E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriTAV elektriğini kendi üretiyor---

TAV elektriğini kendi üretiyor

TAV elektriğini kendi üretiyor
29 Eylül 2013 - 08:50 borsaningundemi.com

6 ülkede 12 havalimanı işleten TAV, karbon salımı ve elektrik tasarrufunda dünya çapında uygulamalarıyla dikkat çekiyor

Dünyanın dört bir yanında havalimanı işleten TAV, sürdürülebilir ve çevreci uygulamalarıyla enerji tasarrufunda dikkat çekiyor. Sabah'ın haberine göre, 1997'de İstanbul Atatürk Havalimanı'nın işletme ihalesini alarak bu alana giren şirket, bugün 6 ülkede yönettiği 12 terminalde adeta enerji santralları kurmuş durumda. Havalimanlarındaki faaliyetlerin çevreye en az zarar vermesi için büyük çaplı teknolojik altyapı yatırımları yapan TAV Havalimanları Holding'in bu alanda aldığı birçok uluslararası ödül de var.
VERİMLİ TERMİNAL ESAS
Havalimanlarında gereksiz tüketimi engellediklerini belirten TAV Havalimanları Sürdürülebilirlik Direktörü Bengi Vargül, enerjiyi etkin kullanmanın öncelikli amaçları olduğunu söylüyor. Vargül, terminalleri daha inşaat halindeyken enerji tasarrufu sağlayacak şekilde tasarladıklarını ve buna göre yatırım yaptıklarını hatırlatarak, kısa sürede verimlilikte ciddi sonuçlara ulaştıkları bilgisini veriyor. Vargül, "2011-2012'de yolcu başına elektrik tüketimi İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yüzde 10, İzmir Adnan Menderes'te yüzde 61, Ankara Esenboğa'da ise yüzde 12 azaldı" diyor.
MEDİNE'YE ATIK SU TESİSİ VE GÜNEŞ PANELİ KURULUYOR
Güneş panelleri özellikle Medine'de yapımı süren terminale uygulanmış. Medine Havalimanı'nda bir yandan güneş enerjisinden elektrik üretilirken bir yandan da kısıtlı su kaynaklarını korumak için atık su işleme sistemiyle tasarruf hedefleniyor.
ADNAN MENDERES 'TE 150 BİN TL 'Lİ K YEŞİL HAMLE
Ekoinovasyon ödülüne sahip İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda karbon salımı ve enerji tasarrufu için yaklaşık 150 bin TL'lik yatırım yapıldı. Bengi Vargül, 10 kata yakın tasarruf elde edilen çalışmaları şöyle anlattı:
 Termal kameralarla ısı kaçakları belirlendi. 80 bin TL'lik yatırıma karşılık yılda 227 bin TL'lik tasarruf elde edilerek karbon salımı engellendi.  Soğutma kulelerinde bin 300 TL'lik ısı izolasyonlu boya kullanıldı. Yılda 17 bin liralık tasarruf elde edildi.
 Aşırı ısınmayı engellemek için solar yansıtıcı kullanıldı. 26 bin TL'lik yatırıma karşılık yıllık 85 bin lira tasarruf sağlandı.
 Bagaj taşıma sistemine yapılan 24 bin liralık yatırım, 48 bin lira tasarruf getirdi.
SANTRALAR KURUYOR
Terminallere farklı kaynakların kullanıldığı santrallar kurduklarını anlatan Bengi Vargül şunları söylüyor: "Doğalgazdan aynı anda elektrik, ısıtma ve soğutma enerjisi üreten trijenerasyon santralları kuruyoruz. Bunlar standart sistemlere göre yüzde 30'a varan etkin kullanım sağlıyor. Ayrıca güneş enerjisinden elektrik üreten fotovoltaik paneller yerleştirerek yenilenebilir enerji alanında yatırım yapıyoruz."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)