E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ünlü markaların taklitleri artık yakılarak imha edilmeyecek. Esen Y. Evran'ın Habertürk'te yer alan haberinde, taklit ürünlerin nasıl ekonomiye kazandırılacağı anlatıldı. İşte o haber:
Bu yıl 23-24 Kasım tarihlerinde 16’ncı kez düzenlenen Perakende Günleri’nde kürsünün gündemi kâr baskısı, verimlilik artırma kaygısı ve dolar kuruydu ama sektörün önemli sorunlarından bazıları da kahve aralarının gündemi oldu. Sektörün dert babası, Kahveci Hukuk Bürosu’nun kurucusu Vehbi Kahveci özellikle taklit ürünlerle ilgili olarak yıllardır markalar adına en büyük mücadeleyi veren isimdir. Bunun için her mecrada destek aradı, bir dönem, “Pazarda gördüğünüz taklit ürünleri bize haber verin” diyerek ev kadınlarından da destek istedi. DKNY, Levi’s, Lacoste, Adidas, Burberry, Cacharel, Diesel, Puma, Reebok gibi yabancı markaları temsil eden Tescilli Markalar Derneği’nin bir dönem başkanlığını da yapan Kahveci ile yıllar önce yaptığımız bir sohbette, yakalanan taklit ürünlerin yakılarak imha edildiğinden, oysa bu ürünleri ekonomiye kazandırmanın yolları olduğundan bahsedip neler yapılabileceğini konuşmuştuk. Dün Perakende Günleri’nin düzenlendiği Lütfi Kırdar’da karşılaştığımız Vehbi Kahveci, “5 yıl süren çabalarım sonuçlanmaya başladı” dedi. Artık taklit ürünlerin yakılmayacağını, ihtiyaç sahiplerine dağıtılacağını söyledi. Kahveci, bunun, çanta ve ayakkabıyı kapsamayacağını, sadece tekstil ürünleri için uygulanacağını özellikle vurguladı. “Çünkü çanta ve ayakkabıda markayı gizlemek mümkün olmuyor. Bu da marka sahibine zarar veriyor” dedi.
Peki süreç nasıl işleyecek? Yakalanan ceketlerin, gömleklerin, tişörtlerin üzerindeki markalar ve etiketler kesilecek, yerine bu amaçla kurulan Vektör Marka Ofisi’nin etiketleri dikilecek. Ürün belki vitrindeki bin liralık bir tişörtün aynısı olacak ama üzerindeki marka “Vektör” olacak. Yakalanan tüm taklit tekstil ürünleri artık bu markayla Kızılay’a teslim edilecek. Kızılay da dağıtımı yapacak. Markaları ikna etmek zaman almış ama bir şey çok etkili olmuş. Vehbi Kahveci dedi ki,
“Yakılarak imha edilen ürünlerin video kayıtlarını markaların temsilcilerine gönderdik. Çok üzücü bir görüntü tabii. Hem emek, hem zaman, hem parasal kaynak. Bulduğumuz çözüm, üzerinde marka olmadığı için ürünün orijinalini üretenleri rahatsız etmeyecek. Aslında bir şerden hayır doğacak. Şimdi markalar teker teker onay veriyor. Yakında Kızılay teslimatlarımız da başlar.”
1.3 MILYAR DOLARLIK SAHTE TEKSTİL
Dünyada 1 trilyon dolara ulaşan sahte ürün pazarının Türkiye’de yaklaşık 17.2 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Pazar, lüks ürünler pazarındaki büyümeye paralel olarak büyüyor. Dünya genelindeki taklit, korsan ve kaçak ürün ticaretinin ekonomik büyüklüğü 1 trilyon dolara yaklaşmış durumda. Dünyada sahte ürünlerin yüzde 29’unu aksesuvar, yüzde 27’sini saat, yüzde 12’sini elektronik ve 8’ini giyim eşyaları oluşturuyor. Bu veriden hareketle 1.3 milyar dolarlık bir taklit giysi üretiminden söz edilebiliyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:21)