E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye'nin yaş sebze ve meyvede ürün çeşitliliğiyle öne çıkan kentlerinden Mersin'de, tanesi 16 ila 20 liradan alıcı bulan ejder meyvesinin ekim alanları genişliyor.
Domates ve limon üretimiyle bilinen Erdemli ilçesinde, alternatif ürün olarak dikilen, ejder meyvesi olarak bilinen pitahayadan verim alınması üzerine ekili alanları yaygınlaştı.
Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, üretim alanındaki incelemelerin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, meyveye ilginin hızla arttığını söyledi.
Ziraat Odası olarak üreticileri bitki çeşitliliğine yönlendirdiklerini belirten Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bitki çeşitliliğinin zenginleştirilmesi açısından üreticilerimize ejder meyvesini tavsiye ediyoruz. Ejder meyvesi gibi tropik meyveler piyasalarda az bulunmasına rağmen büyük ilgi görüyor ve geliri de çok iyi. 1 adet ejder meyvesi seralarda yetiştirilen 20 kilo domatesin fiyatına eş değerde. İlk etapta alıcı bulunur mu diye endişeyle bakılan ejder meyvesi adeta yok satıyor. Bir dönüm serada domates yetiştirildiğinde ortalama 30 bin lira elde edilirken ejder meyvesinden elde edilen para ise 80 bin lirayı buluyor. Tüm çiftçilerimize bu ürünü tavsiye ederken meyvenin mutlaka tadılmasını istiyoruz."
PATLICANI SÖKTÜ, EJDER MEYVESİ EKTİ
Üretici Gani Yıldız, 1 dönüm serasında yetiştirdiği patlıcanlardan ekonomik anlamda istediği karşılığı alamadığı için sökerek yerine ejder meyvesi diktiğini, yetiştirdiği meyvelerden içinin beyaz olanının tanesini 16 liradan, kırmızı olanları ise 20 liradan sattığını anlattı.
İçi kırmızı meyvelerin aroması nedeniyle tüketiciler tarafından daha çok tercih edildiğini ifade eden Yıldız, "Denemek için diktiğimiz ejder meyvesini artık bundan sonra çoğaltacağız. Bu meyvenin masrafı domates, salatalık ve patlıcana karşın yok denecek kadar az. Domatesin bakımı çok zor ve para etmiyor. Ben seramda ejder meyvesi diktim ve çok memnunum." diye konuştu.
Meyvenin kopartıldıktan sonra tekrar çiçek açtığını ve 40-45 gün sonra yeni bir meyve daha verdiğini belirten Yıldız, 2-3 yıllık 1 dönümlük bahçeden 32 bin adet meyve alınabileceğini vurguladı.
Meyvenin ana vatanının Tayland ve Vietnam olduğunu aktaran Yıldız, "Avrupa'da bu meyve, ananasın krallığına son veren meyve olarak biliniyor ve çok popüler." ifadesini kullandı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:27)