E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye'de kolay para kazanmayı bilenler "köşeyi dönme"nin yollarını çok kolay öğreniyorlar. Kolay para zamanla kara paraya dönüyor. Denetim de olmayınca bazı gruplar mafyalaşarak kendi imparatorluklarını kurmaya başlıyorlar.
Bu imparatorluklar Türkiye'nin otomobil piyasasının kalbinin attığı İstanbul Bağcılar'da yer alıyor. Ulkerhaber.com'dan Ersun Giray Topçular'ın haberine göre, Bağcılar'da bulunan OtoCenter, AutoMall ve İstoç Oto Market tekelleşmiş otomobil piyasasını gözler önüne sürüyor. Günde binlerce araç alım satımları, el altından tefeciliklerin yapıldığı adı "galeri" olarak tabir edilen ticarethanelere hiçbir denetim yapılamıyor.
Geçtiğimiz ay Anadolu Yakası'ndaki Ceylan Ticaret'in 900 ticari taksi plakasını üstüne geçirip ya da açığa sattı olmayan plakaların parasını cebine atıp kayıplara karıştığını gazeteler ve TV'lerde günlerce izlemiştik. Bu büyük vurgunu hemen hergün yüzlerce galeri gerçekleştiriyor.
SATARKEN 1.3 MİLYON TL, ALIRKEN KOMİK RAKAMLAR
İstanbul'da otomobil alım satımı dışında ticari taksi plakası alım satımı da yapılıyor. Aslında sadece alüminyum bir plaka olan ticari taksi plakaları altından daha değerli oldu. 1960'tan bu yana İstanbul'da yapılan taksicilik rant halini aldı. OtoCenter denilen mecrada taksi plakaları 1.3 milyon TL'ye satılıyor. Ancak şahıs olarak galericiye satılacağı zaman teklif edilen tutarlar komik duruma düşüyor ya da galericilerin ellerinde binlerce satılmayı bekleyen plaka stoğu olduğu için alınmıyor. Bunun yanısıra plakayı parayla değil, çek ya da senetle mal sahibinden alıyorlar. Çek ve senetlerin karşılığının olup olmadığı ise muamma.
DOLANDIRMA YÖNTEMİ
1.3 milyon TL'ye sattıkları sözde plakaları genelde yurtdışında yaşayan ve Türkiye'den haberi olmayan gurbetçiler alıyor. Ellerine "cennet tapusu" diye tabir edilen bir kağıt parçası tutturuluyor ve bu sizin yasal hak aramak için tek belgeniz oluyor. Bu belge tabi ki yasal hiçbir değer taşımıyor. Normalde plakalar noter ile devredilir ve ruhsatta alıcının adı yazar. Plaka satan galericiler ise uyanıklık yaparak ellerinde olan ya da hayali plakaları 16 parçaya ayırıp her bir plakadan 1 bijon olarak satıyor. Böylece alıcı 1.3 milyon TL vermesine rağmen üstüne kayıtlı hiçbir evrak olmuyor. Bijon olarak tabir edilen satış ise yasal değil. Galerici esnafının yatırım yapmak isteyen insanları bir şekilde kandırma yöntemi olarak kullanıyor. Devletin hiçbir kuruluşunun bu gibi mecraları denetlememesinden dolayı galericiler de istedikleri gibi işlerini yürütüyorlar.
AÇIĞA PLAKA SATIŞI
Plaka satışının bir başka yolu da hayali plaka satışı. Olmayan plakaları varmış gibi alıcılara satıyorlar. Bu plakaları da bijon usulü sattıkları için elinizde hiçbir belge olmuyor. Ortada olmayan bir plakanın satışından ise büyük gelirler elde ediliyor. Düşünün ki sizin bir galeriniz var ve plaka satılır ilanı veriyorsunuz. Yatırım yapmak isteyen bir şahıs size geliyor ve plaka almak istiyorum diyor. Siz de parası ne ise verip adi bir sözleşme yaparak plaka sahibi olduğunuzu sanıp galeriden ayrılıyorsunuz.Aradan zaman geçiyor ve elinizdeki hayali plakanızı satmak istediğinizde ya galericiyi yerinde bulamıyorsunuz ya da size ileri tarihli çek, senet veriyor, karşılığı da bilinmiyor.
YASAL OLMAYAN KİRALAMA
Tüm bunların yanısıra satılan plakalar ya da hayali plakalar kiraya veriliyor. Ortalama olarak bir ticari taksi günde 350-400 TL arası gelir elde eder. Bunun 240 TL'si mal sahibine, kalan kısmının 120-130 TL'si akaryakıta, geri kalanı ise aracı kullanan şoföre kalır. Ayrıca aracın yıkanması, durak ücreti de var. Bunlar da 15-20 TL gibi bir tutar tutuyor. Yani ortalama olarak yevmiye olan 240 TL çıktığında yaklaşık olarak şoföre 20-30 TL gibi bir para kalıyor. Türkiye'de hiçbir yasal dayanağı olmayan ticari taksi plakası kiralama yöntemine devlet denetim getirmiyor. Bugün 5000 TL'ye kiralanan taksiler ortalama 6500-7000 TL aylık kazanca ulaşıyor. 5000 TL'si kira ücreti olarak verildiğinde geriye 2000 TL kalıyor. Bu 2000 TL ile evini geçindirme, aracın tüm bakımları, yıllık 5000 TL'ye varan trafik sigortası, aracın kazası, ekstra masrafları da işin içinde oluyor. Yani kiralayan kişilerin eline asgari ücret gibi bir tutar kalıyor.
