E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıTarım emtiası devi uyardı: Gıda savaşları geliyor---

Tarım emtiası devi uyardı: Gıda savaşları geliyor

Tarım emtiası devi uyardı: Gıda savaşları geliyor
26 Haziran 2024 - 13:31 borsaningundemi.com

Küresel iklim değişiklikleri ve artan jeopolitik krizler devletleri gıda ve su savaşlarına yaklaştırıyor. Üstelik bu yorum Nestlé ve Unilever gibi firmalara tarımsal ürün tedarik eden Olam Agri’nin CEO’suna ait

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyü tarımsal emtia firmalarından biri jeopolitik gerilimler ve iklim değişiklikleri nedeniyle düşen tarımsal arzların ülkeleri savaşa ittiğini söyledi ve dünyanın “gıda savaşlarına” doğru gittiği konusunda uyardı.

Financial Times’ın haberine göre, Singapur merkezli tarımsal ticaret evi Olam Agri’nin CEO’su Sunny Verghese, “Petrol için birçok kez savaştık. Gıda ve su için daha büyük savaşlar vereceğiz” açıklamasında bulundu.

Geçen hafta Redburn Atlantic ve Rotschild tüketici konferansında konuşan Verghese yerel gıda stoklarını desteklemek isteyen hükümetler tarafından uygulanan ticari engellerin gıda enflasyonunu daha da kötüleştirdiği konusunda uyardı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında tarımsal emtia tüccarları gıda fiyatlarının yükselmesinin ardından 2022’de rekor kârlar elde etti. Söz konu tüccarlar aynı zamanda fiyat artışları yoluyla kârlarını artırmakla ve enflasyon dalgasını şiddetlendirmekle suçlanıyor.

Ancak Verghese yüksek gıda fiyatları enflasyonunun kısmen hükümet müdahaleleri sonucu olduğunu savundu. Savaşa yanıt olarak 2022’de tarife dışı ticaret engellerinin çoğalması CEO’ya göre “abartılı bir arz talep dengesizliği” yarattı.

Verghese, daha zengin ülkelerin stratejik olarak emtia stokladığını, bunun da abartılı talebe ve dolayısıyla daha yüksek fiyatlara yol açtığını söyledi: "Hindistan, Çin… Herkesin tampon stokları var. Bu küresel sorunu sadece daha da kötüleştiriyor."

Gıda fiyatları Kovid-19 pandemisinin ardından başladı ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle bazı tahıl ve gübre ürünlerinin ihracatının engellenmesi sonucu had safhaya ulaştı. Bu tablo yoksul ülkelerdeki gıda güvensizliğini derinleştirdi ve tüm dünyadaki tüketicileri yaşam maliyeti krizi ile karşı karşıya bıraktı.

Fiyat artışlarıyla ve iklim değişikliğinin küresel çapta tarım üretimini engellemesiyle hükümetler giderek daha fazla korumacı politikalara yönelir hale geldi.

2022'de Endonezya, yerel pazarı korumak için palmiye yağı ihracatını yasakladı. Geçen yıl Hindistan, değişken musonun yağmurlarının arz kıtlığı korkularını gündeme getirmesinin ardından parlamento seçimleri öncesinde artan yurt içi fiyatları dizginlemek amacıyla belirli pirinç türlerine ihracat kısıtlamaları getirdi.

Verghasse, “Bu kesinlikle yanlış bir şey. Bunun gibi hamleleri daha da fazla göreceksiniz” uyarısında bulundu.

Tahıl ve yağlı tohumlar, yemeklik yağ, pirinç ve pamuk işleyen ve tedarik eden Olam Agri, Olam Group'un bir parçası olmasıyla tanınıyor. Nestlé'den Unilever'e kadar küresel markalara malzeme, yem ve elyaf tedarik eden gıda ve tarım sektörü firması zor bir yıl geçirdi.

Asya ve Afrika'da büyük bir ayak izine sahip olan ticaret firması, milyarlarca dolarlık bir dolandırıcılığa karıştığını iddia eden haberlerin ardından geçen yıl Nijerya'daki yetkililer tarafından soruşturuldu. Şirketin suistimal suçlamalarından aklanmasıyla şubat ayında hisseler sıçrama yaptı.

Olam Group ayrıca 2023'ün ilk yarısı için bilanço uyarısı yapmak zorunda kaldı. Daha iyi bir ikinci yarıdan sonra bile, tam yıl kârında yüzde 56'lık 205,8 milyon dolar düşüş bildirdi. Şirket kârındaki düşüşü için yüksek faiz oranlarını ve Avustralya'daki badem bahçelerinden elde edilen düşük verimin neden olduğu "istisnai kayıpları" sebep gösterdi. Olam Agri'nin yüzde 51'i Singapur devletine ait yatırım şirketi Temasek Holdings'e ait.

İklim değişikliğinin küresel verim üzerindeki etkisine değinen Verghese, Coca-Cola ve Associated British Foods'un patronları da dahil olmak üzere tüketici endüstrisi yöneticilerini "uyanmaya" ve iklim değişikliği konusunda daha fazla harekete geçmeye çağırdı.

Vergasse hükümetlerin karbon için vergi alması gerektiğini savundu ve "Karbon bugün bedava, bu yüzden ayrım gözetmeksizin kirletiyoruz" açıklamasında bulundu.

Tarım emtia fiyatlarında 'yağış ve kuraklık' endişesi

 

Charles Schwab: Borsalar son ayı piyasasındaki çöküşü hatırlatıyor

 

Emtia piyasasında görünüm iç açıcı değil

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)