E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTahvile yabancı girişinde büyük artış!---

Tahvile yabancı girişinde büyük artış!

Tahvile yabancı girişinde büyük artış!
25 Kasım 2023 - 10:11 borsaningundemi.com

Merkez Bankası'nın şahin kararları sonrası yabancı yatırımcı ilgisi arttı. DİBS’te yabancının 13 haftalık toplam net girişi 2.1 milyar dolar ile Mart 2021’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı


Merkez Bankası Para Politikası Kurulu hafta içinde yaptığı toplantı sonrasında politika faizini beklentilerin de üzerine çıkarak 500 baz puan artırdı. Politika faizinin yüzde 40'a yükselmesi ile hazirandan bu yana atılan şahin adımlara bir yenisi eklenmiş oldu. Şebnem Turhan'ın Ekonomim.com'daki haberine göre Merkez'in bu şahin kararları, yabancıların ilgisinin yeniden artmasını sağladı.

Habere göre ilk giriş yapması beklenen devlet iç borçlanma senetleri tarafında gözle görülür hareketlilikler de yaşanıyor.

TL cinsi varlıklardan son 4 yılda 70 milyar dolar seviyesinde çıkış yapan yatırımcıların aynı tempo ile giriş yapması halinde yıllık ortalama 15-20 milyar dolarlık giriş yaşanmasının muhtemel olduğu ifade edilen haberde piyasa uzmanlarının daha güçlü giriş beklentilerine de dikkat çekiliyor.

6 ayda 678.2 milyon dolarlık DİBS alımı

Haberde yabancı yatırımcıların DİBS alımlarıyla ilgili şu bilgiler verildi:

Merkez Bankası haftalık menkul kıymet verileri yabancı yatırımcıların hissede dalgalı bir seyri olmasına rağmen devlet iç borçlanma senetleri tarafında daha pozitif olduğunu gösteriyor. Verilere göre haziran başından bu yana DİBS’te yabancının net alımı 678.2 milyon dolara yükseldi. En güçlü giriş eylül başında 375 milyon dolarla yaşandı. Son üç haftada ise miktarı küçük de olsa net alım tarafında kalmaya devam ediyor yabancı yatırımcılar. Yabancı yatırımcılar yılbaşından 17 Kasım haftasında kadar 635.8 milyon dolar DiBS alımı ve 2 milyon dolar özel sektör tahvili alımı yaptı. Hisse senedinde ise halen daha nette 374.7 milyon Dolar satış yönünde bulunuyorlar. Böylece bu yıl yabancı toplamda 263.1 milyon dolarlık TL cinsi menkul kıymet alımı gerçekleştirdi. DİBS’te haziran sonrası yapılan alımlar bu yılın tamamından daha yüksek seviyede. Son 1 yıllık süre zarfında yabancı yatırımcılar 901.2 milyon dolarlık hisse senedi satışı, 644.3 milyon dolarlık DİBS alımı ve 16.7 milyon dolar özel sektör tahvili satışı gerçekleştirirken menkul kıymet piyasasından halen daha 273.6 milyon dolar çıkış yapmış durumdalar.

Gösterge tahvil faizleri yükseliyor

Yabancı yatırımcıların DİBS işlemlerine 13 haftalık toplam olarak bakıldığında ise 17 Kasım itibariyle 2 milyar 86 milyon dolar alım göze çarpıyor. Bu 19 Mart 2021 haftasındaki 2 milyar 81 milyon dolarlık alımın ardından gözlenen en yüksek girişe işaret ediyor. Yani 13 haftalık toplamda yabancı yatırımcılar 32 ayın en güçlü girişini gerçekleştirdiler. Merkez Bankası’nın sadeleşme adımlarıyla piyasa fiyatlamalarına yaklaşan gösterge tahvil faizlerindeki hareketliliğin de bu girişte etkisi büyük. Türkiye’nin 2 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 41,11, 5 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 32,1, 10 yıllık gösterge tahvil faizi ise yüzde 28,71 seviyesine çıktı. Uzmanlar 2 yıllık tahvilin yabancı için halen daha cazip olmadığını ancak uzun vadeli tahvillerin artık sürekli TL cinsi varlıklarla ilgili sorgulama yapan yabancı yatırımcı için uygun olduğunu vurguladı. Öyle ki dün Reuters’in Merkez Bankası yetkililerine dayandırarak yaptığı ABD kurumsal yatırımcılarından TL’ye fon akışı gözlemlemeye başladıklarını, devam eden görüşmelerin ise bu girişlerin süreceğini gösterdiğini söylediklerine yönelik haberi de bu durumu pekiştiriyor.

TL cinsi tahvile uzun zaman sonra ilk kez yabancı talebi

Uluslararası kurumların raporlarına göre TL cinsi yatırım araçlarının gelişmekte olan ülke piyasalarında öne çıkacağının vurgulandığı belirtilen Şebnem Turhan'ın Merkez Bankası uzun zamanın ardından 11 Ocak’ta New York’ta gerçekleştireceği Yatırımcı Günü toplantısının yabancının artan ilgisini doğru kanala yönlendirilmesi için oldukça uygun bir alan oluşmasını sağlayacağı ifade edildi.

Türkiye’nin 5 yıllık iflas risk primi CDS’in de 350 baz puanın altına inmiş olmasının ekonomi yönetiminin elini güçlendirdiği belirtilen haberde, Hazine’nin TL cinsi tahvil ihraçlarına uzun bir aranın ardından ilk kez bu ay yabancı talebi oluştuğu belirtildi. Yabancıların DİBS stokunun toplam tahviller içindeki oranı da yüzde 0,87 ile yüzde 1’e yaklaşma konusunda çaba gösteriyor. 2021 Mart döneminde yüzde 4’e yaklaşan tahvil stokunun toplam içindeki oranı 25 Ağustos haftasında yüzde 0,54 ile tarihi en düşük seviyesine gerilemişti. Bu düşüşün ardından yeterli olmasa da ivmelenme başladı. Ancak bu oranlar halen daha tarihi en düşük seviyeleri işaret ediyor. DİBS’te güçlü bir giriş oranları hızla yukarı taşımaya destek olacak.

DİBS nedir?

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yurt içi piyasada ihraç edilen borçlanma senetleri

Tahvil piyasalarında satış baskısı

 

Yatırımcılar kurumsal tahvillerle risk alıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Enflasyon bükücü 25 Kasım 2023 12:22

    Berber tofaş 200 milyar olunca ekonomi uçuyordu değil mi şimdi o fiyatlara satılacak mi bakacaz

  • Berber Bekri 25 Kasım 2023 10:55

    Devletimiz faiz arttırıyor yabancı geliyor yüksek faizden borç veriyor ve yabancı girişin de büyük ilgi diye seviniyoruz..Haydi Türkiye ileri Durmak yok yola devam YTD