GALERİCİLER AVCI, KİRALAYAN AV
Galericiler ise taksi plakası kiralayanları av gibi görüyor. Piyasadaki standart taksiler hususi olarak satıldığında 23-25 bin TL civarı para ediyor. Ancak galericiden bu aracı kullanılmış olsa da en az 50 bin TL'ye alabiliyorsunuz. Yani taksi kiralamanın bedeli 50 bin TL. 50 bin TL hava parası verdikten sonra 1 ya da 2 yıllık sözleşme yapıyorsunuz. 2 yıl sonunda galerici isterse plakayı sizden alabiliyor ve sizin araba için ödediğiniz 50 bin TL buhar oluyor. Bu noktada da devletin yetersiz kalışı galerici esnafını adaletsiz şekilde zenginleştiriyor. Elinizde kalan ve artık komple sarıya boyandığı için para etmeyen aracınızı da yine aynı galericiye 5-10 bin TL gibi bir ücretle satıp hem işsiz kalıyor hem de 40 bin TL zarar ediyorsunuz.
TEK ÇARE İBB
Sonuç olarak Türkiye'deki denetimsizlik bazı kesimleri para ağası yaparken bazı kesimlerin de ocağını söndürüyor. Bunun önüne geçilebilmesi için Maliye Bakanlığı'nın galerici esnafına şok baskınlar yaparak gelirlerini kontrol etmesi, gelirlerini hangi yollardan kazandıklarını ve varsa haksız kazançlarını ortaya çıkartıp tüm mal varlıklarına el koyması gerekiyor. Devletin, taksiciliği yıllardır meslek edinmiş kişileri mal sahibi yaparak bu gibi dolandırıcılıkların önüne geçilebileceği de göz ardı edilmemeli. İBB'nin plaka ihalesi yapıp, plaka fiyatlarını uygun halde ve yıllardır bu mesleği yapan kişilere 10-15 yıl satmama koşuluyla vermesi tüm bu mafya düzenini altüst edecektir.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Yani desenize giren yine garibana giriyor.....!
Asil firsatcilar burdaymis.millet calisacak kazanacak araba alacak.sizde ibb den bedava plaka alacaksiniz oylemi.kim diyo size taksi kiralayin diye.enayimisiniz.bile bile lades
Devlet gec bile kaldi bu ise elatmakda ama once issizligi cozse daha iyi olur insanlar issiz kaldiği icin gidip galericinin eline duşuyor onlarda insanlara etmediği kotuluk kalmiyor saygilar sunarim
ALLAH RAZI OLSUN.ANLATILANLARIN HEPSİ GERÇEK.BU İŞİ DEVLET DENETLERSE ÇÖZERVE BU İŞİ GERÇEKTEN YAPANLARA DEVREDERLERSE ÇÖZÜLÜR.O ZAMAN TAKSİCİ İLE HALKARASINDADA HİÇ BİR PROBLEM KALMAZ.GALERİCİLER ARADAN ÇIKSIN BUİŞ ÇÖZÜLÜR
Buna eklenecek çok şey var, devlet burda yılda eski parayla bir kartrilyonu vergi olarak alamıyor.
Ibb mutlaka plaka ihalesi yapmali meslegi mafyanin elinden almali
böyle bir rant dünyada yok ayda 5000tl kiraya karşın ne doğru düzgün vergisi var ne fişi var plaka fiyatıda balon 1.4 trilyon
Ya Sımdı Mılletrın Aklını Bulandıryorsunuz Ben yatırım Yapıp Taksıyı Almısım ustume zaten trafıkte cok araba var beledıye nasıl ıhale ıle taksı satacak bunu mılletı kandırmak ıcın yapıyorlar dırek satıcaz desenize beledıye paztayı yiyecek bız mağdur olucaz SAKIN KANMAYIN BELEDIYE SATISI YACAK ZEMIN HAZIRLIYOR MILLETE MADGUR OLMASIN DIYE BUNLARA ONAY VERECEK
tam bir düzmece oyun oynanıyor bu kadar fahiş fiyata plaka alım satımı normal olmasa gerek.
Taksi plakası bir gayrimenkul yatırımı gibidir. Basitçe 15yıllık kazanç ile taksi plakasının fiyatı bulunuyor. 15x12x7000=1260 biçiminde. Tıpkı evin satış fiyatı ve kiralama rakamında olduğu gibi. Bijon ve kiralama olayları ise kesinlikle yasalaştırılmalıdır. Fakat şu da var ki sektördeki eski firmalarla muhatap olanların diğerlerine nazaran canı yanmayacağı aşikardır.
orayada bir el atan bulunur işallah
Böyle rezillik kepazelik olmaz. Bir Taksi plakası balon, şişirme fiyatlarla 1,3 milyon TL ye çıkartılırsa orada her türlü Mafya, pislik olur. Taksi plakası serbest olmalıdır. Mafyanın elinde şu anda Taksi plaka da Tekelleşme vardır.İsteyen herkes Devlete cüzi bir Bedel ödeyerek Taksi plaka alabilmelidir. O zaman bu Mafyalar otomatik olarak temizlenir.Haksız para kazananlar kalmaz.Halkımız kazanır.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:58)