E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
COVID-19 salgını ve Rusya-Ukrayna Savaşı sebebiyle yükselen gıda fiyatları, gıdaya erişim, açlık ve gıda tedarik zincirinde kırılmalar dünya gündeminde yoğun şekilde kendini gösterirken iklim değişiklikleri, küresel ısınma ve nüfus artışı gibi sorunlar da dünyada tarım sektörünü daha önemli hale getirdi.
Bu kapsamda Türkiye'de, tarımsal üretimin, verimin korunması ve artırılması amacıyla kamu-özel sektör-sanayi ve üniversite iş birliğinde pek çok proje hayata geçirildi.
Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni ekonomik modelde, “Tarımda kendine yeterli, tarladan sofraya arz zincirini ve fiyatlamasını en sağlıklı şekilde sağlayarak gıda enflasyonunu gündemden kaldırma” temel politika ve reform alanı olarak sıralanmıştı.
Tarımsal Araştırmalar Çağrısı"na çıkılacak
Bunun üzerine Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı, hedeflerini gerçekleştirmek üzere iş birliği yaptı.
Buna göre, Türkiye'de tarımsal Ar-Ge ve yenilik ekosistemine sunulan imkanların çıktı odaklı ve bütüncül yönetilmesi amacıyla TÜBİTAK ile TAGEM arasında imzalanan iş birliği protokolü ile "Tarımsal Araştırmalar Çağrısı"na çıkacak.
Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu gıda, tarım ve hayvancılık alanında belirlenen, toplam 16 ana başlık altında 129 alt başlığı bulunan çağrıya araştırmacılar, 20 Haziran-1 Eylül döneminde başvurabilecek.
Çağrının detayları
TÜBİTAK'tan alınan bilgiye göre, Tarımsal Araştırmalar Çağrısı'nda gıda tarım ve hayvancılık alanında hazırlanan bilimsel projeler, TÜBİTAK'a sunulacak.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı eş fonlamasıyla projelere ayrılan bütçe, 50 milyon lira olacak. Her bir proje, bu kapsamda 2 milyon liraya kadar destek alabilecek.
Ülkedeki tarımsal üretimin verim ve kalitesinin artırılması amacıyla hazırlanan başlıklar altındaki bazı maddeler şöyle sıralandı:
"- Yükselen dijital teknolojilerin tarımda kullanılması
- İklim değişikliğinin tarımsal üretim sistemlerine etkilerini değerlendiren model geliştirilmesi
- Yerli gübre üretim teknolojilerinin geliştirilmesi
- Endüstri bitkileri, sıcak iklim tahılları, yemeklik tane baklagillerin ulusal ihtiyacı karşılayacak şekilde üretiminin ıslah ve yeni teknolojilerle artırılması
- Uluslararası ticarette rekabet şansı yüksek, değişen iklim koşullarına uygun yeni meyve çeşitlerinin, üzüm çeşitlerinin ıslahı ve teknolojilerinin geliştirilmesi
- İthalatı yüksek olan pamuk bitkisinin verimli olarak yetiştirilmesi
- Büyükbaş, küçükbaş hayvan, kanatlı ve diğer küçük evciller ile bal arılarında verimlerinin artırılması amacıyla ıslah ve yetiştirme sistemlerinin geliştirilmesi
- Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkta sürülerde sağlık ve refahın artırılması"
AB’den Mısır’a 3 milyar euroluk tarım desteği
Besler Ar-Ge Merkezi’nde 59 yeni proje hayata geçirildi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
ya zaten aklı başında gençlerimizi yurtdışı kaptı. o merkezde oluşturulan gelişen her insan yurtdışına transfer olacaktır... TL bu akdar erimiş iken asla ve asla arge merge yapılmaz. Tohumların dna ları, farklı sistemsel bilgiler araştırmalar uzun yıllar süren tohumlar üzerinde gelişim ve takipler... hadi merkez açtım koca bina kes kurdele :D bu işler boş işler.. üniversitelere görev vereceksin. üniversiteler araştıracak öğrenecek. her öğrenen yurtdışıan gitmez kimi TC de kalacak. bişeler yapacak vb. vb. boş binalar, atamalı boş insanlar sonuç bitik tarım... :D
Ya elli milyon ile bi cacik olmaz bunlar sirf halkin gazini almak bizde arastiracak gelisitirecez demek icin
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:07)