E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye'nin ihracatı geçen yıl 2020'ye göre, yüzde 32,9 artarak 225 milyar 367,7 milyon dolara yükseldi.
Tarım ihracatı da 2021'de bir önceki yıla göre yüzde 22,2 artışla 29 milyar 737,6 milyon dolara çıktı. Tarım sektörü, böylece tüm zamanların en yüksek ihracatına imza attı.
Tarım ihracatı, geçen yılki toplam ihracatın yüzde 13,2'sini oluşturdu.
Tarıma bağlı sektörler arasında geçen yıl en fazla ihracatı, 9 milyar 156,5 milyon dolarla hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri gerçekleştirdi.
Hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamullerini, 6 milyar 993,8 milyon dolarla, mobilya kağıt ve orman ürünleri, 3 milyar 400,2 milyon dolarla su ürünleri ve hayvansal mamuller, 3 milyar 83,6 milyon dolarla yaş meyve ve sebze, 2 milyar 260,7 milyon dolarla fındık ve mamulleri, 2 milyar 28,4 milyon dolarla meyve sebze mamulleri, 1 milyar 574,3 milyon dolarla kuru meyve ve mamulleri, 783 milyon dolarla tütün, 309,5 milyon dolarla zeytin ve zeytinyağı, 147,6 milyon dolarla süs bitkileri ve mamulleri sektörleri takip etti.
Tarım grubu geçen yıl bünyesindeki 10 sektörün 9'uyla atağa geçti
Tarım grubu bünyesindeki 10 sektörden 9'u ihracatını artırırken, 1 sektörün dış satımı geriledi.
Tarıma bağlı sektörler arasında geçen yıl ihracatını en fazla yüzde 39,1 ile süs bitkileri ve mamulleri sektörü artırdı.
Bu sektörü, yüzde 38,8 ile su ürünleri ve hayvansal mamuller, yüzde 25,7 ile mobilya kağıt ve orman ürünleri, yüzde 25,6 ile hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri, yüzde 20,6 ile meyve sebze mamulleri, yüzde 16,6 ile fındık ve mamulleri, yüzde 14,2 ile zeytin ve zeytinyağı, yüzde 13 ile yaş sebze ve meyve, yüzde 12,6 ile kuru meyve ve mamulleri izledi.
Tütün sektörünün ihracatı ise 2021'de 2020 yılına göre yüzde 14 azaldı.
Sektörlere en fazla talep Almanya ve Irak'tan geldi
Tarım sektörü bünyesindeki gruplara en fazla talep Almanya ve Irak'tan geldi. Fındık ve mamulleri, kurum meyve ve mamulleri, meyve sebze mamulleri en fazla Almanya'ya, hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri, mobilya kağıt ve orman ürünleri, su ürünleri ve hayvansal mamuller en fazla Irak'a, tütün ile zeytin ve zeytinyağı sektörleri en fazla ABD'ye, süs bitkileri ve mamulleri en fazla Hollanda'ya, yaş meyve ve sebze sektörü en fazla Rusya Federasyonu'na dış satım gerçekleştirdi.
Almanya'ya fındık ve mamulleri 536,4 milyon dolar, kuru meyve ve mamulleri, 232,8 milyon dolar, meyve sebze mamulleri 274,3 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi.
Irak'a, hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri 1 milyar 635,5 milyon dolar, mobilya kağıt ve orman ürünleri 964,7 milyon dolar, su ürünleri ve hayvansal mamuller, 555,7 milyon dolarlık ihracat yaptı.
ABD'ye ise tütün sektörü 105,1 milyon dolar, zeytin ve zeytinyağı sektörü 60,6 milyon dolarlık dış satım yaptı.
Süs bitkileri ve mamulleri sektörü Hollanda'ya 53,9 milyon dolarlık, yaş meyve ve sebze sektörü Rusya Federasyonuna 1 milyar 14,1 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Çiçek ihracatı 150 milyon dolara yaklaştı
Endonezya, ihracat yasağını gözden geçirecek
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:13)