E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Son dönemlerde piyasaların odak noktası 10 yıllık ABD Hazine tahvili verimleri oldu. Yatırımcıların odak noktası haline gelmesinin nedeni ise diğer varlık sınıflarındaki hareketlerin de tahvil piyasalarından etkilenmiş olması. Piyasalarda mihenk taşı niteliğindeki yükselişlerin ABD hisselerinin fiyatlarından, gelişen ülke menkul kıymetlere kadar büyük etkileri olabilir. Bazıları 2021 yılında verimlerde görülen sert yükselişin, tarihin en düşük faiz oranları ve enflasyonunda sonu getireceği yönünde spekülasyonda bulunuyor.
1. Tahviller neden önemli?
10 yıllık Hazine tahvilleri üzerindeki ilgiyi anlamak için bir adım geri çekilmek gerekiyor. Hazinenin menkul kıymetleri, ABD’nin borç yükümlülüklerinden oluşur ve ülkenin gelirini aşan harcamalarını karşılamak için borçlanılır. ABD’nin 2001 yılından bu yana devam eden bütçe açığı ise, pandemi nedeniyle giderek artıyor.
Bloomberg’in haberine göre, yatırımcılar ise bu tahvillerin ve bonoların hangi fiyatlardan el değiştirdiğini önemsiyor, ancak daha önemli olan bu tahvillerin sağladığı getiriler. Bunun nedeni ise tahvil verimlerinin, hükümetin aldığı borçlar için ödenmesi gereken faiz oranlarını gösteriyor olması. Bu aynı zamanda şirketler ve mortgage alanlar gibi diğer borçlanan kişiler için de ölçüt niteliği taşıyor.
2. 10 yıllık tahvil verimleri neden önemli?
Yatırımcılar getiri eğrisi üzerindeki oranları yakından takip ediyor ancak bunun çeşitli segmentleri ve bunlar arasındaki açıklar, oldukça farklı şeylere işaret edebilir. Örneğin kısa vadeli oranlar, ABD Merkez Bankası’nın (FED) seçimleri tarafından oldukça fazla etkilenir. FED’in yaptığı açıklamaya göre ise, faiz oranları önümüzdeki birkaç yıl sıfır seviyesinde kalacak.
Ancak uzun vadeli verimlerin hareket için daha fazla alanı var ve bu nedenle yatırımcılar için ekonomik büyüme ve enflasyona yönelik bir referans haline geliyor.
30 yıllık tahviller gibi, çok uzun zamanı kapsayan menkul kıymetler için ise belirsizlikler çok daha fazla olduğu için, birçok yatırımcı 10 yıllıklara odaklanıyor. Bunun sonucunda 10 yılık tahviller risksiz borçlanma için dünyanın en önemli ölçütlerinden biri haline geliyor ve oranları trilyonlarca dolarlık diğer menkul kıymetlerin fiyatlanmasında kullanılıyor.
3. 10 yıllık tahviller diğer varlıkları nasıl etkiliyor?
Tüm getiriler görecelidir: Yatırımcılar seçeneklerini soyut olarak değil, diğer varlıkların risklerine ve sağlayacağı getirilere kıyasla değerlendirir. 10 yıllık tahvil verimi ise yatırımcıların, hisseler ya da kurumsal borçlar gibi daha riskli varlıkların potansiyel getirileri ve kayıplarını karşılaştırabileceği oldukça faydalı bir ölçüt. Bu nedenle 10 yıllık tahvil verimlerindeki artış, hisseler için olumsuz olabilir.
Bunun nedeni ise yatırımcıların daha fazla risk alarak, sağlayacağı getiri miktarının azalması. Aynı zamanda 10 yıllık tahvil verimlerindeki artış şirketlerin nakit akışlarına darbe indirerek hisse fiyatlarının düşmesine neden olabilir. Bu durum genellikle teknoloji şirketleriyle bilinen büyüme hisseleri için özellikle geçerlilik kazanıyor. Zira bu şirketlerin gelirlerinin büyük bir bölümü, gelecekteki beklentilere dayanıyor.
4. FED verimlerdeki artış hakkında ne düşünüyor?
Tahvil verimleri yükseldiğinde ve yatırımcılar FED’den gelecek ilk faiz artırımı haberinin zamanlamasını tahmin etmeye başladığında bile, FED pandeminin yarattığı uzun vadeli hasarı telafi edebilmek için parasal politikanın yıllarca elverişli kalacağının sinyallerini verdi.
FED Başkanı Jerome Powell yakın zamanda yaptığı açıklamada, tahvil verimlerindeki yükselişin “dikkat çekici” olduğunu söyledi ve merkez bankasının hedeflerini tehdit eden düzensiz koşullar ve finansal koşullarda ısrarcı bir daralma olduğu takdirde endişelenebileceğini ifade etti
5. Piyasalar ve FED fikir ayrılığına düşerse ne olur?
FED’in haklı çıktığı zamanlar olmuş olsa da, piyasalar genellikle daha doğru bilgi verir. Örneğin 2014 yılında, merkez bankası yetkilileri büyüme ve enflasyon hızının gelecek yıllarda parasal politikada agresif bir sıkılaşma gerektireceğinin sinyallerini vermişti. Sabit getirili yatırımcıları ise bu fikrin tamamen yanlış olduğunu söyledi ve bu görüşün doğruluğu kanıtlandı. Merkez bankası 2015 ve 2016 yıllarında, piyasaların tahminlerine çok daha yakın bir şekilde faiz oranlarını birer kez artırdı.
Kovid sonrası borsada hangi sektörler sürpriz yapacak?
Borsaların 'merkez'inde temkin var
Borsada rotasyon ne zaman sona erecek?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:49)