E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Kovid-19 salgınının küresel ekonomiler üzerindeki olumsuz etkilerine rağmen üreticiyi yalnız bırakmadıklarını belirten Poyraz, "Çiftçinin finansman yükünü hafifletmek üzere birçok yeni kredi enstrümanları geliştiren Tarım Kredi, 2021'de 357 bin ortağına bir önceki yıla göre yüzde 35,89 artışla toplam 11 milyar lira kredi kullandırdı. Bu kredinin 9,2 milyar liralık kısmı sübvansiyonlu (düşük faizli) krediler. Bu kredilerin de 7 milyar liralık kısmı yüzde 100 sübvansiyonlu olarak kullandırıldı" dedi.
Toplam kredilerin yaklaşık 8,4 milyar liralık kısmının ayni olarak sağlandığına işaret eden Poyraz, ayni kredilerin bir önceki yıla göre yüzde 54 arttığını ve toplam içindeki payının yüzde 75'i bulduğunu söyledi.
Farklı alanlarda faizsiz kredi imkanı sağlandı
Poyraz, çiftçilerin 2021'de farklı üretim alanlarında faizsiz kredilerle desteklendiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:
Üreticilerimizin kısa vadeli yem ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik olarak 350 milyon lira faizsiz kısa vadeli yem kredisi kullandırıldı. Besi hayvancılığına yönelik olarak geçen yıl martta başlatılan 'Kurban Vadeli Yem Kredisi Projesi' kapsamında üreticilerimizin Kurban Bayramı'na kadar geçen süredeki yem ihtiyaçları faizsiz olarak karşılandı ve bu kapsamda 165 milyon lira faizsiz yem kredisi sağlandı.
Üreticilerin akaryakıt ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik 6 aya kadar vadelerle ve faizsiz 395 milyon lira motorin kredisi kullandırıldığını aktaran Poyraz, "Diğer taraftan borçlarını düzenli olarak ödeyen ortaklarımızın ödüllendirilmesine yönelik olarak Bereketli Kredi Projesi geliştirildi ve bu kapsamda borçlarını düzenli ödeyen üreticilerimize toplam 80 milyon lira tutarında faizsiz tohum, gübre, zirai ilaç, akaryakıt ve yem kredisi kullandırıldı" ifadelerini kullandı.
200 bin çiftçiye 1 milyar lira faizsiz kredi
Tarım Kredi'nin 2019'da tarımsal girdilerin sabit faiz oranlarıyla kredilendirilmesi uygulamasını başlattığını, mevcut durumda akaryakıt haricindeki bütün tarımsal girdilerin sabit maliyet oranlarıyla kredilendirildiğini belirten Poyraz, sabit oranlı kredi uygulaması kapsamında 3 yıllık dönemde toplam 8 milyar lira kredi kullandırdıklarını dile getirdi. Fahrettin Poyraz, Tarım Kredi'nin sadece 2021'de yaklaşık 200 bin ortağına toplamda 1 milyar lira faizsiz (herhangi bir kredi maliyeti ilave edilmeksizin) kredi imkanı sağladığını bildirdi.
Tarım Kredi ortaklarının küresel ekonomide yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen borçlarına sadık kaldığını vurgulayan Poyraz, şunları kaydetti.
Aynı dönemde kullandırılan kredilerdeki büyümeye karşın vadesi geçen alacaklarımız ve tahsilat oranlarımızda olumlu bir tablo ortaya çıkmıştır. 2021'de kullandırılan kredilerimizde tahsilat oranımız yüzde 98,15 olarak gerçekleşmiştir. Bu oran, kurumumuzun bugüne kadar gerçekleştirdiği en yüksek tahsilat oranı olmuştur. Halihazırda faaliyetlerini sürdüren 1615 kooperatifimizin 614'ünde tahsilat oranı yüzde 100 olarak gerçekleşmiş olup, bu kooperatiflerimizde 2021 vadeli borçlarını ödeyemeyen tek bir ortağımız dahi bulunmamaktadır. 2021 yılında yüzde 98,15 tahsilat oranına ulaşmamızı sağlayan tüm ortaklarımıza ve pandemi koşullarında ortaklarımıza hizmet sunan kooperatifçilerimize teşekkür ederiz.
Tarım sezonunun 3 aylık yağışları yüzde 59 arttı
Tarım sektöründen 2021'de rekor ihracat
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bence çözüm şu.... bu tarz öncu kuruluşla böy bölge belirleyecek. Belirledikleri bölgelerde çiçfçilerin koperatif kurmasını sağlayacak. öncülük + çiftçi kooperatifleri sayesinde hammaddeler fabrikalarda olabildiğince yerlileşerek kullanılacak. üniversitelerde bu durumda rol alacak. devletin hibe özel teşvik ile desteklediği bu alanda yerli milli hammadde ve gübre ortaya çıkacak. elde edilen bu ürünler TL üretildiğincen dünyanın en ucuz gübresi olacak. devlet ve kurumları bunun için var... ver kredi faizli yok yüzde 50 faiz yok yüzde5 destek yok zart zurt. Bunları devlet kurumları değil özel bankalar özel firmalar zaten yapıyor :D devlet bu kadar yüzeysel iş yapmamalı. Devlet yerli üretimi yerli hammedeler ile kooperatifler kurark desteklemeli. ama biri çıkar yaa ben özel izinle yem ithal ediyordum neden işimi bozdun der olayı baltalarsa :D bişe diyemem. özel izinler en üst makamca özel isinle ithalatla gerçekleşiyor kg a kadar :D
DEVLETİN NE YAPTIĞI BELLİ DEĞİL ÜLKEDEKİ SIKINTI ŞU KİME KREDİ VERİRSENİZ VERİN DENETLEYİN KİM NEREDE KULLANIYOR ESNAF KREDİ ÇEKİP ARABA ALIYOR ÇİFCİ KREDİ ÇEKİYOR HARCAMA YAPIYOR DENETLEMESİZ OLMAZ
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:11)