E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Kabinenin 4.5 yıllık seçimsiz döneminde hayata geçirmeyi planladığı yapısal reformlardan olan Tarımda Milli Birlik Projesi önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyu ile paylaşılacak. 25 Nisan’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde açıklanacak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ‘Tarımda Milli Birlik Projesi’ için Cumhurbaşkanlığı ve bakanlıkta son rötuşlar yapılıyor. ‘Sağlıklı beslenme temel insan hakkıdır’ ilkesinin benimsendiği çalışmaya ilişkin detaylara Yeni Şafak ulaştı.
İHTİYAÇLAR TESPİT EDİLDİ
Model kapsamında önceliğin üretim artışı, maliyetlerin azaltılması ve israfın önlenmesi amaçlarına verildiği öğrenildi. Ayrıca, haksız kazanç mekanizması da gözden geçirilecek. Tarımda bütüncül bir perspektifte yapısal reformlara ihtiyaç duyulduğu tespit edildi. Bu çerçevede tarım ekosistemindeki küçük ölçekli çiftçilerin pazarlık gücünün az olması nedeniyle girdi maliyetlerinin kontrol edilememesi, büyük girdi tedarikçilerinin arzı belirlemesi sonucu yüksek girdi maliyetleri şeklindeki başlıklar öne çıktı.
KAYIPLAR ÖNLENECEK
Programın içeriğine göre, ülke çapında planlamanın uygulanmaması nedeniyle ürünlerin üreticinin elinde kalması riski, tedarik zincirinde yüksek miktarda kayıp ve ürünlerin gereğinden fazla el değiştirmesi nedeniyle maliyet ve verimsizlik artışı sorunlarına önem verilecek. Fiyatlarda aşırı dalgalanma, Gıda güvenliğinde yaşanan sıkıntılar gibi konular da hükümetin gündeminde olacak. Yüksek tarım ürünü fiyatlarının enflasyona olumsuz etkisine dikkat çekilirken; tarımda oluşturulan katma değerin hakkaniyetsiz paylaşımına ve değer zincirinde yüksek miktarda israfa vurgu yapıldı.
PARÇALI DEĞİL BÜTÜNCÜL SİSTEM
Hayvancılıkta yem fiyatlarının, hububatta tohum maliyetlerinin spekülasyonla yükseltilmesi nedeniyle et pazarındaki kırılganlıklar da ele alınacak. Patates ve soğan arzında plansızlık kaynaklı sorunlar ve spekülasyonların yönetilemeyen ve planlanamayan çok parçalı bir sistemin olduğunu ortaya koyduğu belirtildi. Yönetilemeyen çok parçalı bir sistemde koordinasyon, veri akışı, planlama, kontrol ve fiyat istikrarı sağlanamadığının altı çizildi.
KISA VADEDE YALIN SİSTEM…
Kısa vadede Milli Birlik Projesi ile yalın sistem ve veri altyapısı kurulacak. Sistem planlanabilir hale getirilecek. Her yıl ilave bir milyon dana ve beş milyon koyun kısa vadede planlanıyor Orta vade hedeflerde ise tüm kaynaklar tespit edilecek. Orta ve uzun vadeli mikro makro planlar yapılacak. Dünya markası lanse edilecek. Tarım orman milli geliri 2023 yılına kadar yüzde 50, arttırılacak. Yüzde 100 kooperatif üyeliği sağlanacak. Balıkçılıkta ilave 1 milyar dolar ihracat, su kaynaklarında yüzde 100 etkinlik artırılacak. 2023 yılında 100 milyar dolar hedefleniyor.
