E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTarım dışı istihdam verisi neden önemli?---

Tarım dışı istihdam verisi neden önemli?

Tarım dışı istihdam verisi neden önemli?
02 Haziran 2017 - 10:51 borsagundem.com

Fed'in faiz artıracağına kesin gözüyle bakılan Haziran FOMC toplantısı öncesi son tarım dışı istihdam raporunda neye bakılacak?

ABD'de Mayıs ayı tarım dışı istihdam verisi ve işsizlik oranı bugün Türkiye saatiyle 15:30'da açıklanacak. 

Fed Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 13 Haziran'da başlayacak ve 14 Haziran'da sonucu açıklanacak olan toplantısında piyasa faiz artırımı kararına Fed Funds'ta yüzde 100'e yakın (yüzde 90) ihtimal verirken tarım dışı istihdam verisi bu toplantı öncesi istihdam görünümüne detaylı bir bakış imkanı sağlayacak.

Piyasa hassasiyeti açısında yüksek önem taşıyan veri öncesi bilinmesi gereken önemli noktalar şöyle:

BEKLENTİLER

Tarım dışı istihdam Nisan'da 211 bin kişi artış gösterdi. İşsizlik oranı ise yüzde 4,4 oldu.

Bloomberg anketinde Mayıs ayı için kosensüs 185 bin kişilik artış ve yüzde 4,4 işsizlik oranı yönünde. Beklenti aralıkları ise tarım dışı istihdam için 140 bin ile 231 bin arasında, işsizlik oranı için yüzde 4,3-4,5 arasında.

2016'dan bu yana aylık artış ortalama 186 bin kişiydi, konsensüs rakamı da ekonomistlerin Mayıs'ta yılın genel trendinin korunması yönünde olduğuna işaret ediyor.

ÜCRETLERİN SEYRİ

Tarım dışı istihdam verisine öne çıkan en önemli alt kalem ücretler olarak görülüyor. Ücretler bir önceki ay yüzde 0,3 arttı, bu ay için beklenti yüzde 0,2.

Yavaş bir ücret artışının gelecek aylara dair faiz artırımı beklentilerini sınırlayabilecek bir algıya neden olabileceği belirtiliyor. Ancak ekonomistlerin geneli ABD ekonomisinin tam istihdama yakın olduğunu ve bunun da ücretlerin artmasını sağlayacağı iyimserliğini paylaşıyor.

Bu noktada Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard'ın açıklamaları dikkat çekiyor. Brainard, son açıklamalarından birinde, "Tam istihdama yaklaşıp yaklaşmadığımız hala soru işareti." dedi ve çekirdek enflasyon görünümüne dikkat çekti.

FED'İN GÖZÜNDEN İSTİHDAM

Fed Başkanı Janet Yellen'a göre tarım dışı istihdamda aylık 100 bin kişilik artış yeterli. New York Fed Başkanı John Williams için bu rakam 80 bin de olsa yeterli.

Son açıklamalarında ABD ekonomisinin tam istihdama ulaştığını söyleyen Yellen, yüzde 4,5 seviyelerindeki işsizlik oranının da enflasyonu artırabileceği görüşünde. Yellen, tam istihdam seviyelerinde daha düşük istihdam artışlarını dahi makul karşılıyor.

Bir önceki FOMC toplantısında, istihdamın Mart'tan sonra ekonomik aktivitede yaşanan yavaşlamaya rağmen güçlenmeyi sürdürdüğü belirtildi ve "Son aylarda ortalamada işe alımlar güçlü ve işsizlik oranı geriledi" denildi. Tutanaklarda da işsizlik oranının gelecek birkaç yılda düşmeye devam edeceği öngörüldü.

Mayıs ayı Bej Kitap'ta ise işgücü piyasasının artan eksikliklerle birlikte sıkılaştığı bildirildi. Farklı bölgelerden çoğu firma, işgücü eksikliğinin şiddetli olduğu bölgelerde işçileri çekmek adına maaş artışında bulunmalarına rağmen, son dönemdeki ılımlı maaş artışı trendinde fazla bir değişikllik olmadığını belirtti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)