E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Vatandaşların takipteki tüketici kredilerinin toplam tutarı Nisan 2013 itibariyle 9 milyar 54 milyon TL’ye yükseldi. Geçtiğimiz günlerde ihalesi yapılan 3. köprünün toplam yatırımın yaklaşık 4.5 milyar TL olacağı açıklanmıştı. Bu rakamlarla, tüketicilerin takipteki toplam kredi tutarıyla iki köprü yapılabileceği söylenebilir.
Milliyet'in haberine göre, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, BDDK verileriyle bankalardan çektiği krediyi ödeyemeyerek “takibe alınan” bireysel kredi müşteri sayısını açıkladı. Verilere göre; Nisan 2013 itibarıyla tüketici kredisi kullanan 1 milyon 139 bin 604 vatandaş ödemeleri aksattığı gerekçesiyle takibe alındı.
1 milyon 976 bin 617 vatandaş ise kredi kartı borcunu düzenleme ödeyemediği için bakanları tarafından haklarında takip başlatıldı. Babacan’ın açıkladığı bir başka veri ise bankalardan kredi kullananların borç batağına sürüklendiğini rakamlarla ortaya çıkardı. Aralık 2002’de takip hesaplarında izlenen tüketici kredilerinin toplam tutarı 278 milyon lira iken, bu rakam Nisan 2013’te 9 milyar 54 milyon liraya fırladı.
Tüketici kredisi...
CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Babacan’a yönelttiği soru önergesiyle, “2002-2013 arasında kredi kartı ve tüketici kredisini ödeyemeyenlerin sayısına” yanıt istedi. Babacan, soru önergesini BDDK’nın verileriyle yanıtladı. BDDK verilerine göre; katılım bankaları hariç bankalardan tüketici kredisi kullananların sayısı Mart 2004’te 2 milyon 995 bin 89 iken bu sayı Nisan 2013’te 18 milyon 927 bin 307’ye yükseldi. Mart 2004’te 14 milyon 607 bin 722 müşterinin bireysel kredi kartı bulurken, 20 milyondan fazla artışla bu sayı Nisan 2013’te 34 milyon 772 bin 111 olarak ortaya çıktı.
Borç yıllar içinde arttı
Kredi kartları ve tüketici kredisi kullananlara yıllar içinde daha fazla müşteri eklenirken, “borç batağına saplananların” sayısı da giderek arttı. BDDK verilerine göre; takip hesaplarında izlenen tüketici kredisi kullanan müşteri sayısı Mart 2004’te 59 bin 639 iken bu sayı Nisan 2013’te 1 milyon 139 bin 604 olarak belirlendi. Mart 2004’te takip hesaplarında izlenen bireysel kredi kartına sahip müşteri sayısı 331 bin 114 iken, Nisan 2013’te 1 milyon 976 bin 617 olarak ortaya çıktı. BDDK verilerinde, kredi kartı verilerine kurumsal kredi kartı bilgileri dahil edilmedi.
Takip hesaplarında izlenen kredi, müşterilerin bankalarla imzaladığı sözleşme uyarınca vadesinin üzerinden 90 gün geçtiği halde ödenmemiş veya vadesinden 90 gün geçmemiş olsa bile ödenmeyeceğine dair güçlü emareler bulunan ve izlenmesi gereken kredileri ifade ediyor.
YÜKSEK ARTIŞLAR DİKKAT ÇEKTİ
BDDK verilerinde, 2002-2013 arasında batık tüketici kredi tutarlarındaki yüksek artış dikkati çekti. Katılım bankalarının verilerinin dahil edilmediği hesaplamaya göre; toplam tüketici kredileri Aralık 2002’de 6 milyar 883 milyon lira iken, bu tarihte takip hesaplarında izlenen tüketici kredilerinin toplamı 278 milyon lira olarak belirlendi.
Nisan 2013’te ise toplam tüketici kredisi tutarı 295 milyar 190 milyon lira iken, takip hesaplarında izlenen tüketici kredilerinin tutarı 9 milyar 54 milyon lira olarak ortaya çıktı. BDDK söz konusu bu hesaplamada, tüketici kredilerine bireysel kredi kartı tutarlarını, takip hesaplarında izlenen tüketici kredilerine ise takip hesaplarında izlenen bireysel kredi kartı tutarlarını dahil etti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:25)