E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, "Yatırımcılarımızın, özellikle borsaya yeni girmiş olan küçük yatırımcılarımızın haklarını korumak için aldığımız tedbirleri daha da sıkılaştırıyoruz." dedi.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Taşkesenlioğlu, manipülatif hareketlere karşı ciddi ve sert önlemlerin alındığını belirtti.
Borsa İstanbul'da işlem gören sermaye piyasası araçlarında meydana gelen olağan dışı fiyat ve miktar hareketlerine ilişkin gözetim ve denetim faaliyetlerinin, SPK ve Borsa İstanbul tarafından bütüncül bir anlayışla, koordineli ve günlük bazda yürütüldüğünü anlatan Taşkesenlioğlu, "Yatırımcılarımızın, özellikle borsaya yeni girmiş olan küçük yatırımcılarımızın haklarını korumak için aldığımız tedbirleri daha da sıkılaştırıyoruz." dedi.
Taşkesenlioğlu, SPK'nın denetim faaliyetleri çerçevesinde, "Piyasa Dolandırıcılığı (Manipülasyon)" ve "İçeriden Öğrenenlerin Ticareti Suçu (Bilgi Suistimali)" kapsamında 2019 yılında 158 kişi hakkında işlem yasağı tedbiri uyguladığını, 159 kişi hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduğunu ve 72 kişi hakkında toplam 24 milyon 102 bin 387,86 TL tutarında idari para cezası tesis ettiğini kaydetti.
SPK Başkanı Taşkesenlioğlu, "2020 yılının ilk beş ayında ise, 92 kişi hakkında işlem yasağı tedbiri uygulandı. 43 kişi hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulurken, 62 kişiye 37 milyon 685 bin 12,93 TL tutarında idari para cezası tesis edildi.” dedi.
Borsa İstanbul yükselişe devam edecek mi?
"Yılbaşından bu yana ise 342 kez yatırımcı ve pay bazında tedbir uygulandı"
Ali Fuat Taşkesenlioğlu, gözetim faaliyetleri kapsamında SPK tarafından, “Bilgi Suistimali” ve “Piyasa Dolandırıcılığı” suçlarının işlendiğine dair makul şüphenin oluştuğu olağanüstü fiyat ve miktar hareketlerine ilişkin olarak; 2019 yılı içinde 30 farklı pay ve 2020 yılı içerisinde ise 16 farklı pay ile ilgili olarak başta işlem yasağı olmak üzere gerekli tüm tedbirlerin uygulandığını ifade etti.
Oluşabilecek olağandışı fiyat ve miktar hareketlerini önleyebilmek adına SPK tarafından Borsa İstanbul’a farklı mekanizmalar aracığıyla tedbir alabilme yetkisi verildiğini kaydeden Taşkesenlioğlu, bu mekanizmalar kapsamında Borsa İstanbul tarafından 2019 yılında 410 kez, yılbaşından bu yana ise 342 kez yatırımcı ve/veya pay bazında tedbirlerin uygulandığını belirtti.
Taşkesenlioğlu, olağanüstü fiyat ve miktar hareketlerinin görüldüğü durumlarda hem SPK hem de Borsa İstanbul tarafından anlık incelemeler yapıldığının altını çizerek, “Yaptığımız incelemeler sonucunda, meydana gelen olağanüstü fiyat ve miktar hareketlerinde suç veya suç şüphesinin oluştuğu durumlarda, Kurulumuzca gerekli tedbirler alınmaktadır.” dedi.
Tüm bu faaliyetlerin günlük olarak, SPK Piyasa Gözetim ve Denetim Dairesi koordinasyonunda Borsa İstanbul Denetim ve Gözetim Kurulu ile birlikte yürütüldüğünü dile getiren Taşkesenlioğlu, "Son dönemde Borsa İstanbul’a yoğun bir ilginin olduğunu ve artan ilgiyle birlikte piyasa dolandırıcılarının da bu durumdan faydalanmak istediğini görüyoruz. SPK olarak buna geçit vermeyeceğiz." diye konuştu.
Son beş yılda kar açıklayan karı sermayesinin üzerinde olan borsa şirketleri
"Mesajlaşma gruplarında yatırımcıları yanlış yönlendiren gruplar da mercek altına alındı"
Taşkesenlioğlu yatırımcıları, haklarında daha önce SPK tarafından piyasa dolandırıcılığı, güveni kötüye kullanma suçu dahil pek çok suç fiilinden dolayı suç duyurusunda bulunulmuş ve işlem yasağı getirilmiş kişilerin de bulunduğu, yetkilendirilmiş yatırım danışmanlığı ve benzeri sermaye piyasası faaliyeti izni olmayan kişi veya kişilerce, yönlendirilmemeleri konusunda uyardı.
