyoruz. Kümeslerde iç ısının en az 33 derece olması gerekiyor. Bu şekilde 40 güne kadar her hafta yarımşar derece düşürerek. Üretim yapıyoruz. Bu civcivlerin bahsettiğimiz optimum şartlara gelebilmesi için yediği yemden içtiği suya durduğu kümese kadar her şey uygun olmalı." diye konuştu.
Üretimlerini yaptıkları firmalardan her hafta kontrol için görevliler geldiğini belirten Duran, hayvanların 35. gününde kesim planını gerçekleştirdiklerini anlattı.
TAVUK SEKTÖRÜ SIKI DENETLENİYOR
Tavukçuluk sektörünün her türlü denetimden geçtiğini, her vatandaşın gönül rahatlığıyla piliç eti tüketebileceğini ifade eden Duran, şunları kaydetti:
"Civcivler yumurtadan çıktığı gün gıda tarım ve hayvancılık il ve ilçe müdürlüklerinden sağlık raporuyla çiftliklere gelirler. Her hafta hem müdürlüklerin hem de şirketin ilgili görevlileri gelerek kontrollerini yaparlar. Kesim öncesi de sağlık raporu alınıyor. Kesimhanelerde kontroller yapılıyor bununla da kalmıyor market zincirlerinde kontroller devam ediyor. O anlamda sağlıklı bir üretim yapıyoruz. Bu kadar denetime tabi tutulan sektör bilmiyorum. Bu bağlamda denetime güvenerek vatandaşlarımızın haftada 3 sefer tavuk eti yemelerini tavsiye diyorum."
Türkiye'de kişi başı yıllık kanatlı eti tüketiminin 20 kilogram civarında olduğunu belirten Duran, gelişmiş ülkelerde bu oranın çok daha yükseklere çıktığını aktardı.
En ucuz protein olan tavuk etinin daha fazla tüketilebileceğini dile getiren Duran, ayrıca Rusya ve Ortadoğu pazarlarına ihracatla sektörün büyüyebileceğini istihdam sağlayabileceğini söyledi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bu tür gıdaları tüketen insanlarda hatta hayvanlarda erkenden kıllanıyor cinsel organları buyuyor hatta iç organlarda kontrolsüz büyüme (kanser,tümor) oluşuyor...
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:07)