E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yüksek getirili tahvil piyasası son dönemde, enerji şirketlerinin borçlarında aşırı fiyat dalgalanmaları yaşadı. Fiyat dalgalanmaları, enerji sektörünün büyük bir bölümü yükselen yeşil enerji trendiyle birlikte sarsılmasıyla son bir yıldır daha uzun bir döngüde devam ediyor. Piyasalarda tarih yazılmaya devam ediliyor. Enerji sektöründe şirketler yüksek getirili, başka bir deyişle “çürük” hale geliyor.
Şirketler çürük olarak derecelendirilmiş tahvilleri piyasaya sürüyor ya da borçları yatırım sınıfından, yüksek getirili sınıflandırmasına düşürülüyor. Bunun nedeni ise şirketlerin zorlu bir süreçten geçiyor olması. Financial Times’ın haberine göre ekonomi derslerinde borç yükü fazla olan bilançoların, volatiliteli emtia fiyatlarıyla bir arada bulunmaması gerektiği söyleniyor. Ancak yüksek getirili piyasası petrol ve doğalgaz fiyatları 2014 yılında düşmeye başlamadan önce yıllarca bunu yaptı.
Çürük keşif ve üretim tahvilleri 2014-2015 yıllarında %30 negatif getiri sağladı. Bu dönemde yüksek getirili enerji sektörünün %20’sinden fazlası iflas etti. Uzmanlar 2015 yılında “eski enerji”nin yüksek getirili endeksindeki getirilere işaret ettiğinde, bunun çevresel, sosyal ve yönetişim konularıyla herhangi bir ilişkisi yoktu. Amaç piyasanın geri kalanının perde arkasındaki sağlığını gözler önüne sermekti. Enerji sektörünün tahvil ihracı çılgınlığının ardından oldukça fazla sayıda iflas görmesi şaşırtıcı değil.
Yatırımcılar ise bu hataya bir daha düşmeyeceklerini söylüyor. Ancak zaman zaman yüksek getirili yatırımcılarının başkalarının hatalarını temizlemeleri istiyor. Örneğin yatırımcılar Occidental Petroleum’un finansmanı konusunda bilgilendirilmemişti. Ancak şirket 2020’nin en büyük ikinci ‘değer kaybedeni’ oldu. Aynı zamanda geçtiğimiz yılın mart ayında dört kat farkla en büyük çürük enerji tahvili ihraççısı haline geldi. Bunun sonucunda yüksek getirili alanında, oldukça düşük fiyatlı tahvillerle 40 milyar dolar belirdi. Enerji sektörünün çürük tahvilleri pandemi ortaya çıktığından bu yana %82 getiri sağladı. Yüksek getirili tahvillerin en büyük sektörlerinden biri olan sektörü, bir portföy yöneticisi olarak görmezden gelmek oldukça güç.
borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre risk iştahı yükselirken yüksek getirili yatırımcıları 2020 yılında Occidental’a 10 milyar dolar borç verdi ve şirketin 2021-2022 tarihlerinde olgunlaşacak borçlarını yeniden yapılandırmasına imkan tanıdı. Occidental’ın %3,5’lik 2029 tahvili şimdi ABD Hazine tahvilinin %2 üzerinde işlem görüyor ve yatırım sınıfı tahvil değerlemesinden çok da uzak değil. Bu durum ise piyasalarda büyük bir boşluk yaratacak. 2008 yılında bankacılık sektöründe de benzer bir durum yaşandı. Milyarlarca hibrit banka tahvili çürük tahvil haline geldi. Bazı durumlarda ise 10 kat getiri yükselişi görüldü.
Kapalıçarşı'da külçe altın fiyatları 13/10/2021
Bitcoin'i hem kötülüyor hem de biriktiriyor
AB enerji fiyatlarındaki artışa karşı harekete geçti
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:00)