E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTasarruf tedbirleri yapay zekayla takip edilecek---

Tasarruf tedbirleri yapay zekayla takip edilecek

Tasarruf tedbirleri yapay zekayla takip edilecek
09 Haziran 2024 - 13:49 borsagundem.com

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Erken uyarı sistemiyle kamu harcamalarında verimlilik, kalite, hız ve tasarruf sağlamak amacıyla Yapay Zeka Destekli Muhasebe ve İleri Analitik Projesi'ni hayata geçireceğiz." dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi'ni somut bir projeyle destekleyeceklerini belirterek, "Erken uyarı sistemiyle kamu harcamalarında verimlilik, kalite, hız ve tasarruf sağlamak amacıyla Yapay Zeka Destekli Muhasebe ve İleri Analitik Projesi'ni hayata geçireceğiz." dedi.

Şimşek, Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi doğrultusunda Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Genelgeyle, kamu harcamalarında tasarruf sağlanması, bürokratik işlemlerin azaltılması ve kaynakların etkili, ekonomik ve verimli kullanımı için tedbir alınmasının gerekli görüldüğünü vurgulayan Şimşek, Milli Güvenlik Kurulunun son toplantısında da yapay zeka konusunun ele alındığını ve Türkiye’nin bu alanda ileri kabiliyetler geliştirmesinin önemine işaret edildiğini söyledi.

Şimşek, Bakanlık kaynaklarının daha verimli kullanılacağını, gereksiz harcamaların önleneceğini her fırsatta dile getirdiğine dikkati çekerek, "Hizmet kalitesinin artırılması kapsamında muhasebe hizmetlerinin merkezden, modern bilişim teknolojileri kullanılarak yürütülmesinin, iş süreçlerinin hızlanmasını sağlayacağını dile getirmiştim. Teknoloji ile kamuyu küçültürken hizmet kalitesinden de ödün verilmeyeceğini tekrar vurguluyorum." diye konuştu.

Tasarruf Tedbirleri Genelgesi'ne uygun tedbirlerin, diğer kamu kurumlarında olduğu gibi Bakanlığında da ilk günden itibaren titizlikle planlandığını ve peyderpey uygulamaya alındığını dile getiren Şimşek, kamu mali yönetiminde dijital uygulamaları yaygınlaştırarak muhasebe ve harcama sistemlerinin bilişim altyapısını güçlendirmeye devam ettiklerini bildirdi.

"Verimsiz harcama alanları tasfiye edilecek"

Şimşek, Tasarruf Tedbirleri Genelgesi çerçevesinde Bakanlığının Muhasebat ve Bilgi Teknolojileri genel müdürlükleri tarafından önemli bir projeye imza atıldığına işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu:

"Erken uyarı sistemiyle kamu harcamalarında verimlilik, kalite, hız ve tasarruf sağlamak amacıyla Yapay Zeka Destekli Muhasebe ve İleri Analitik Projesi'ni hayata geçireceğiz. Yapay zekayla, karar verme ve politika geliştirme süreçlerinin etkinliği artırılacak, verimsiz harcama alanları tasfiye edilecek ve yeni harcama alanları sınırlandırılacak, kamu harcamalarında verimlilik artırılacak. Yapay zeka destekli risk odaklı mali denetim altyapısı oluşturularak iç ve dış denetim faaliyetlerinin etkinliğine katkı sağlanacak."

Projenin, Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sistemi kapsamında yürütüleceğini aktaran Şimşek, "Yapay zeka giderlerimizi ayrıntılı analiz ederek, tasarruf fırsatlarını belirleyecek ve kurumlarımızın harcama alışkanlıklarını analiz ederek kurumsallaştırılmış harcama önerileri sunacak." ifadesini kullandı.

