E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem TAİK: Çok yönlü siyasetimiz, hem Ukrayna hem de dünya için daha faydalı---

TAİK: Çok yönlü siyasetimiz, hem Ukrayna hem de dünya için daha faydalı

 TAİK: Çok yönlü siyasetimiz, hem Ukrayna hem de dünya için daha faydalı
26 Ağustos 2022 - 07:23 borsaningundemi.com

ABD, “Rusya ile ticaret” mektubunu TÜSİAD dışında AmCham Türkiye, TAİK gibi kuruluşlara da gönderdiği öğrenildi.

Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakan Yardımcısı Adeyemo tarafından kaleme alınan ve Türk iş dünyasının bazı temsili kuruluşlarına gönderilen ‘Rusya’yla ticarete yönelik’ uyarı niteliğindeki mektuba ilişkin ilk açıklama Türkiye-ABD İş Konseyi’nden geldi.

DEİK bünyesinde faaliyet yürüten Türkiye- ABD İş Konseyi (TAİK) Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, “Ülkemizin bu savaştaki tutumu çok net. Bazı batı kaynaklarında yansıtıldığının tam aksine, Türkiye Rusya’ya değil Ukrayna’ya bir nefes. Niyetimizi ve yaptıklarımızı ne kadar doğru anlatsak da, kimileri olan biteni istediği gibi yorumluyor. Halbuki müttefikimizle tekrar iyi bir iletişim ve güven ortamı tesis etmemiz için doğru zaman. Eğer burada Türkiye’nin niyetini ve adımlarını doğru okuyabilirlerse ve bizimle yakın temasta olmayı seçerlerse, buradan güçlenerek çıkabilirler” dedi.

"Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini destekliyoruz"


Türkiye’nin savaşın bitmesi yönündeki samimiyetini çok çeşitli vesilelerle ve gayretli çalışmalarla gösterdiğini dile getiren Yalçındağ, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Kırım’ın ilhakını tanımıyoruz. Ukrayna’ya insani ve askeri yardım gönderiyoruz. Ukrayna’ya silah satıyoruz. Ülkemiz 350 bin Ukraynalı mülteciye ev sahipliği yapıyor. En önemlisi ise Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü, siyasi bağımsızlığını ve egemenliğini destekliyoruz. Bu konularda duruşumuza, bu politikanın adına nasıl eşit mesafede durmak diyebiliriz? Buna bu şekilde isim vermek sadece kafaları bulandırır” diye konuştu.

“İş dünyası ilişkilerini dikkat ve özenle yürütüyor”


ABD’li Bakan Yardımcısı’nın imzasını taşıyan tek sayfalık mektuptan önce de Türk iş dünyasının Rusya ile yürüttüğü ticari ilişkilerde çok dikkatli olduğunu, bundan sonra da ilişkilerini aynı dikkat ve özende yürüteceğini söyleyen Yalçındağ, “Türk iş dünyası, yaptırımda olan Rus şirketler ve şahıslarla bir ticaret yürütmemektedir. Bu konuda son derece hassasiyet içerisinde olduğumuzu görmekten mutluyuz” diyerek şu görüşleri dile getirdi: “Bizi Ukrayna-Rusya savaşında Rusya’ya daha yakın görenlerin ya gözleri bozuk ya da bazı şeyleri görmezden geliyorlar. Söz konusu mektup bize de iletildi. Bu mektupları şu minvalde değerlendirmekte fayda görüyorum. Herkesin Rusya ile ekonomik ve ticari ilişkilerini küçülttüğü, kestiği bir dönemde biz arttırmaya niyetlenmiş olabiliriz. Artan ekonomik ve ticari ilişkiler demek, artan para ve mal trafiği demek değil midir? Yaptırım kapsamında olmayan ticari ürünlerin ve ilgili ödemeler için tesis edeceğimiz araçların yaptırımlardan zarar görenler tarafından suistimal edilme riski taşıdığı doğru olabilir. Bu artan trafik ve ulaşılabilirlik, doğal olarak Rusya’da yaptırım fırsatçıları veya yaptırım altında olan kişi ve kurumlarca kötüye kullanılmak istenecektir. Ortada böyle bir risk olunca, Türkiye’de ya da Türk firmalarla iş yapan Amerikan ya da ABD ortaklı firmalar bu ortamdan zarar görmemek için ellerinden geleni yapacak – ya da yıllardır süregelen ticari ilişkilerinden feragat edecekler. O yüzden Amerikan şirketleri ve finans kuruluşlarıyla ticari ilişki içerisinde olan Türk firmalarımızın kendi ilişkilerinin sürdürülebilirliği için bu hususa doğal olarak dikkat etmeleri gerekiyor. Türk iş dünyamızın bu konuda gösterdiği yüksek hassasiyeti görüyor, duyuyoruz ve bu gidişattan son derece memnunuz.”

Rusya’nın Türkiye’nin Karadeniz’de sınır komşusu olduğuna vurgu yapan Yalçındağ, “Rusya’nın Kafk aslarda, Suriye’de, hatta Balkanlarda attığı her adım ülkemizi doğrudan ilgilendirmiyor mu? Ev alma komşu al demişler ya – yerimiz yurdumuz belli. Rusya’ya olan enerji bağımlılığımızı azaltmak için gayret ediyoruz. Göreceksiniz, 2022’de Amerikan LNG’sini en çok alan ülke konumuna geleceğiz ama Rusya’dan enerji ithalatımızı bugünden yarına nasıl kesebiliriz? Turizm önemli bir sektörümüz – nasıl gelme diyebiliriz?” diye konuştu.

Tahıl koridorunu çok yönlü siyasetimiz sayesinde açabildik


“Rusya’dan yüzlerce kilometre uzakta, tarihsel olarak ilişkileri daha mesafeli olan ülkeler için belki ‘şunu yapın’ demek daha kolaydır. Ama bugünden yarına Rusya ile ticari ve ikili ilişkilerimizi nasıl silip atabiliriz?” diye konuşan Yalçındağ, “Bugün komşu olduğumuz gibi yarın da komşu kalacağımızı unutmamalıyız. İnanın Türkiye’nin uyguladığı bu hassas politikayı ikinci bir ülkenin başarı ile uygulaması mümkün değil. Ukrayna’nın egemenliğini savunduğumuz; Rusya ile yaşadığımız sorunları, geliştirmek istediğimiz konulardan ayırarak ele aldığımız, bu çok yönlü siyaset olmasaydı, tahıl koridorunu açabilir miydik? Bu siyaset hem ülkemiz, hem Ukrayna hem de Dünya için daha faydalı” dedi. (Dünya)

TÜSİAD, ABD'nin Türk şirketleri tehdit eden mektubunu doğruladı

 


Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)