E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Global piyasalar, Endüstriyel Metallerin ardından bugünde Tarımsal Emtialar ve beklentilerimize bakalım. Son yıllardaki yüksek gıda fiyatları, dünya çapındaki çiftçileri daha fazla tahıl ve yağlı tohum ekmeye yöneltmişti, ancak tüketiciler, en azından Nisan-Mayıs ayına kadar olumsuz El Nino havası, ihracat kısıtlamaları, Brezilya’nın neredeyse kesin olarak daha az mısır üretecek olması ve artan biyoyakıt zorunlulukları nedeniyle 2024’te daha sıkı tedarik sorunlarıyla karşı karşıya kalacak gibi gözüküyor.
Küresel buğday, mısır ve soya fasulyesi fiyatlarının-birkaç yıl süren güçlü yükselişin ardından – Karadeniz’deki darboğazların hafiflemesi ve küresel durgunluk korkusu nedeniyle 2023’te kayıplara doğru ilerlemesi, ancak fiyatların yeni yılda arz şokları ve gıda enflasyonu karşısında kırılgan kalmaya devam edeceği görülmekte.
Bu yıl Asya’nın büyük bir kısmına kuraklık getiren El Nino hava olayının 2024’ün ilk yarısında da devam etmesi ve dünyanın önde gelen tarım bölgelerinden bazılarındaki pirinç, buğday, palm yağı ve diğer tarım ürünlerinin tedarikini riske atması bekleniyor. Yetkililer, kuru ekim koşulları ve azalan rezervuarların rekolteyi düşürme ihtimali nedeniyle Asya pirinç üretiminin 2024’ün ilk yarısında düşmesini bekliyor.
Dünya pirinç arzı, El Nino hava olayının üretimi kesintiye uğratmasının ardından, dünyanın en büyük ihracatçısı olan Hindistan’ın sevkiyatları kısıtlamasına yol açmasının ardından bu yıl ( 2023) zaten sıkılaştı. Diğer tahıl piyasaları değer kaybederken, pirinç fiyatları 2023’te son 15 yılın en yüksek seviyesine ulaştı ve bazı Asya ihracat merkezlerindeki artışlar kısa süreliğine %40-45 ulaştı ama. Hindistan’ın bir sonraki buğday mahsulü de nem eksikliği nedeniyle tehdit altında; bu durum, devlet depolarındaki yurt içi stokların yedi yılın en düşük seviyesine düşmesi nedeniyle, dünyanın en büyük ikinci buğday tüketicisini altı yıl içinde ilk kez ithalat aramaya zorlayabilir.
Nisan ayına gelindiğinde, dünyanın 2 numaralı buğday ihracatçısı olan Avustralya’daki çiftçiler, aylarca süren yoğun sıcaklığın bu yılki mahsulün verimini düşürmesi ve üç rüya gibi rekor bir hasat serisini sona erdirmesinin ardından mahsullerini kuru topraklara ekmek zorunda kalırlar ki bu da Çin ve Endonezya da dahil olmak üzere alıcıları Kuzey Amerika, Avrupa ve Karadeniz bölgesindeki diğer ihracatçılardan daha yüksek miktarlarda buğday almaya yöneltmesi gibi muhtemel bir durum oluşturur. İşin özü, mevcut 2023/24 mahsul yılındaki (buğday) arz durumu geçen sezona kıyasla muhtemelen kötüleşecek ve önemli üretici ülkelerden yapılan ihracat büyük olasılıkla önemli ölçüde düşük olacak.
Tahıl tedarikinin iyi tarafı, Güney Amerika mısır, buğday ve soya fasulyesi üretiminin 2024’te iyileşmesi bekleniyor; ancak Brezilya’daki düzensiz hava koşulları bazı şüpheler bırakıyor. Arjantin’de tarımın ana bölgelerine bol yağış gelmesi, dünyanın en büyük tahıl ihracatçısı ülkelerinden birinde soya fasulyesi, mısır ve buğday üretimini artıracak gibi görünüyor. Geçtiğimiz haftalarda ajanslara Arjantin’deki Rosario tahıl borsasına (BCR) göre, Ekim ayı sonundan bu yana ülkenin Pampas bölgesinde yağan yağmurlar sayesinde erken ekilen mısırın %95’i ve soya fasulyesinin %75’i “mükemmel ile çok iyi” koşullar altında olduğu haberi yansımıştı.
Brezilya, 2024’te rekora yakın çiftlik üretimine hazırlanıyor, ancak ülkenin soya fasulyesi ve mısır üretim tahminleri son haftalarda kuru hava nedeniyle azaldı.
Küresel palm yağı üretiminin de kuru El Nino havası nedeniyle gelecek yıl düşmesi bekleniyor ve bu durum, 2023’te %10’dan fazla düşen yemeklik yağ fiyatlarını destekliyor. Üretimdeki düşüş, palm yağı bazlı biyodizel ve yemeklik pişirme ürünleri üretimine yönelik talebin artacağı beklentilerinin ortasında geliyor.
En fazla para girişi olan hisseler (26/12/2023)
Nihat Özçelik ve 7 kişinin gözaltına alınmasında yeni gelişme
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:03)