HEDEF ULUSLARARASI OYUNCU OLMAK
Uzun vade hedeflerinde milli birlik sistemi uluslararası oyuncu olacak. Başta İslam dünyası olmak üzere yalın sistem ihraç edilecek. Arz açığı olan kategorilerde yurt dışından yalın sistemle ürün temin edilecek. 2030’da genel bütçeden pay almayan bir bakanlık yapısı sağlanacak. Yasemin Asan / Yeni Şafak
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
EEYYY AMERİKA,EYYY RUSYA,EYYY İSRAİL:)))
Sen de o nun bunun ayakçılığını yap!
zincirleme terörist marketler stokçuluk yaptıklarında KALIN VE CAN ACITICI bir ceza alırsa.stokçulukla seçimlere tesir etmeye cesaret edemezler.
sadece zincir marketler değil, pazarcılarda terörist.
Oturduğum blokların az aşağısında bir köy var bunlar çoğusu sanayiye yakın oldukları için arsalarını sattılar arsa zengini oldular! Ancak aşağı yukarı her akşam köy kahvesinde kavga ve tartışmalar oluyor. Yine de tarım ve çiftçilik yapan var domates ve mısır ağırlıklı ürünlerini yoldan geçen yolculara vs. satıyorlar! Hatta müşteriler tarladan topluyor! Kimsenin de bir şey dediği yok. Demek ki çalışan kazanıyormuş! Ağzı çalışan da batağa batıyormuş.
Organik olacağız organik hormonlu tarım ilaçlarının acilen yasaklanması lazım hızlı üreteceğiz , çok üreteceğiz diye basıyorlar hormonu , bombei domatesler patlıcanlar üretiyorlar ne tadı var ne tuzu , bol bol ye kanser ol başka bir şey değil .................organik olacan kardeşim ORGANİK hormon yerine basacan hayvan gübresini hem daha ucuz hem de daha çok üretirsin hem kaliteli üretirsin , ürettiğin mal dünya pazarlarında aranan domates biber olur.Yani devlet devreye girmeli tüm bitkisel hormon ilaçları yasaklanmalı.
sorun yanlış teşhis edilmiş, o yüzden çözüm önerileri de yanlış. fiyaskoyla sonuçlanacak bu model de...
Yaptıklarınız yapacaklarınizin teminatıdır.
Olan sistemin içine ettiniz bu kadar becriksizlik olsun TEBRIKLER....
olan bır sıstem yoktu kardesım zamanında tarımla donuyorduk sımdı sanayı on planda okadar sımdı sıstem gereklı
Yerli tohumun desteklenmesi lazim . Sonra hal e gelen ürünlerin denetlenmesi gerekiyor. Kilosu 50 kurusa alip 5 liraya kilosunu sattirmamali. Hal ve pazarcilar. Sonra tarim alanlari parca parca satilmamali. Miras yoluyla kalan tarlalar parca parca satilip kimi alanlar küçülüyor. Ve topragina ekip biçemeyen ama elinde tarlalar bos yatiyorsa ya kendisi kiraya verip ekimi devam ettirmeli yada devlete verilmeli .boş olmasina izin verilmemeli. Nadas harici. Birde insaat firmalarina imar izni verilmemeli. Gördukleri heryere bina dikiyorlar. Ne tarla kaliyor ne doğa.
Illa seçim mi kaybetmek lazımdı?
takılmıslar fıyat polıtıkasına eken yok karsesım eken yok sen ona cozum bul urun bol oldumu fıyat yerıne gelır
DESTEKLEMEYİ ALIP KAHVE KÖŞELERİNDE PİŞTİ OYNAMAYA ALIŞTIRDILAR SÜREKLİ DESTEKLEME PAKETLERİ HALKI UYKUYA SEVK ETTİKİ GÖRÜLÜYOR MALESEF EKEN BİÇEN KALMADI TAKİP EDEN BİR DEVLET DEGİLİZ YAŞLIYA MAAŞ, ÇOCUGA MAAŞ ,VELHASIL MAAŞ ALMAYAN KİMSEDE KALMAYINCA TARLALAR BOR KALDI.ZATEN YILIN YARISIDA TATİL OLUNCA ZEVKİ SEFAMIZDAN ÖDÜNDE VERMİYORUZ.
Tarım......gelecek tarımda.......haydi Türkiyem......çalış.....üret..... iyi...... güzel......
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:51)