E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTakasbank VİOP'ta düzenlemeye gitti---

Takasbank VİOP'ta düzenlemeye gitti

Takasbank VİOP'ta düzenlemeye gitti
06 Ekim 2022 - 19:07 borsagundem.com

Takasbank, VİOP piyasasında risklerin azaltılabilmesi amacıyla düzenlemeye gidildiğini duyurdu

Takasbank, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP), pay dayanak varlığa bağlı sözleşmeler için fiziki teslimat sürecinde oluşabilecek risklerin en aza indirilmesini teminen piyasa ve sicil bazında pozisyon limitlerini düşürdü.

Takasbank'ın internet sitesinden yapılan açıklamada, Merkezi Karşı Taraf (MKT) fonksiyonu çerçevesinde yönetilen risklerin azaltılabilmesi amacıyla bazı düzenleme değişikliklerine gidildiği duyuruldu.

Açıklamada, pay dayanak varlığa bağlı sözleşmeler için fiziki teslimat sürecinde oluşabilecek risklerin en aza indirilmesini teminen piyasa bazında pozisyon limitinin yüzde 100'den yüzde 50'ye, sicil bazında pozisyon limitinin ise yüzde 5'ten yüzde 3'e indirildiği belirtildi.

Sicil bazında pozisyon limiti değişikliği ile birlikte yaşanacak olası aşımların piyasayı olumsuz etkilememesi amacıyla bu değişiklik için bir aylık bir geçiş süreci verileceği kaydedilen açıklamada, bununla birlikte, paya dayalı vadeli işlem sözleşmelerinde piyasa yapıcı hesaplar için uygulanan limit istisnasının da kaldırıldığı aktarıldı.

Açıklamada, üyelerin taşıyabilecekleri pozisyonların, finansal yeterlilikleri ve özkaynak düzeyleri dikkate alınarak sınırlandırıldığı ve belirlenen sınırların aşılması durumunda ise ek teminat talep edildiği belirtilerek "Bahse konu sınırların aşılması durumunda bu sürecin daha maliyetli hale getirilmesi amacıyla hâlihazırda uygulanan aşım katsayılarında güncellemeler yapılmış olup ek teminat hesabında ise oluşan yükümlülükler için yüzde 30 asgari nakit teminat oranı uygulamaya başlanacaktır. Yeni katsayıların ve asgari nakit teminat oranının uygulanması için on beş günlük bir geçiş süreci öngörülmüştür." ifadeleri kullanıldı.

Borsa İstanbul'dan 3 hisse hakkında tedbir kararı

 

Borsada yükseliş sürüyor

 

Yabancılar 300 milyon dolarlık hisse sattı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )07 Ekim 2022 08:02

    Asıl sorun şu...kurumsal yapı oluşmaması. Nasıl mı ? .. yaşanana ogilart operasyonunda resmi makanlar alakasız bakan ve siyasiler herleyin iyi güvel beklenen bir şley olduğpunu izah etti.. düşünün. ekranı izleyen memursunuz, amirinise gittiniz. Efendim sorun ve sıkıntı var, aracı kurumdan rapor aldık. bu yükseliş sürüyor ama pompalama var , müdehale edeim diyor... şimdi bu memur ve amiri pıyasada + olan tavan tavan pıyasaya müdahele edip remsi açıklama ve inceleme yapacam dediğin o piyasa da herkes kaçışırken ne olur ? Biri bana bunun izahını yapsın. varmı öyle memur ve yetkili ? ... ekonomiye darbe, müdehale feto oyunları, dış güç adamı vb. vb. hayatı kararır... Gerçekler bunlar. ne olabilir? otomatik sistemler, yazılımlar ve dikkat çeken alanalrda sistemsel robot uyarıları yapılmalı. bu uyarılara göre ilgili bakanlık kararı reis konuşsada uygulanabilmeli... Anlatabidim mi? tabiki hayırr :D para kazanan anlamaz.

  • ALİ HAYDAR KIRMIZIALEV06 Ekim 2022 19:14

    yarında % 5 yükseliş olabilir güzel haber bunlar.