Özellikle sosyal medya ortamında, yetkisiz kişilerin yatırım tavsiyesinde bulunarak yatırımcıları mağdur ettiklerinin tespit edilmesi üzerine bu alanı mercek altına alıp ceza ve tedbirlerle denetimleri sıkılaştırdıklarını vurgulayan Taşkesenlioğlu, denetimlerden kaçmak için sosyal medya yerine mesajlaşma uygulamaları üzerinden paralı üyeliklerle insanların yanlış yönlendirildiğini belirterek bu grupların da mercek altına alındığını söyledi.
Taşkesenlioğlu, söylenti ve tüyo ile borsaya yatırım yapılmasının doğru olmadığını ifade ederek, "Kredi çekerek, borç alarak değil tasarruflarımızla borsa paylarına yatırım yapılması gerekir. Borsa yatırımının rasyonel gerekçelerle, kısa vadeli değil orta ve uzun vadeli bir yatırım alanı olduğunu unutmamak gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Manipülatörlerden en etkin korunmanın, kısa sürede yüksek kazanç vaatlerine ve spekülasyonlara kulak asmamak olduğunu aksi taktirde büyük zararlara neden olabileceğini belirten Taşkesenlioğlu, manipülasyon yaparak suç işleyen kimselerden uzak durulması, bu kişilerin SPK’ya şikayet edilmesi ve kapalı gruplardaki yönlendirmelere göre hep birlikte hareket edip bilmeden bu suça ortak olunmaması gerektiğini vurguladı.
SPK'dan sosyal medya dolandırıcıları için uyarı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
ky hep kaybettiği için kazanmasını sağlayın ky kimsenin 1 kuruşunda bile gözü yok ama ky bir hisseden üç kuruş kazansa satamadan 10 kuruş zararla ayrılır
Borsaya girdiğim güne l.olsun. Stress, zaman kaybı, para kaybı, bozulan aile bağları vs. Gen Yatırım, Clk Holding, Ataç inş, halkbank, galip ağa, rtalb vs spk küçük yatırımcıyı nasıl korudunuz?
Ahahahaha hadi ya sahimi şaka yapıyorsun,borsa çatır çatır inerken yüzde yirmi serbest sözüm ona rekor kırarken kağnı gibi yüzde 10 amca kusura bakma beceremiyorsunuz siz bu işi
Aferin, işinizi yapın.
ardyz ve benzeri %20-35 iskontolu piyasaya sürülen fakat % 600-1000 yükselen kağıtlar hala çıkıyor bunlara ne diyeceksiniz
Rtalb ı neden demiyorsun %2000 binlerin üzerinde primlendi. İnsanlar Ardyz nin gelecek vizyonuna yatırım yapıyor. Biraz araştır öyle yaz !!!!!!
Manipülasyonu şirketlerin büyük ortakları ve aracı kurum sahipleri yapıyor olmasın.
Once devlet operasyon cekmesin EKGYO HALKBANK THY GIBI SIRKETLERI MANIPILE EDIYORLAR
yatırımcıyı korumak istiyorsanız önce batık firmaları borsadan temizleyin,rüştünü ispat etmemiş firmaları borsaya sokun, üç ayda bikanço açıklanıyor, üç ayda bir yatırımcıya kar payı ödemeyi getirin, devlet vergisini alıyor, şirket sahibi payını alıyor yatırımcıya hakkı verilmiyor
o zaman madde gelsin soru .. işbankasına yatırım yapan küçükler, bazı siyasilerin ayda 1 kere gereksiz söylemleri ile zarar uğruyor... bir işlem yapılacak mı ? siyasilerin ve partililerin olmayan konuları, olmuş gibi gündeme getirmesi karşısında cezai işlemleriniz ne olacak ? siyasiler spk denetiminden muaf mı? ya yokmu Allhın bir kulu helal süt emmiş gazeteci sorsun. çok merak ediyorum. kimsede sormaz, ne saçma sapan düzen. ki bizim kafa gazeteci yada stratejist gibi çalışmıyor. üstün zekalı büyük konumdakilerin bu mevzuları görmesi lazım. yada oldugunda adli işlem yapması lazım...
siz önce borsadan şirketlerti atmayın
Suç duyurusu çok, hapse giren yok.
Mesajlaşmaları yönlendirmeleri bir kenara bırakın, patron spk ya bildirmeden hisse satıyor bunu düzeltin. Milyonları götürdükten sonra ödül gibi 6 ay işlem yasağı koyuyorsunuz şaka gibi. Gariban ekmek çalsa burnundan fitil fitil getirilir.
Kucuk yatirimcida bayrak varmi
yalandan 298 er tane verdiler 300 500 kişiye. kalanı kendisinde. yukarı çekip çekip verir ky ye.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:14)