"Ön hazırlık çalışmaları iki ayda sonlandırılacak"

Şimşek, projede, Türkiye'nin bu alandaki en önemli kurumlarından TÜBİTAK BİLGEM'in teknoloji paydaşı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Yapay zeka, Muhasebat Genel Müdürlüğüne bağlı muhasebe, ödeme, emanet, tahsilat, mali istatistik, harcama, maaş, taşınır gibi platformlarda geliştirilecek kullanım senaryoları kapsamındaki veriler üzerinde veri analizi ve yapay zeka yöntemlerini kullanacak. İki ay içinde ön hazırlık çalışmalarını sonlandırıp 12 ay gibi kısa süre sonunda da harcama ve ödemeleri yapay zeka destekli yapmayı hedefliyoruz. Ülkemizin kamu harcamalarına nitelik olarak büyük değer kazandıracak yapay zeka projesi, Tasarruf Tedbirleri Genelgesi'ni somut bir projeyle destekleyip, ülkemiz ekonomisine katma değer sağlayacak."

Şimşek: TL daha cazip hale gelecek

 

Mehmet Şimşek'ten KKM açıklaması

 

Şimşek: Dış şoklara karşı dayanıklılığımız artıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Turkogluturk10 Haziran 2024 10:27

    Saraylar aylik ne kadar maliyette sayin bakan.emekliye yok ama sudana afganistana var.yandasin vergi borcu silinirken susuyorsunuz.

  • zennube 10 Haziran 2024 08:45

    önce ivmeleme dengeleme dediler.sonra dalgalanmaoldu ,sonra dipsizleme derken heterotlama çıktı ardından nebatileme uykulama falan şimdi vergileme vergilenmesırada .sonra akape neler çıkaracak bakalım meralleme özgürleme bir tek dik kalan fatih  erbakan oldu.oyum kesinlikle erbakana babadan duyarlı harika bir lider .şimdi zorunlu sigorta fonulamaya devam .başında zorunlu var .akape rejimi halk için tek iyi bir işi yok .enteresan 2. parti hala ve ülkeyi mutlak çoğunluk gibi yönetiyor.özgürleme oluyor bunun adı .borsadaki kardeşlerim de bekliyor.vah ki vah .

  • saffet beni affet10 Haziran 2024 08:06

    vergi değil bir kere sigorta  o.

  • Turkogluturk10 Haziran 2024 07:28

    Tasarruf yapmak icin harcama yapip enflasyonu dusurmek icin zam yapan kisi.

  • borsacı10 Haziran 2024 07:00

    dogu ve günydoguda ki  illerinde kaçak elektrik kullanımı önlenmeli aslında peygamberlerimiz bile o şehirleri düzeltememiş ama o insanların haksızlık ve harama karşı insanca yaşam bedeli ögretilmeli .oysaki çoguda en lüks araçlara sahip ama  maksatlı kaçak kulanmaktan men edilmeli.

  • ormancı09 Haziran 2024 21:13

    turkiye iki ayda dolar 20 bin  mazot 20  bine  düşer 6oo milet  vekilini  200 e düşür iki yılda  emekli  olan millet  vekiligini iptal et herkes  gibi  25  yıl  pirim ödesin 20 yıldır yapılan  ihaleleri iptal  et devletten haksız  yere  5  veyahut  10 yerden  maaş  alan  iptal  et vekil  maşları  ögretmen  maşına  düsür buna benzer  100  lerce  sorun  var  yazık  bu  ülkeye   

  • Mesela sefket 09 Haziran 2024 20:48

    Mükemmel işler oluyor ,akapemahapahidupa rejimi tarihin en karanlık dönemini yaşatıyor.yaşasın yeni vergiler 

  • Adam09 Haziran 2024 18:12

    Türkiye imama yoluna bak herşey yalan yas60 yalan tim bilgileri ilk on batik

  • Musanın gözü09 Haziran 2024 17:25

    2 gün önce erdoğan 20 bin öğretmen alacağız dedi, hani emeklinin yetine alınacaktı, yapay zekaya gerek yok, bizzat gözünüzün önünde oluyor herşey, tasarruf tedbiri falan yok milleti kandırmayın

  • Bağımsız Düşünce09 Haziran 2024 15:26

    Kamudaki israf , kamudaki rüşvetin yanında devede tüy tüy !!! Rüşvetten bana ne diyen sevgili hemşerim bu rüşvet kuruşuna kadar senin cebinden çıkıyor haberin olsun !